Citrininis pyragas su migdolų miltais ir kondensuotu pienu

Autorius apie receptą

Citrininis pyragas su migdolų miltais ir kondensuotu pienu – tai nepaprastai gaivus, švelniai rūgštus ir saldus desertas, kuris pradžiugins kiekvieną smaližių. Šis pyragas puikiai tiks tiek vasaros savaitgaliui, tiek šventiniam stalui. Skirtingai nei daugelis klasikinės konditerijos gaminių, čia nerasite kvietinių miltų – jų vietą užima migdolų miltai, suteikiantys sodresnį skonį ir švelnesnę tekstūrą. Kokoso drožlės ir kokosų sviestas papildo pagrindą malonia egzotiška nata, o įdaras – tai citrinos rūgštelės ir saldinto kondensuoto pieno derinys, sukuriantis itin kreminę ir gaivią konsistenciją.

Desertas paruošiamas gana greitai, tačiau norint pasiekti geriausią rezultatą, svarbu leisti jam pilnai sustingti šaldytuve. Būtent tada atsiskleidžia visas skonių balansas – trapus pagrindas, švelnus įdaras ir ryški citrininė nata. Šis pyragas ne tik be kvietinių miltų, bet ir be glitimo, todėl puikiai tinka žmonėms, vengiantiems šio baltymo. Be to, desertas atrodo estetiškai, tad jį galima lengvai dekoruoti pagal savo skonį – uogomis, mėtomis ar net valgomu auksu.


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kokosų sviestą galima keisti ištirpintu nerafinuotu kokosų aliejumi, kuris taip pat suteiks malonaus kvapo ir skonio.
  • Kokoso drožles galima pakeisti avižiniais dribsniais, tačiau rezultatas bus kiek mažiau egzotiškas.
  • Migdolų miltus galima keisti anakardžių arba lazdynų riešutų miltais, jei nėra alergijų.
  • Medų galima keisti klevų sirupu arba agavų sirupu – tai ypač aktualu veganams.
  • Saldintą kondensuotą pieną galima naudoti be laktozės arba augalinės kilmės versiją, jei norite pieno produktų alternatyvos.
  • Vanilės ekstraktą galima keisti natūraliu vanilės milteliais arba vaniliniu cukrumi, nors pastarasis padidins cukraus kiekį.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Nepersistenkite su kepimu – įdaras turi išlikti šiek tiek drebučiuotas, nes visiškai sustingsta tik šaldytuve.
  • Pagrindą suspauskite stipriai – taip išvengsite trupėjimo ir užtikrinsite vienodą kepimą.
  • Naudokite ekologiškas citrinas – kai naudojama žievelė, svarbu, kad vaisiai būtų be chemikalų.
  • Kiaušinių trynius plakite ilgiau – tai padeda gauti vientisą ir švelnią įdaro konsistenciją.
  • Uždengiant maistine plėvele, ji turi liesti įdarą – taip išvengsite plėvelės susidarymo ant pyrago paviršiaus.

Ingredientai

    • Kokosų sviestas: ¼ puodelio
    • Kokoso drožlės: 1 puodelis
    • Migdolų miltai: 1 puodelis
    • Medus: 2 valg. šaukštai
    • Kiaušinių tryniai (dideli): 5 vnt.
    • Saldintas kondensuotas pienas: 1 puodelis
    • Citrinos žievelė (nutarkuota): 1 vnt.
    • Citrinos sultys: iš pusės citrinos
    • Vanilės ekstraktas: 1 arb. šaukštelis
    • Druska: žiupsnelis 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruošiamas pagrindas. Į maisto smulkintuvą sudėti ištirpintą kokosų sviestą, kokoso drožles, migdolų miltus, medų ir druską.
  2. 2. Viską plakant palaipsniui, mentele nugramdant tešlą nuo kraštų, buvo sumaišyta vientisa, minkšta masė.
  3. 3. Formos paruošimas. Kepimo formą ištepiau sviestu, tada sudėjau gautą masę ir tolygiai paskirsčiau, stipriai suspausdama ranka ar puodelio dugnu. Būtina padaryti ir šonus – taip užtikrinama, kad įdaras neišbėgs.
  4. 4. Pagrindo kepimas. Orkaitė buvo įkaitinta iki 175 °C. Paruoštas pagrindas kepė 15 minučių, kol paviršius šiek tiek parudavo.
  5. 5. Išėmus iš orkaitės, ji buvo palikta įjungta tolesniam kepimui.
  6. 6. Įdaro gaminimas. Kol pagrindas kepė, kiaušinių tryniai buvo išplakti iki vientisos, purios konsistencijos.
  7. 7. Tada į juos supiltas kondensuotas pienas, citrinos sultys, sudėta nutarkuota žievelė, įlašintas vanilės ekstraktas ir įberta žiupsnelis druskos. Viskas buvo dar kartą gerai išplakta.
  8. 8. Įdaro supilimas. Paruoštas įdaras buvo atsargiai supiltas į dar šiltą pagrindą.
  9. 9. Pyragas grąžintas į orkaitę ir kepė dar 14 minučių – pakako tiek laiko, kad viršus šiek tiek sutvirtėtų, tačiau vidus liktų švelnus.
  10. 10. Vėsinimas. Iškepus pyragui, jis buvo paliktas kambario temperatūroje, kol šiek tiek pravėso. Tuomet uždengtas maistine plėvele, kuri tiesiogiai lietė paviršių, kad nesusidarytų plėvelė.
  11. 11. Pyragas pastatytas į šaldytuvą bent vienai valandai.
  12. 12. Patiekimas. Atvėsęs ir sustingęs pyragas buvo išimtas iš formos ir patiektas šaltas.
  13. 13. Papuošti galima šviežiomis uogomis, mėtomis ar pabarstyti cukraus pudra – pagal norus ir progą.
Receptų autorė Žiupsnis meilės ir pipirų

Atsiliepimai

Pinca - kroatiškas mielinis Velykų pyragas
(1)