Greitas nekeptas meduolių ir bananų pyragas

2025-04-19 Autorius oSkanu.lt

Greitas nekeptas meduolių ir bananų pyragas
Tai yra nekeptas meduolių ir bananų pyragas, kurį aš labai mėgstu. Jums taip pat jis labai patiks. Jam reikia vos 4 ingredientų. Pamėginkite pasigaminti jau šiandien! ;)

Meduoliai įprastai būna ganėtinai saldūs, tai cukraus kiekį grietinėje galima mažinti (aš kitą kartą gal ir visai nedėčiau). Pastovėjęs per naktį pyragas buvo drėgnesnis, vientisesnis nei po 3 valandų stovėjimo. Bet vis tiek viršus pjaustant truputį byrėjo, nors nėra ko norėti - trupiniai gi ir viršutinis sluoksnis nepaskęsta grietinėje, kad viskas suliptų į vientisą masę. Galutinė išvada - mums labai patiko.

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Meduolius galite pakeisti sausainiais "Selga", "Gaidelis" arba bet kokiais kitais mėgstamais traškiais sausainiais. Taip pat galite eksperimentuoti maišydami kelių rūšių sausainius – pavyzdžiui, meduolius su šokoladiniais, arba su kokosų skonio sausainiais.
  • Jei norite sumažinti kalorijų kiekį, vietoje įprastos grietinės galite naudoti graikiško jogurto ir natūralaus jogurto mišinį, arba liesesnes grietinės versijas (5% riebumo). 
  • Cukrų galima pakeisti medumi, klevų sirupu arba stevija. 
  • Bananai gali būti pakeisti kitais vaisiais – tinka obuoliai, kriaušės ar persikai, tačiau tuomet skonis, žinoma, bus kitoks. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Kad pyragas būtų dar skanesnis, rinkitės prinokusius, bet ne pernokusius bananus – jie bus pakankamai saldūs, bet nesuskys dedami į pyragą. 
  • Jeigu mėgstate ryškesnį skonį, į grietinę galite įmaišyti šiek tiek cinamono, vanilės ekstrakto arba apelsinų žievelės. 
  • Labai svarbu leisti pyragui pastovėti šaldytuve mažiausiai 3 valandas, o geriausia – per naktį, taip jis bus drėgnesnis ir vientisesnis. 
  • Prieš patiekdami, pyragą galite papuošti ne tik riešutais, bet ir šviežiomis uogomis, mėtų lapeliais arba šokolado drožlėmis. 

Ingredientai

    • meduoliai: 500 gramų (galite maišyti su šokoladiniais)
    • grietinė: 500 gramų (buvo naudojama 10% jogurtinė)
    • bananai: 500 gramų (3 dideli arba 4 vidutinio dydžio)
    • cukrus: 150 gramų (mėgstantiems saldžiai)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia meduolius sutrupiname.
  2. 2. Tada grietinę truputį paplakame (su cukrumi, jei jo naudojate), kad paskystėtų.
  3. 3. Bananus supjaustome griežinėliais.
  4. 4. Tuomet į tortinę nuimamais kraštais (mano buvo 21 centimetro skersmens) beriame trečdalį meduolių trupinių, po to kiek mažiau nei pusę grietinės, paskui išdėliojame pusę bananų, vėl beriame trečdalį meduolių, tuomet - likusi grietinė, bananai bei viskas gražiai užklojama likusiais trupiniais.
  5. 5. Viską gerai, bet atsargiai “papresuojame” (pvz. bulvių grūstuve), kad "susiklijuotų". Statome į šaldytuvą kelioms valandoms (idealiausia - per visą naktį).
  6. 6. Prieš nuimant tortinės šonus, nepamirštame peiliu "prabėgti" pyrago kraštu, kad geriau atsiskirtų. Skanaujame!
  7. 7. Beje, aš dar papuošiau riešutais, bet galima ir visai nepuošti, skonis nuo to nenukentės.
Pyragas su rabarbarais ir aviečių uogiene
(3)