Česnakinis picos padažas

Autorius apie receptą

Česnakinis picos padažas – tai vienas universaliausių ir gardžiausių padažų, kuris ypatingai išpopuliarėjo tarp picų mėgėjų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Jo švelniai aitrus česnako aromatas bei kremiška tekstūra puikiai dera su įvairiais picos pagrindais – nuo tradicinės margaritos iki mėsos kupinų ar daržovių gausių picų. Šis padažas taip pat nuostabiai tinka kebabams, sumuštiniams, vištienos patiekalams ar net kaip daržovių užkandžių pagardas. Dėl paprastos sudėties ir greito paruošimo jis tampa nepakeičiamu pasirinkimu, kai norisi kažko skanaus ir neįpareigojančio. Česnakinio picos padažo gamyba nereikalauja jokių kulinarinių įgūdžių, todėl puikiai tinka ir pradedantiesiems virtuvės entuziastams.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Majonezas: Galite naudoti augalinį majonezą, jei ieškote veganiškos alternatyvos. Taip pat galima maišyti su natūraliu jogurtu, kad padažas būtų lengvesnis.
  • Virintas šaltas vanduo: Vietoje vandens galima naudoti šaltą kefyrą arba pasukas, jei norisi rūgštesnio skonio.
  • Česnakas: Jeigu nemėgstate žalio česnako aštrumo, galite naudoti keptą česnaką, kuris suteiks švelnesnį ir saldesnį skonį.
  • Bazilikas: Šviežias smulkintas bazilikas puikiai pakeis džiovintą ir suteiks gaivesnį aromatą.
  • Raudonėlis: Jei neturite raudonėlio, galite naudoti džiovintą mairūną.
  • Paprikos milteliai: Rūkytos paprikos milteliai suteiks gilumo ir lengvo dūmo prieskonį.
  • Druska: Vietoje paprastos druskos galite naudoti česnakinę arba žolelių druską papildomam skoniui.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Naudokite tik šaltą virintą vandenį – taip išlaikysite šviežumą ir tinkamą tekstūrą.
  • Padažą geriausia laikyti šaldytuve bent 2 valandas prieš naudojimą – tai leis prieskoniams pilnai atsiskleisti.
  • Česnaką geriau trinti, o ne spausti, kad išgautumėte tolygesnį skonį ir išvengtumėte gabalėlių.
  • Jei norite aštresnio varianto – įpilkite kelių lašų čili aliejaus arba įberkite džiovintų aitriųjų pipirų.
  • Maišykite padažą šluotele, kad išgautumėte vienalytę ir purią tekstūrą.

Ingredientai

    • majonezas: 6 valgomųjų šaukštų
    • virintas šaltas vanduo: 2-5 valgomųjų šaukštų
    • česnakas: 2 skiltelių
    • bazilikas: 1 arbatinio šaukštelio
    • raudonėlis: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska: žiupsnelio
    • paprikos milteliai: žiupsnelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Į didesnį dubenį buvau sudėjęs majonezą ir subėriau visus pasirinktus prieskonius: baziliką, raudonėlį, druską bei paprikos miltelius.
  2. 2. Česnako skilteles sutryniau į vientisą masę ir įmaišiau į bendrą mišinį – tai padėjo išgauti ryškų skonį bei kvapą.
  3. 3. Pradėjau po truputį pilti virintą šaltą vandenį – stebėjau norimą padažo konsistenciją ir reguliavau skystumą pagal poreikį.
  4. 4. Visą masę kruopščiai išmaišiau šluotele, kad neliktų gumulėlių, o tekstūra būtų vienalytė.
  5. 5. Padažą palikau šaldytuve bent 2–3 valandoms, kad prieskoniai išsiskleistų ir visos sudedamosios dalys susijungtų į harmoningą skonį.
  6. 6. Jei norėjosi įvairesnio skonio, pasirinkau vieną iš papildomų ingredientų – pavyzdžiui, įmaišiau šaukštą pomidorų pastos ar smulkintą marinuotą agurką.
  7. 7. Galiausiai šį gardų česnakinį padažą patiekiau su šviežiai iškepta pica, tačiau jis puikiai tiko ir sumuštiniams bei mėsos patiekalams.

Atsiliepimai

Čimičiuri (chimichurri) - padažas iš susmulkintų žalumynų
(3)
Bearnaise sauce - Berno padažas
(1)