Daigintų kviečių - grūdų kotletai su brokoliais

2021-12-15 Autorius Jogos mityba

Daigintų kviečių - grūdų kotletai su brokoliais
Daiginti kviečiai - nuostabus vitamino E bei vitamino B šaltinis. Vitaminas B yra būtinas lecitino, maitinančio žmogaus nervų sistemą, gamybai. Grūdui brinkstant ir dygstant, jame padaugėja geležies, kalcio, fosforo, magnio ir aminorūgščių. Daiginti kviečiai pagerina žarnyno veiklą, sustabilizuoja medžiagų apykaitą, pagerina imunitetą ir jaunina organizmą. Yra teigiama, kad daigintus kviečius, kaip ir visus kitus grūdus, geriausia valgyti pirmoje dienos pusėje. Būtent šiuo paros metu yra lengviausiai suvirškinami ir suskaidomi grūduose esantys sudėtingi baltymai bei angliavandeniai, taip pat įsisavinamos maistingos medžiagos. Valgomi dieną, grūdai suteiks mums didžiulį impulsą tiek psichinės, tiek ir gyvybinės energijos. Šiame vegetariškų grūdų kotletų recepte daiginti kviečiai dar yra papildyti naudinguoju chlorofilu, esančiu žalios spalvos daržovėse (brokoliuose, salieruose, žalumynuose).

Gaminant, vietoje brokolių galima dėti bet kokią kitą daržovę: kopūstą, salierą ir taip toliau.

Jeigu kepant kotletai subyrėjo, pagrindinė priežastis - per trumpai daiginti kviečiai. Nesusiformavęs gliutenas arba jo per mažai (gliutenas - kviečio proteinai - baltymai, kurie temperatūros veikiami susiriša (koaguliuoja) ir sulimpa). Tad saugiausia pirktus daigintus kviečius pamirkyti kokią parą arba daiginti patiems namie ne trumpiau kaip kokias 3 dienas. Galite orientuotis ir pagal kviečio daigelį - jis turi būti toks pakankamai aiškiai matomas. Iš kitos pusės, jeigu kviečio daigelis per ilgas, tai yra kviečiai daiginti per ilgai, kotletai taipogi gali subyrėti.

Iš nurodytų ingredientų kiekių gaunasi ~12-14 kotletų.

Ingredientai

    • daiginti kviečiai: 450 gramų
    • brokoliai: 3-4 žiedynų (~150 gramų)
    • saliero stiebai: 2
    • malti lauro lapai: ant peilio galo
    • asafetida: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
    • malta kalendra: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • švieži krapai: 1 šluotelės
    • petražolės: 1 šluotelės
    • pipirai: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
    • druska: 1 arbatinio šaukštelio
    • saulėgrąžų aliejus (kotletams kepti)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia nuplauname daržoves ir žalumynus.
  2. 2. Daigintus kviečius gerai perplauname ir nuvarviname. Sumalame kartu su daržovėmis ir žalumynais rankine ar elektrine mėsmale.
  3. 3. Pasūdome, suberiame prieskonius ir gerai išminkome.
  4. 4. Užkaičiame keptuvę ir įpilame šlakelį aliejaus.
  5. 5. Kai jau aliejus įkaista, formuojame plokščius kotletus. Kad masė neliptų prie rankų, prieš formuodami kotletus, sušlapiname delnus šaltu vandeniu.
  6. 6. Kepame kotletus iš abiejų pusių ant nedidelės kaitros, kol gražiai apskrunda (po maždaug 3-4 minutes kiekvienai pusei). Kviečiuose esantys baltymai nuo karščio koaguliuoja, todėl kotletai kepdami nesuyra.
  7. 7. Patiekiame iškeptus kotletus dar karštus su padažu, garnyru ir salotomis, arba tik su salotomis. Skanaus!
  8. 8. Rekomendacija: Daugiau vegetariškų receptų rasite: Vegetariški patiekalai.
Cukinijų kepsneliai su sūriu ir varške orkaitėje
(1)
Varškėčiai su špinatais
(1)