Glazūruoti vištienos sparneliai korėjietiškai, saldūs ir lipnūs

Autorius apie receptą

Šį vištienos sparnelių patiekalą ruošiausi gaminti bene pusmetį. Net nežinau kodėl taip atidėliojau. 

Apie šiuos sparnelius man prasitarė draugė, ji pasakė, kad prieš savaitę padarė savo geriausiai draugei neįprastą vestuvių dovaną: prikepė visiems 80-čiai svečių lipnių korėjietiškų viščiuko sparnelių, ir tai tapo visų vestuvių kulinarine ašimi! Ji su tokiu didžiuliu užsidegimu man pasakojo apie tuos vištienos sparnelius, kad aš turėjau išmėginti šį receptą. Vien dėl šio recepto įsigijau visą kulinarinę knygą, kurioje vien gatvės maisto receptai iš viso pasaulio. Ir, savaime suprantama, tie legendiniai korėjietiški saldūs glazūruoti viščiukų sparneliai. 

Šis patiekalas buvo pats fantastiškiausias būdas prisiminimais sugrįžti į savo kelionę po Pietų Korėją - šalį, kuri mane labai sužavėjo savo maistu. Beje, pats populiariausias korėjietiško maisto gaminimo būdas yra grilis. Didelis ar mažas, esantis kieme, ar tiesiog ant stalo restorane - grilis yra pagrindinė priemonė maistui gamybai. Todėl, net jeigu šiuos sparnelius galite pagaminti ir paprastoje orkaitėje, aš užkūriau savo grilį šiai vištienos šventei. 

Vieno specifinio ingrediento, visgi, šiam patiekalui tikrai reikia. Tai yra korėjietiška gochujang čili pasta. Gochujang - tai sojų pupelių, ryžių ir čili pipirų pasta, kuri yra vidutinio aitrumo, su švelnia rūgštele ir nuostabiai tinka glazūroms, padažams, marinatams. Lietuvoje šios pastos sunku rasti, geriausia arba atsisiųsti perkant internetu (ji tikrai bene metus gali stovėti šaldytuve, ir dar ilgiau - šaldymo kameroje) arba parsivežti keliaujant iš kokio Europos didmiesčio. Bet jeigu tokios galimybės vis gi nėra, artimiausias pakaitalas, kuris man šauna į galvą - tai Buga’s čili padažas… 

Na, o jeigu jau viską, ko reikia turite, ir galvojate apie vištienos sparnelių vakarėlį, pasiraitojame rankoves, pasiruošiame daug servetėlių lipnioms rankoms valyti, ir  pasineriame į pačius skaniausius pilvo malonumus! 
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Gochujang pastą galima pakeisti saldžiu aitriųjų pipirų padažu, pvz., Buga’s čili padažu, sumaišytu su šiek tiek pomidorų pastos ir sojų padažo, kad skonis būtų artimesnis originalui.
  • Sakė galima pakeisti sausu baltuoju vynu arba sausu obuolių sidru.
  • Mirin galima keisti mišiniu iš baltojo vyno acto ir trupučio cukraus (santykiu 1:1).
  • Ryžių actą galima keisti obuolių ar balzaminiu actu, bet naudoti mažesnį kiekį.
  • Sezamų sėklas galima keisti smulkintais skrudintais riešutais (pvz., anakardžiais) – jie suteiks papildomo traškumo.
  • Vištienos sparnelius galima keisti vištienos blauzdelėmis ar šlaunelėmis – laiką reikės pailginti.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Marinuoti sparnelius verta bent 8–12 valandų – kuo ilgiau, tuo intensyvesnis skonis.
  • Kepant orkaitėje, naudokite kepimo popierių arba silikoninį kilimėlį, kad neliptų.
  • Jeigu kepate grilyje – naudokite deflektorių, kad karštis būtų netiesioginis, taip išvengsite deginimo.
  • Glazūrą užtepkite tik kepimo pabaigoje – per ilgas kepimas gali ją sudeginti.
  • Norint aštresnio skonio, į glazūrą galima įmaišyti smulkintų čili pipirų.

Ingredientai

    • vištienos sparneliai: 1 kilogramo
    Marinatui: 
    • cukrus: 2 valgomųjų šaukštų
    • rupi druska: 2 valgomųjų šaukštų
    • česnakas: 4 skiltelių (susmulkiname)
    • sojos padažas: 1 valgomojo šaukšto
    Saldžiai čili glazūrai: 
    • gochujang (korėjietiška čili pasta): ketvirtadalio stiklinės (60 gramų)
    • medus: 4 valgomųjų šaukštų
    • sakė: 2 valgomųjų šaukštų
    • mirin (virimui skirtas japoniškas ryžių vynas): 4 valgomųjų šaukštų
    • ryžių actas: 4 valgomųjų šaukštų
    • sezamų sėklos: 1 valgomojo šaukšto (juodos arba baltos)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia vištienos sparnelius padaliname į 3 dalis. Pačias ploniausias atidedame (panaudosite jas sultiniui), likusias nuplauname ir nusausiname.
  2. 2. Sudedame vištienos sparnelius į zip lock maišelį (tinka ir kitoks).
  3. 3. Visus marinato ingredientus sumaišome mažame dubenėlyje ir supilame visą masę į maišelį su sparneliais. Įmasažuojame marinatą į mėsą ir sandariai uždarę maišelį padedame į šaldytuvą.
  4. 4. Paliekame per visą naktį arba dar ilgiau, tik nepamirštame pavartyti maišelio, kad tikrai visi viščiukų sparneliai pasimarinuotų tolygiai.
  5. 5. Jeigu planuojate sparnelius kepti orkaitėje: Įkaitiname ją iki 200 laipsnių temperatūros. Sudėliojame sparnelius didelėje kepimo skardoje, vienu sluoksniu.
  6. 6. Kepame maždaug 30-40 minučių, arba kol vištienos sparneliai bus traškūs. Kepimo metu, galima kelis kartus vištienos sparnelius apversti skardoje.
  7. 7. Iškepus atsargiai nupilame susirinkusius riebalus iš skardos.
  8. 8. Jeigu planuojate kepti kamado tipo grilyje: Įkaitiname grilį iki 200 laipsnių temperatūros, uždedame deflektorių ir paprastas (ne špižines) groteles.
  9. 9. Ant deflektoriaus nepamirštame uždėti vienkartinio aliuminio folijos indo, į kurį lašės riebalai ir skysčiai.
  10. 10. Kepame vištienos sparnelius maždaug 15 minučių, tuomet apverčiame ir kepame dar maždaug 15 minučių, arba kol sparneliai bus minkšti bei traškūs.
  11. 11. Per tą laiką, kol sparneliai kepa, sumaišome glazūrai skirtus ingredientus.
  12. 12. Jeigu sparnelius kepate grilyje, sudedame juos visus į didelį kepimo indą. Sparnelius palaistome glazūros mase, temperatūrą padidiname iki 220 laipsnių , ir toliau kepame maždaug 10-15 minučių, kol glazūra pradeda tamsėti ir tirštėti, vištienos sparneliai pasidengs lipnia saldžia mase.
  13. 13. Prieš patiekdami sudedame viską į didelę lėkštę, pašlakstome likusia karšta glazūra, pabarstome sezamų sėklomis. Skanaujame!

Atsiliepimai

Vištiena kepta orkaitėje su alumi ir žolelėmis
(1)
Vištienos maltinukai su salieru ir morkomis
(22)