Chicken souvlaki - graikiškas vištienos šašlykas

2025-03-29 Autorius oSkanu.lt

Chicken souvlaki - graikiškas vištienos šašlykas
Kad ir kaip kartais labai lauktum, atrodo greičiau grilio sezono nepradėsi, juk su skėčiu prie grilinamų gėrybių nepristovėsi (žinoma, kiti taip dažnai daro, bet man tai nelabai patinka). Bet po truputį receptus vasarai jau galite kaupti. Mūsų šeimos išmėgintas variantas - graikiškas vištienos (chicken) souvlaki, o lietuviškai tariant tiesiog vištienos šašlykas. Toks patiekalas yra tikras išsigelbėjimas, kai neturi galimybių, o gal nenori ilgai stovėti prie grilio, bet mėsos iešmelį mielai suvalgytum, todėl graikai sugalvoję išeitį, kuri yra tikrai fantastiška. Tad dalinuosi šiuo labai geru receptu ir su Jumis. Būtinai pamėginkite!


Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Vištienos krūtinėlę galima pakeisti vištienos šlaunelėmis ar kalakutiena.
  • Raudonojo vyno actą galima pakeisti balzaminiu actu arba obuolių sidro actu.
  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti rapų aliejumi ar saulėgrąžų aliejumi.
  • Jei neturite šviežio česnako, galite naudoti česnako miltelius (1 skiltelė ≈ 1/4 arbatinio šaukštelio miltelių).
  • Džiovintus prieskonius galima pakeisti šviežiais (tik reikės tris kartus daugiau).
  • Natūralų jogurtą galima pakeisti graikišku jogurtu arba grietine.
  • Šviežias mėtas galima pakeisti džiovintomis (1 šaukštas šviežių ≈ 1 arbatinis šaukštelis džiovintų).


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
Norėdami pasiekti geriausią rezultatą, atkreipkite dėmesį į šiuos patarimus:
 
  • Vištieną marinuokite bent 2 valandas, o geriausias rezultatas pasiekiamas marinuojant per naktį.
  • Prieš kepdami mėsą, leiskite jai pasiekti kambario temperatūrą.
  • Jei kepate orkaitėje, įkaitinkite ją iki aukštos temperatūros (220°C), kad mėsa išorėje apskrustų, o viduje liktų sultinga.
  • Mėsą iešmeliuose dėliokite nepernelyg tankiai, kad ji iškeptų tolygiai.
  • Tzatziki padažą pagaminkite iš anksto ir laikykite šaldytuve bent valandą, kad skoniai susijungtų.
  • Patiekalą patiekite iškart po kepimo, kol jis dar karštas.

Ingredientai

    Mėsos marinatui:
    • vištienos krūtinėlės: 1
    • citrinos sultys: 3 valgomųjų šaukštų
    • raudonojo vyno actas: 1 valgomojo šaukšto
    • alyvuogių aliejus: 1 valgomojo šaukšto
    • česnakas: 2 skiltelių
    • džiovintas raudonėlis: 2 arbatinių šaukštelių
    • džiovintos petražolės: 1 arbatinio šaukštelio
    • malta kalendra: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • druska: trijų ketvirtadalių arbatinio šaukštelio
    • juodieji pipirai: maždaug aštuntadalio arbatinio šaukštelio
    Padažui:
    • agurkai: 1 nedidelio
    • natūralus jogurtas
    • citrinos sultys: šlakelio
    • česnakas: 1 skiltelės
    • šviežios mėtos ir petražolės
    • alyvuogių aliejus
    • druska
    • juodieji pipirai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Chicken Souvlaki: Iš prieskonių ir aliejaus, citrinos sulčių bei raudono vyno acto sumaišome marinatą, įspaudžiame česnako skilteles ir sudedame mažais gabaliukais supjaustytą vištieną.
  2. 2. Uždengę paliekame šaldytuve bent kelioms valandoms (galite palikti ir per visą naktį).
  3. 3. Po to kepame ant grilio arba grill keptuvėje sumovę vištienos gabaliukus ant išmirkytų vandenyje (kad nedegtų) bambukinių iešmelių maždaug 5-7 minutes.
  4. 4. Mūsų šeimai valgant šitaip paruoštą vištieną nesinori daug priedų, bet rekomenduojame šalia pasiruošti jogurtinį graikišką padažą tzadziki.
  5. 5. Padažas: Sutarkuotą agurką apibarstome druska ir paliekame kelioms minutėms, tada nusunkiame susidariusį skystį.
  6. 6. Agurką sumetame į graikišką jogurtą, ten pat įspaudžiame skiltelę česnako, saują susmulkintų šviežių mėtų ir petražolių, pagardiname druska, juodaisiais pipirais, šlakeliu alyvuogių aliejaus bei citrinos sultimis.
  7. 7. Viską gerai išmaišome ir štai nuostabus padažas prie vištienos šašlyko paruoštas. Skanaus!

Atsakinėjama į Komentarą

Vištienos ir moliūgų troškinys / karis su paprikomis
(3)
Orkaitėje keptas viščiukas su daržovėmis ir jogurtiniu padažu
(5)
Vienos keptuvės patiekalas: vištiena su saldžiąja bulve ir cukinija
(2)
Vištienos iešmeliai su ryžiais
(2)