Meškinio česnako pesto padažas - sviestas

Autorius apie receptą

Apie meškinį česnaką man jau kuris laikas vis primindavo mama. Įdomi istorija yra tokia, kad tai buvo vienas pirmųjų žalėsių, kuriais jų šeima maitindavosi Sibire, kai pasirodydavo pirmieji pavasario ženklai. Visada galvojau, kad Lietuvoje meškinis česnakas net neauga, arba užauga tik darželiuose, bet pasirodo, jo įmanoma surasti ir miškingose vietovėse, kur yra labai drėgna. Jeigu sugalvosite meškinio česnako ieškoti patys, nesumaišome jo lapų su pakalnutės, kuri net yra nuodinga! Užtai patrynę meškinio česnako lapą tarp pirštų, jo tikrai nesumaišysite su niekuo kitu - iš karto pajusite labai stiprų česnako kvapą!

Meškinis česnakas itin plačiai naudojamas ne tik Skandinavijos, bet ir Austrijos, Vokietijos virtuvėse! Iš tokių žalėsių sutrinta tyrele yra skaninamos sriubos ir padažai. Būtinai pasinaudokite turima proga ir pasigaminkite ką nors iš nuostabiojo meškinio česnako, nes tai neįtikėtinas vitaminų bei antioksidantų kupinas augalas!

Tikrai nesuklysite, jeigu kelis lapus įpjaustysite į salotas ar užbersite ant kepto mėsos arba žuvies patiekalo. Beje, šis augalas idealiai tinka šaldymui, todėl galima pasirūpinti ir atsargomis vasarai bei rudeniui, mat valgymui meškinis česnakas tinka tik iki pradeda žydėti: balandį bei gegužę. Nuskintus lapus suvilgome keliais lašais vandens ir laikome celofano maišelyje, šaldytuve. Jeigu norėsite užšaldyti, sutriname lapus iki tyrelės ir užšaldome juos mažuose indeliuose (pvz., ledukams gaminti skirtose formelėse). 

Man pačiai dar labai patinka meškinio česnako druska, kurią aš naudoju ir salotoms pagardinti, pusryčiams su virtu kiaušiniu, omletui, arba, pavyzdžiui, bekepdama žuvį. Druską pagaminti yra itin paprasta: 10 sausų meškinio česnako lapelių kartu su dviem šaukštais rupios druskos gerai išsukame elektriniu smulkintuvu, kol druskos kristalai nusidažys žaliai. Laikome uždarame stikliniame ar keramikiniame inde. 

Bet pats nuostabiausias dalykas, kurio visada verta turėti šaldytuve pavasarį - tai meškinių česnakų pesto, tokio tarsi sviesto! Greit pagaminamai vakarienei nepakeičiama bus pasta su šiuo skaisčiai žaliu riešutiniu česnakiniu pagardu! Jis tinka pagardinti orkaitėje keptas daržoves arba mėsos ir žuvies patiekalus. Pasigaminam!
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Meškinį česnaką galima pakeisti šviežiais špinatais ar bazilikais, jei norite švelnesnio skonio, tačiau tuomet padažas neteks česnakinės aštrumo natos.
  • Petražoles galima keisti kalendra arba krapais – pasirinkimas priklauso nuo mėgstamų žolelių aromato.
  • Baltos duonos džiūvėsiai gali būti keičiami migdolų miltais, avižiniais miltais ar net virtų bulvių trupiniais – tai leis išlaikyti tinkamą konsistenciją.
  • Lazdyno riešutus galima keisti anakardžiais, graikiniais riešutais ar net saulėgrąžų branduoliais, jeigu turite riešutams alergiškų šeimos narių.
  • Alyvuogių aliejų galima keisti šalto spaudimo rapsų ar net sezamų aliejumi – svarbu rinktis kokybišką aliejų, nes jis daro didelę įtaką galutiniam skoniui.
  • Medų puikiai pakeičia agavų sirupas ar klevų sirupas, o veganams tai taps puikia alternatyva be gyvūninės kilmės produktų.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Visada naudokite tik gerai nuplautus ir nusausintus lapus – perteklinis vanduo gali atskiesti padažą ir pakeisti skonį.
  • Naudokite pulsuojantį smulkintuvo režimą – taip išlaikysite tekstūrą ir išvengsite perdirbimo į vientisą tyrę.
  • Jei norite ryškesnės žalios spalvos – naudokite šaltą aliejų ir venkite ilgo trynimo.
  • Pesto galima supilstyti į mažus indelius ir užšaldyti – taip visada turėsite šio gardaus padažo po ranka.
  • Ant viršaus užpilkite ploną alyvuogių aliejaus sluoksnį – tai padės ilgiau išlaikyti šviežumą šaldytuve.

Ingredientai

    • meškinis česnakas: 20 lapelių
    • šviežios petražolės: 1 saujelės
    • švieži baltos duonos džiūvėsiai: 30 gramų
    • lengvai paskrudinti lazdyno riešutai: 50 gramų (be odelių)
    • alyvuogių aliejus: 200 mililitrų (arba šalto spaudimo rapsų aliejus)
    • druska
    • pipirai
    • medus: šiek tiek (arba agavų sirupas)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia nuplautus ir itin gerai nusausintus meškinius česnakus ir petražoles (gali būti kartu su stiebeliais) sudedame į elektrinio smulkintuvo indą kartu su džiūvėsiais ir paskrudintais lazdyno riešutais.
  2. 2. Kelis kartus pulsuojančiu rėžimu pasukame, tuomet supilame aliejų ir plakame, kol gausime norimą konsistenciją (man pačiai labiau patinka, kai lieka smulkių grūdelių).
  3. 3. Pabaigoje pagardiname druska, pipirais ir trupučiu medaus ar agavų sirupo. Skanaus!

Atsiliepimai

Jautiena kinietiškai: Jautienos ir daržovių "stir-fry" ir teriyaki (terijaki) padažas | Receptas
(9)
Avokado-graikiško jogurto padažas
(4)
Klasikinis picų padažas Marinara
(21)