Garfildo lazanija su malta mėsa, konservuotais pomidorais ir sūrio padažu

2025-04-01 Autorius oSkanu.lt

Garfildo lazanija su malta mėsa, konservuotais pomidorais ir sūrio padažu
Garfildo lazanija – tai klasikinė, sotumu ir skoniu turtinga lazanija, įkvėpta garsiojo katino meilės šiam patiekalui. Ši lazanija gaminama su sluoksniais sultingos maltos mėsos, pagardintos aromatingais prieskoniais ir konservuotais pomidorais, kurie suteikia patiekalui sodraus skonio ir lengvos rūgštelės. Sūrio padažas, tirpstantis kiekviename sluoksnyje, sukuria kreminį ir prabangų užbaigimą.

Kepama iki tobulumo, kai viršus pasidengia auksine, traškia sūrio plutele, ši lazanija yra tikras komforto maistas, puikiai tinkantis sočiai šeimos vakarienei. 

Beje, pats svarbiausias momentas gaminant šią lazaniją namuose yra išlaukti kol ji tikrai pakankamai atvės bei sūrio padažas sutirštės, jog būtų galima pjaustyti ir lazanija išlaikytų savo formą. Bet prisipažinsiu, pas mus taip labai retai nutinka ir lazanija tiesiog pradingsta.
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Malta mėsa: galite naudoti jautienos, kiaulienos, kalakutienos arba mišrią maltą mėsą. Vegetarams tinka paruošti su maltomis sojos pupelėmis, lęšiais arba grybais.
  • Konservuoti pomidorai: jei neturite konservuotų pomidorų, galite naudoti šviežius pomidorus (maždaug 6-8 vidutinio dydžio), juos nulupti ir susmulkinti.
  • Sūris: mocarelą galima pakeisti kietuoju sūriu, čederio sūriu arba jų mišiniu. Taip pat galima naudoti grana padano ar parmezano sūrį viršutiniam sluoksniui.
  • Jautienos sultinys: galima pakeisti daržovių sultiniu arba tiesiog vandeniu su papildomais prieskoniais.
  • Lazanijos lakštai: galima naudoti tradicinius, nereikalaujančius išankstinio virimo, arba šviežius lakštus. Ieškantys sveikesnių alternatyvų gali rinktis viso grūdo lazanijos lakštus.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Mėsos padažą rekomenduojama gaminti bent 20 minučių, kad susiformuotų turtingas skonis. Ilgesnis troškinimas (net iki 45 minučių) padažą padarys dar skonigesnį.
  • Jei naudojate lazanijos lakštus, kuriuos reikia iš anksto išvirti, virkite juos minutę trumpiau nei nurodyta ant pakuotės, nes jie dar kepsis orkaitėje.
  • Norėdami, kad lazanija būtų ypač sultinga, galite uždengti ją folija kepimo pradžioje, o paskutines 10-15 minučių kepti atidengę, kad viršus gražiai apskrustų.
  • Lazaniją geriausia pjaustyti praėjus bent 30 minučių po iškepimo, kad ji būtų stabilesnė ir lengviau išlaikytų formą.
  • Jei norite paruošti lazaniją iš anksto, galite ją sudėlioti, neuždėję viršutinio sluoksnio sūrio, ir laikyti šaldytuve iki 24 valandų. Prieš kepimą užberkite sūrį ir kepkite šiek tiek ilgiau, kadangi lazanija bus šalta.

Ingredientai

    • Nevirti lazanijos lakštai: 10-12
    Mėsos padažui:
    • Malta mėsa: 500 g
    • Svogūnai: 1 vnt. (didelio,supjaustyto nedideliais kubeliais)
    • Konservuoti smulkinti pomidorai be odelės: 1 skardinės (400 gramų)
    • Pomidorų tyrė: 2 valg. š.
    • Jautienos sultinys: 1 kubelio (jei neturite, galite įdėti tiesiog daugiau prieskonių)
    • Prieskoniai: 1,5 arb. š. (bazilikas, raudonėlis)
    • Druska: 1 arb. š.
    • Juodieji pipirai: 0,5 arb. š.
    • Paprikos milteliai: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
    Sūrio padažui:
    • Sviestas: 2 valg. š.
    • Miltai: 3 valg. š.
    • Druska: ~1 arb. š. (neskubėti jos daug berti, kiek labai priklauso nuo turimo sūrio sūrumo)
    • Pipirai: 1/4 arb. š.
    • Muskato riešutas: 1/4 arb. š.
    • Pienas: 2 puodeliai
    • Tarkuotas mocarelos sūris: 1,25 puodelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių sausoje keptuvėje pakepiname susmulkintą svogūną bei maltą mėsą, kol mėsa paruduos.
  2. 2. Dedame likusius mėsos padažui skirtus ingredientus bei troškiname ant nedidelės kaitros maždaug 20 minučių, arba kol padažas pakankamai sutirštės. Jeigu pomidorai nėra itin sultingi, troškinti užteks ir 15 minučių.
  3. 3. Per tą laiką, nedideliame puode ištirpiname sviestą bei jame pakepiname miltus. Maišydami po truputį supilame pieną į sviesto-miltų mišinį. Nuolatos maišydami užviriname. Užvirus paverdame dar apie minutę.
  4. 4. Nukeliame nuo ugnies, sudedame tris ketvirtadalius tarkuoto sūrio bei gerai išmaišome.
  5. 5. Kai jau sūris išsilydo, dedame sūrio padažui skirtus prieskonius bei būtinai ragaujame (stengiamės nenusideginti).
  6. 6. Po to kepimo formoje sluoksniuojame: pirmiausia dedame lazanijos lakštus (jeigu reikia, perlaužiame), tuomet pilame trečdalį mėsos padažo, atsargiai ant viršaus paskirstome ketvirtadalį sūrio padažo. Aš šitaip kartojau 3 kartus. Paskui uždėjusi ketvirtą lazanijos lakštų sluoksnį, ant viršaus dar supyliau likusį sūrio padažą.
  7. 7. Apibarstome lazaniją atidėtu sūriu.
  8. 8. Kepame iš anksto įkaitintoje iki 200 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 40 minučių.
  9. 9. Prieš skanaudami, leidžiame pravėsti mažiausiai 30 minučių. Skanaujame!

Irena

Labai skani lazanija. Būtinai kartosiu pagal šį receptą. :)
Atsakyti
Keptuvėje kepti mėsos rutuliukai su ruduoju padažu
(5)
Tinginių čeburekai iš vaflių
(26)
Kotletai troškinti su bulvėmis
(51)
Baklažanai su ėrienos faršu ir kedro riešutais
(1)
Lakštinių - lazanijos suktinukai su faršu ir rikotos sūriu
(5)