Gesminus - morenginiai sausainiai su skrudintomis migdolų plokštelėmis

2018-08-22 Autorius Su šaukštu aplink pasaulį

Gesminus - morenginiai sausainiai su skrudintomis migdolų plokštelėmis

Ingredientai

    • cukraus pudra; 300-400 gramų
    • migdolų riekelės: 300 gramų
    • kiaušinių baltymai: 4 (~120 gramų)
    • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • citrinos sultys: iš 1 nedidelės
    • apelsinų žiedų vanduo: 2 valgomųjų šaukštų
    • neskrudintos migdolų riekelės: sausainių papuošimui (nėra būtina)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Jeigu neturime pirktinių, tai paruošiame migdolų plokšteles: migdolus užpilame su verdančiu vandeniu bei keliolika minučių palaukiame, kol atšoks žievelė. Ją nulupusios, migdolus supjaustome riekelėmis. Paruoštas migdolų riekeles lengvai paskrudiname orkaitėje arba keptuvėje bei leidžiame atvėsti.
  2. 2. Tuomet kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos išplakame iki standžių putų, po truputį supilame 300 gramų cukraus pudros bei plakame toliau, kol gausime baltą, tirštą ir blizgią masę. Įplakame citrinos sultis (arba žievelę) bei apelsinų žiedų vandenį. Mentele atsargiai įmaišome skrudintus migdolus. Masė gali gautis šiek tiek skystesnė negu kepant morengus, bet ne per daug skysta, kitaip sausainiai prastai iškils (tokiu atveju į paruoštą masę reiktų papildomai įdėti dar kelis šaukštus cukraus pudros).
  3. 3. Tada didelę kepimo skardą išklojame su kepimo popieriumi; jį rekomenduotina dar papildomai patepti aliejumi, nes sausainiai linkę prilipti. Orkaitę įkaitiname iki 150 laipsnių temperatūros. Arbatiniu šaukšteliu sausainių masę dedame į paruoštą skardą. Paliekame ganėtinai nemažus tarpus ir nepersistengiame su tešlos kiekiu, nes sausainiai gerokai padidės. Jeigu norisi, sausainius papuošiame: pavyzdžiui, pabarstome neskrudintų migdolų riekelėmis.
  4. 4. Kepame maždaug 40 minučių, arba kol sausainiai įgis švelnų rusvą atspalvį bei jau bus norimo traškumo. Išėmusios kepimo skardą, sausainius su visu kepimo popieriumi iškeliame bei paliekame atvėsti. Į skardą įtiesiame naują aliejumi pateptą popieriaus lakštą bei kepame likusius sausainius. Pravėsusius sausainius nuimkite nuo kepimo popieriaus bei dėkite į serviravimo indą; jeigu reikia, nuimant galite pasinaudoti mentele. Iš nurodyto ingredientų kiekio man gavosi maždaug 3 didelės skardos (apie 45-50) sausainių.
  5. 5. Patiekdamos šiuos sausainius, galite pasiūlyti kavos, arbatos arba desertinio vyno. Skanaus!
  6. 6. Pastebėjimas: Sardinijoje yra kepama net keletas morenginių sausainių rūšių. Kai kuriuose iš jų citrinos sultys yra privalomas ingredientas, bet kepant gesminus, kartais naudojamos ne sultys, o nutarkuota citrinos žievelė. Šitaip tešla mažiau praskysta bei nereikia papildomai dėti cukraus pudros.
  7. 7. Rekomendacija: Daugiau sausainių receptų rasite: Sausainiai.
Sūrio sausainėliai | Receptas
(2)
Kakaviniai espresso sausainiai
(1)