Česnakinė dorada - žuvis kepta orkaitėje

2025-03-29 Autorius oSkanu.lt

Česnakinė dorada - žuvis kepta orkaitėje
Dorada - žuvis, tikra atostogų karalienė, visur ja mėgaujamės, kai tik su visa šeima atostogaujame šiltuose kraštuose. Fantastiškai skaniai doradas ruošia Viduržemio jūros regiono šalys, bet labai skaniai ruoštomis doradomis teko pasimėgauti net ir Indonezijoje...

Šį kartą su Jumis pasidalinsiu labai paprastu receptu. Tačiau ne vienas geras restorano šefas Jums pasakys - gerai žuviai daug ingredientų ir nereikia. Tad mėginkite ir lepinkitės!

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Jei negalite gauti dorados, galite naudoti panašią baltą žuvį, pavyzdžiui, jūros ešerį (sea bass), menkę arba karpį
  • Vietoje alyvuogių aliejaus galima naudoti rapsų arba saulėgrąžų aliejų, nors alyvuogių aliejus suteikia autentiškesnį Viduržemio jūros virtuvės skonį. 
  • Žolelių pasirinkimas taip pat gali būti įvairus - jei neturite čiobrelių, galite naudoti rozmarinus, bazilikus arba šviežius kalendra. Tai suteiks patiekalui kitokį, bet ne mažiau skanų aromatą. 
  • Vietoje šviežių žolelių galima naudoti ir džiovintas, tačiau tuomet reikėtų naudoti mažesnį kiekį, nes džiovintos žolelės turi intensyvesnį skonį. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Vienas svarbiausių patarimų gaminant doradą - neperkepti žuvies. Per ilgai kepama žuvis tampa sausa ir praranda savo sultingumą. Geriausia žuvį kepti iki tol, kol jos mėsa tampa nepermatoma ir lengvai atsiskiria nuo kaulo. Tai užtikrina, kad žuvis bus iškepusi, bet išliks sultinga. 
  • Dar vienas svarbus aspektas - įpjovos ant žuvies. Jos ne tik padeda žuviai tolygiau iškepti, bet ir leidžia prieskonių skoniui geriau įsiskverbti į žuvies mėsą. Įpjovas darykite ne per gilias, kad nepažeistumėte žuvies kaulo. 
  • Prieš kepimą žuvį būtinai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Taip užtikrinsite, kad kepant susidarys graži, traški oda. Taip pat svarbu, kad orkaitė būtų gerai įkaitinta prieš dedant į ją žuvį. 

Ingredientai

    • doradų: 2
    • česnako: 3 skiltelių
    • krapų, petražolių čiobrelių (geriau šviežios)
    • druskos
    • juodųjų pipirų
    • alyvuogių aliejaus
    • citrinos: 2 riekelių
    • aliejus (kepimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių žuvis perpjaukite, išskroskite vidurius bei gerai išplaukite. Nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  2. 2. Ant kiekvienos dorados padarykite po 3 įpjovas, šitaip tolygiau iškeps bei geriau pasiskirstys įdaras.
  3. 3. Tuomet žoleles sukapokite, česnaką smulkiai sutarkuokite.
  4. 4. Gerai ištrinkite žuvis iš vidaus bei iš išorės druska, pipirais ir česnaku.
  5. 5. Kapotas žoleles sukimškite į žuvų vidų.
  6. 6. Tada kepimo skardą pašlakstykite su aliejumi, dėkite paruoštas žuvis.
  7. 7. Doradas iš viršaus taip pat pašlakstykite su šiek tiek aliejaus.
  8. 8. Kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 20-40 minučių (kepimo laikas labai priklauso nuo turimų žuvų dydžio).
  9. 9. Patiekite su citrinos griežinėliu (arba skiltele). Skanaukite!
  10. 10. Pastebėjimas: Garnyrui mes pasirinkome keptas daržoves, tačiau iš patirties galiu pasakyti, kad labai tinka ir agurkų, pomidorų bei avokadų salotas su raudonaisiais svogūnais ir alyvuogėmis.

Atsakinėjama į Komentarą

Žuvies piršteliai orkaitėje
(1)