Seniau tokie cukriniai sausainiai kaštonai su glazūra buvo itin populiarūs vestuvių arba krikštynų stalo papuošimui. Man jie labai patikdavo, tai nusprendžiau pasigaminti namie. Pabandykite ir Jūs! :)
rudi smulkūs saldainiai: 1 saujelės (riešutai šokolade ar panašiai)
Glajui:
kiaušinių baltymai: 3 (2 likę nuo sausainių ir 1 papildomas)
cukraus pudra: 700 gramų
citrinos sultys (priklausomai nuo baltymo dydžio)
Recepto paruošimas
1. Tešla: Iš pradžių minkštą margariną išsukite su cukrumi ir kiaušiniu bei tryniais. Soda įmaišykite į grietinę ir įmaišykite į tešlą. Berkite prieskonius, galiausiai po truputį suberkite miltus, kol maišyti pasidarys labai sunku, tešla nebekibs prie rankų.
2. Iš tešlos formuokite nedidelius maždaug 2 centimetrų kamuoliukus, palikdamos tarpelius dėliokite ant kepimo popierius.
3. Kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 15-20 minučių, kol paviršius pasidarys rusvas bei kamuoliukai kieti.
4. Glajus: Išsukite cukraus pudrą su baltymais, įpilkite maždaug vieną šaukštą citrinos sulčių. Masė turi gautis itin tiršta, laikanti formą.
5. Iškepusius sausainių apačia patepame baltu glajumi, krašte dedame saldainį ir suvožiame. Galite glazūruoti ir karštus sausainėlius, tik įsitikiname ar saldainis nuo šilumos netirps.
6. Šitaip sulipiname visas puseles. Tinkamo tirštumo glajus beveik iškart apstings ir kol baigsite klijuoti visas puseles, jau galėsite dažyti paviršių.
7. Po to likusį glajų nudažome žaliai (galite pasilikti vieną šaukštą balto glajaus pataisymams).
8. Glajumi aptepame pusę sausainio, su šaukštu paformuojame spyglius, šaukšto galu palietus glazūruotą paviršių ir keliant aukštyn. Darome storesnius, labai ilgi ir ploni gali nulūžinėti.
9. Paliekame per visą naktį visiškai sustingti, tada nudažyti kitą pusę ir vėl paliekame sustingti. Jeigu reikia baltu glajumi pataisome likusius tarpelius prie saldainio.
10. Pastebėjimas: Tokie cukriniai sausainiai laikosi labai ilgai.
11. Rekomendacija: Daugiau sausainių receptų rasite: Sausainiai.