Vištienos kumpeliai, grietinėlės padaže

2025-05-01 Autorius oSkanu.lt

Vištienos kumpeliai, grietinėlės padaže
Vištienos kumpeliai grietinėlės padaže yra vienas iš tų patiekalų, kurie niekada nenuvilia, o jų skonis išlieka atmintyje ilgam. Šis patiekalas ypatingas tuo, kad jame harmoningai susijungia švelnus vištienos skonas su aromatiniu česnako ir grietinėlės deriniu. Šio patiekalo paruošimas nereikalauja ypatingų kulinarinių įgūdžių, tačiau rezultatas pranoksta lūkesčius. Vištienos kumpeliai tampa labai sultingi, o padažas įgauna nuostabų aromatą dėl česnako ir šviežių krapų derinio. Patiekalą galima patiekti su įvairiais garnyrais – virtomis bulvėmis, virtais ryžiais, makaronais ar daržovėmis. Šiame recepte aš siūlau jį derinti su šviežiomis cukinijos ir ridikėlių salotomis, kurios puikiai papildo pagrindinį patiekalą. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 
Reklama

  • Vietoje vištienos kumpelių galima naudoti vištienos krūtinėlę, šlauneles arba kalakutienos filė gabalėlius.
  • Grietinėlę galima pakeisti grietine ar natūraliu jogurtu, jei norite mažiau kalorijų turinčio patiekalo.
  • Jei nemėgstate česnako, galite jį pakeisti svogūnais arba šalotiniais svogūnais.
  • Krapus galima pakeisti petražolėmis, baziliku arba kitais mėgstamais žalumynais.
  • Vietoje tradicinių prieskonių galite naudoti Provanso žolelių mišinį arba itališkų žolelių mišinį.
  • Smidrus galima pakeisti brokoliais, žaliaisiais žirneliais arba šparaginėmis pupelėmis.
  • Salotoms vietoje cukinijos galima naudoti agurkus, o vietoje ridikėlių – raudonąsias paprikas.
  • Citrininius pipirus galima pakeisti paprastu citrinos sulčių ir juodųjų pipirų deriniu.
  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti rapsų ar saulėgrąžų aliejumi.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš kepdami vištienos kumpelius, leiskite jiems 5-10 minučių pastovėti kambario temperatūroje – taip jie tolygiau iškeps.
  • Vištienos kumpelius kepkite vidutinio dydžio keptuvėje, kad jie nebūtų per daug suspausti.
  • Prieskonius ant mėsos patartina užberti likus kelioms minutėms iki kepimo, kad jie geriau įsigertų.
  • Česnaką smulkinkite tik prieš pat dedant į keptuvę – taip išsaugosit jo aromatą.
  • Troškindami mėsą po grietinėlės įpylimo, ugnį sumažinkite iki minimumo, kad padažas nepradėtų burbuliuoti per smarkiai.
  • Smidrus į patiekalą dėkite paskutiniu momentu, kad jie išliktų traškūs.
  • Salotoms ruošti daržoves pjaustykite tik prieš pat patiekimą – taip jos išliks šviežios ir traškios.
  • Jei norite, kad padažas būtų tirštesnis, galite įmaišyti šaukštelį kukurūzų krakmolo, ištirpinto šaltame vandenyje.
  • Patiekalą geriausia patiekti iškart paruoštą, kol padažas dar šiltas ir aromatingas.

Ingredientai

    • Vištienos kumpeliai be odos: 800 g 
    • Druska: pagal skonį 
    • Pipirai: pagal skonį 
    • Mėsos prieskonių mišinys: 1 šaukštas 
    • Česnakas: 4-5 skiltelės 
    • Grietinėlė (30%): 200 ml 
    • Krapai: 1 ryšulėlis 
    • Smidrai: 200 g 
    • Cukinija: 1 vidutinio dydžio 
    • Ridikėliai: 1 ryšulėlis 
    • Citrinpipiriai: pagal skonį 
    • Alyvuogių aliejus: 2 šaukštai 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Vištienos kumpelius be odos nuplauki ir nusausink popieriniu rankšluosčiu.
  2. 2. Mėsą apibarstai druska, pipirais ir pasirinktais mėsos prieskoniais. Leisk pastovėti 10 minučių, kad prieskoniai įsigertų.
  3. 3. Įkaitink keptuvę su trupučiu aliejaus ir sudėk vištienos kumpelius.
  4. 4. Kepk mėsą ant vidutinės ugnies iš vienos pusės, kol gražiai apskrus (apie 5-7 minutes).
  5. 5. Apvertus mėsą ant kitos pusės, pridėsi smulkinto česnako. Maišyk, kad česnakas neprisviltų.
  6. 6. Uždengus keptuvę dangčiu, troškini mėsą ant silpnos ugnies, kol ji taps minkšta (apie 15 minučių). Jei reikia, įpilk šiek tiek vandens, kad neprisviltų.
  7. 7. Kai mėsa bus minkšta, įpilsi grietinėlės ir atsargiai išmaišysi.
  8. 8. Smulkiai supjaustyk krapus ir įberk į keptuvę.
  9. 9. Troškink dar apie 10 minučių ant labai silpnos ugnies, retkarčiais pamaišant.
  10. 10. Smidrus nuplauk, nupjauk sumedėjusias dalis ir supjaustyk gabalėliais.
  11. 11. Baigus troškinti, įdėk smidrus ir išjunk ugnį. Palik keptuvę uždengtą dar 5 minutes, kad smidrai šiek tiek suminkštėtų nuo likusios šilumos.
  12. 12. Salotoms cukinijas ir ridikėlius nuplausi ir supjaustysi plonomis riekelėmis.
  13. 13. Salotų ingredientus sudedi į dubenį, pagardinsi citrinpipiriais ir apšlakstysi trupučiu alyvuogių aliejaus.
  14. 14. Atsargiai išmaišai salotas, stengdamasis nepažeisti daržovių struktūros.
  15. 15. Patiekalą patieksi su salotomis kaip garnyru. Skanaus!
Vištienos kumpeliai, grietinėlės padaže
Vištienos kumpeliai, grietinėlės padaže
Vištienos kumpeliai, grietinėlės padaže
Vištienos apkepas su juodosiomis pupelėmis ir kukurūzais
(2)
Pesto vištiena duonelėje su salotomis
(1)
Vištiena pomidorų ir paprikų padaže
(1)
Paella - Paelija su jūros gėrybėmis ir vištiena
(13)
Pupelių sriuba su vištiena
(1)