Kartais rašydama vis pagalvoju, kuo galėčiau pasidalinti ir nustebinti žmones, kurie jau internete tiek visko matę ir savo virtuvėje tiek visko ragavę?
Medutis? Ne, tikriausiai nenustebinsiu, dauguma moka jį gaminti tobulai.
Jogurtinis tortas? Jau bent man šiek tiek pabodo.
Napoleonas? Dauguma pasakys, kad tai negera mintis – labai sunku įtikti, nes visi turi savo suvokimą apie šį tortų/pyragų/plokštainių karalystės karalių. Tai gal sviestinis? Dažniausiai nelabai priimtinas įprasto lietuvio skonio receptoriams…:))
Ir tada vieną vakarą prisiminiau kadaise mano draugų pagiras, apie šį nepaprastą tortą. Tada prisiminiau, kad seniau jį gamindavau, bet niekada nenufotragavau ir nepasidalinau su kitais.
Pagrindiniai 2 šio gaivaus ir lengvo torto akcentai - lyg debesėlis purus biskvitas iš vos 90 gramų miltų, suteikiantis tortui superinio lengvumo ir minkštumo (ir ne, tai nebus
kiaušinienė, jeigu tikrai skirsite laiko itin gerai išplakti kiaušinį su cukrumi. Seniai gaminau biskvitą pagal labai panašų receptą su itin mažai miltų, bet patingėjau gerai išplakti - rezultatas saldi kiaušinienė. Bet pasimokiau ir dabar tos klaidos aš nebedarau - rekomenduoju ir jums mokytis iš mano klaidos - pigiau kainuos. O ką jau kalbėti apie nervus ir sutaupytą laiką. Antras labai svarbus akcentas - fantastiškai gaivus bei lengvas varškės ir grietinėlės kremas. Nei per riebus, nei per saldus, nei per sunkus - visai kaip tobuliausioje svajonėje! O šio kremo ir juodųjų serbentų kombinacija visus sugrąžins į jūsų namus vasarą (ištisus metus). Skamba jum tikrai, ar ne?
Jau ganėtinai senokai supratau, kad maisto (ypač kepinių) visiems vienodai pasigaminti nepavyks, net jei žingsnis po žingsnio laikysitės to paties recepto. Tam įtakos turi labai daugybe faktorių - skirtingi maisto ingredientai ir jų temperatūra, taip pat temperatūra namie, turima orkaitė (esu visiškai, kad jūsų orkaitėje yra visai kitokia temperatūra, nei nustatote. Man asmeniškai, dar niekada neteko naudotis orkaite, kurios temperatūra viduje idealiai sutaptų su nustatytąja, kaip pavyzdys - mano dabartinė orkaitė sušyla iki 170 laipsnių tik tuomet, kai nustatau 215 laipsnių, o juk tai didžiulis skirtumas. Būtent dėl šios priežasties itin rekomenduoju visada naudoti termometrą. Be jo aš pati jau būčiau prapuolusi. Net toks dalykas kaip oro drėgmė gali nulemti katastrofišką rezultatą (aš pati įsitikinau – tas pats pyragas kitoje šalyje gali visiškai neiškilti, o glajus tiesiog niekaip nestingti).
Reklama
Grįžtant prie šio nuostabaus skonio torto, turiu kelis patarimus, kurie jums turėtų pagelbėti:
- Labai svarbu, kad gerai išplaktume kiaušinius su cukrumi. Aš pati šį kartą plakiau ant maksimalaus greičio virš 8 minučių.
- Ingredientai biskvitui privalo būti kambario temperatūros.
- Kremui varškę perkame ne pakeliuose šlapią, o maišeliuose birią. Kitaip gali būti per daug vandens ir kremas suskystės, o mes to visai nenorime.
- Grietinėlę naudojame ne mažiau kaip 35 procentų riebumo.
- Ingredientai kremui būtinai privalo būti gerai atvėsinti.
- Kai jau pertepsime torto sluoksnius kremu, dedame tortą ir likusį kremą aptepimui į šaldytuvą per visą naktį. Jeigu bandysite aptepti tortą kremu iškart, sluoksniai gali imti judėti arba net nučiuožti. Kadangi mes dirbame su tokiu nestabiliu produktu kaip grietinėlė, visados labai svarbu vėsinti kremą. Net ir aptepus kraštus itin rekomenduoju įdėti kelioms valandoms į šaldytuvą. Visados geriau apsidrausti.
- Kaip ir minėjau - grietinėlė nėra itin stabilus ingredientas, tad šio torto nerekomenduoju transportuoti. Jis idealiausiai tiks pasisėdėjimams namuose.
Atsiliepimai