Paprastas veganiškas kakavinis pyragas

2025-04-19 Autorius oSkanu.lt

Paprastas veganiškas kakavinis pyragas
Šis pyragas man gavosi tikrai gardus. Bet labiausiai mane nustebino, tai kad ingredientai čia paprasti ir dažniausiai randami pas kiekvieną namuose ne taip sunkiai. O ingredientams sumaišyti ir supilti į kepimo skardą aš užtrukau vos 8 minutes, taigi darbo čia labai mažai.

Kitą kartą manau dvigubinčiau visų ingredientų kiekį. Pyragas gavosi ganėtinai plonas, o aš pati nesu tokių pyragų didelė mėgėja. Žinoma, nereikia pamiršti, kad padvigubinus ingredientų kiekį - kepimo laikas pailgės. 

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Miltai: vietoje įprastų kvietinių miltų galite naudoti speltų miltus arba pusę kvietinių ir pusę viso grūdo miltų sveikatai palankesniam variantui.
  • Rudas cukrus: galima pakeisti kokosų cukrumi, agavos sirupu (naudojant 80 ml vietoj 100 g) arba klevų sirupu.
  • Kakava: jei norite intensyvesnio šokoladinio skonio, galite naudoti juodąją kakavą arba aukštos kokybės kakavos miltelius.
  • Aliejus: tinka bet koks neutralaus skonio augalinis aliejus – saulėgrąžų, rapsų, arba kokosų aliejus (ištirpintas).
  • Citrinos sultys: galima pakeisti obuolių sidro actu arba baltuoju actu.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  1. Visada naudokite kambario temperatūros vandenį – per karštas vanduo gali aktyvuoti sodą per anksti.
  2. Tešlą maišykite tik tiek, kiek reikia – permaišius gali sumažėti pyrago purumas.
  3. Pyrago iškepimą galite patikrinti įbesdami medinį pagaliuką – jis turi išlįsti švarus arba su keliomis sausomis trupinėliais.
  4. Jei norite storesnio pyrago, kaip minėta recepte, padvigubinkite visus ingredientus, bet nepamirškite, kad kepimo laikas tuomet pailgės iki maždaug 45-50 minučių.
  5. Pyragą galima papuošti veganišku šokoladu, uogomis arba patiekti su veganiškais ledais.

Ingredientai

    • miltai: 200 gramų
    • rudas cukrus: 100 gramų
    • vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
    • paprasta kakava: 3 valgomųjų šaukštų
    • soda: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska: žiupsnelio
    • šiltas vanduo: 200 mililitrų
    • aliejus: 65 mililitrų
    • citrinos sultys: 1 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Dideliame dubenyje sumaišysime visus sausus ingredientus: miltus, rudą cukrų, vanilinį cukrų, kakavą, sodą ir žiupsnelį druskos.
  2. 2. Kitame inde sumaišome skystus ingredientus: į šiltą vandenį įpilame aliejų ir citrinos sultis.
  3. 3. Skystus ingredientus po truputį supilsite į sausųjų ingredientų mišinį, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukai.
  4. 4. Maišysi tol, kol gausis vientisa, glotni tešla be matomų sausų ingredientų.
  5. 5. Kepimo formą (22 cm skersmens) iškloti kepimo popieriumi arba šiek tiek patepti aliejumi.
  6. 6. Paruošta tešla turi būti supilta į paruoštą kepimo formą, tolygiai paskirstant.
  7. 7. Orkaitė turi būti iš anksto įkaitinta iki 180 laipsnių temperatūros.
  8. 8. Pyragas kepamas apie 30 minučių arba tol, kol medinis pagaliukas, įkištas į pyrago vidurį, ištraukiamas švarus.
  9. 9. Iškepusiam pyragui reikia leisti atvėsti formoje apie 10 minučių.
  10. 10. Visiškai atvėsęs pyragas gali būti supjaustytas ir patiekiamas.
Tofu iešmeliai su daržovėmis
(1)
General Tso Tofu receptas
(1)
Nekeptas veganiškas žaliųjų citrinų pyragas be glitimo
(3)