Greitas obuolių štrudelis su sluoksniuota tešla ir riešutais

2025-02-15 Autorius oSkanu.lt

Greitas obuolių štrudelis su sluoksniuota tešla ir riešutais
Tradicinis obuolių štrudelis yra vienas iš tų desertų, kuris sugrąžina šiltus vaikystės prisiminimus. Šis greitas obuolių štrudelis su sluoksniuota tešla ir riešutais yra puiki klasikinio austrų deserto versija, kurią galima paruošti greitai ir be vargo. Sluoksniuota tešla užtikrina traškų paviršių, o viduje esantys obuoliai su cinamonu ir riešutais sukuria nepakartojamą skonių harmoniją. Šis desertas puikiai tinka tiek šeimos vakarienei, tiek svečių priėmimui rudens ar žiemos metu. Obuoliai suteikia švelnų rūgštumą, o riešutai – malonų traškumą, kuris puikiai dera su minkšta obuolių konsistencija. Kiekvienas kąsnis pažadins jūsų skonio receptorius ir paliks norą paragauti dar. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Šio deserto ruošimui galite naudoti įvairias alternatyvas. Vietoj bemielės sluoksniuotos tešlos galite naudoti mielinę tešlą arba namie paruoštą sluoksniuotą tešlą. Obuolius galima pakeisti kriaušėmis, slyvomis ar net persikais sezono metu. Cinamoną galima pakeisti kardamonu, vanile ar muskato riešuto milteliais. Vietoj baltojo cukraus galima naudoti klevų sirupą, medų arba agavų sirupą. Riešutai gali būti įvairūs - lazdyno, graikiniai, migdolai, anakardžiai ar net pistacijos. Rudą cukrų galima pakeisti kokosų cukrumi arba datulių sirupu. Džiūvėsėliai gali būti pakeisti avižiniais dribsniais arba kokosų drožlėmis. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Geriausiai šiam desertui tinka rūgštesni obuoliai, tokie kaip Antaniniai, Auksis ar Jonagold, nes jie išlaiko formą kepant ir nesubyra. Prieš kepimą įsitikinkite, kad sluoksniuota tešla yra gerai atšildyta, bet ne per šilta – taip ji geriau sluoksniuosis kepant. Jei norite dar intensyvesnio skonio, į obuolių įdarą galite įdėti šiek tiek tarkuotos citrinos žievelės ar vanilės ekstrakto. Štrudelio paviršių galite aptepti ne tik kiaušinio plakiniu, bet ir ištirpintu sviestu – tai suteiks papildomo skonio ir gražesnės spalvos. Kepant stebėkite, kad štrudelis neperkeptų – jis turi būti auksinės spalvos. 

Kalorijos
 

Visame greito obuolių štrudelyje su sluoksniuota tešla ir riešutais yra apie 2450 kalorijų. Vienoje porcijoje (dalinant į 6 porcijas) yra apie 408 kalorijas. Kalorijų kiekis gali skirtis priklausomai nuo naudojamų riešutų rūšies ir tikslaus obuolių kiekio. 

Ingredientai

    • bemielė sluoksniuota tešla: 1 pakelio (2 lakštų)
    • obuoliai: 2-3
    • cinamonas: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • cukrus: 4 valgomųjų šaukštų
    • miltai: 2 valgomųjų šaukštų
    • smulkinti riešutai: 0,5 puodelio (arba sumalti)
    • rudas cukrus: 3 valgomųjų šaukštų
    • džiūvėsėliai: 2 valgomųjų šaukštų
    • kiaušiniai: 1
    • vanduo: 1 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros. Obuolius nulupkite, išvalykite bei supjaustykite nedideliais norimo dydžio kubeliais. Iš viso reikės maždaug 2 puodelių supjaustytų obuolių.
  2. 2. Tuomet sudėkite obuolius į dubenį, pabarstykite cinamonu, 2 valgomaisiais šaukštais cukraus, miltais bei viską sumaišykite. Palikite 20 minučių.
  3. 3. Tada kitame dubenyje sumaišykite riešutus, likusį rudąjį, baltąjį cukrų ir džiūvėsėlius.
  4. 4. Po to imkite vieną tešlos lakštą. Užbarstykite pusę turimo riešutų mišinio bei pusę obuolių. Imkite vieną tešlos kraštą bei lenkite jį ant obuolių ir taip suvyniokite pyragą iki galo. Galus užspauskite, kad neišbėgtų obuoliai. Tą patį padarykite ir su kitu tešlos lakštu.
  5. 5. Paskui sudėkite viską į kepimo skardą. Aptepkite kiaušinio bei vandens plakiniu. Viršuje padarykite keletą įpjovų, kad būtų kur išeiti garams bei šaukite į orkaitę.
  6. 6. Kepkite maždaug 40-45 minutes, kol štrudelis gražiai bus apskrudęs.
  7. 7. Patiekiame su ledais arba plakta grietinėle. Skanaujame!
Braškiniai pyragaičiai
(2)
Valgomos dovanos: Cidonijų sūris (Membrillo)
(5)
Kokosiniai biscotti
(2)