Homer’io Simpson'o spurgytės 🍩

2025-04-05 Autorius oSkanu.lt

Homer’io Simpson'o spurgytės 🍩
Garsiojo animacinio personažo Homer'io Simpson'o mėgstamiausias desertas – spurgytės, pagaliau jūsų virtuvėje! Šios mažos, apvalios ir spalvingos spurgytės yra tobulas pasirinkimas tiek šeimos pusryčiams, tiek popietinei kavai ar arbatai. Jų purus ir minkštas vidus bei saldus paviršius sukurs nepamirštamą skonių simfoniją, kuri nukels jus tiesiai į Springfieldo miestą. Tradicinės spurgytės gaminamos su mielėmis, todėl jų tekstūra yra lengva ir oro pripildyta. Šis receptas yra adaptacija klasikinio amerikietiško deserto, kuris tapo kultūrine ikona visame pasaulyje. Nors gaminimo procesas reikalauja šiek tiek kantrybės, galutinis rezultatas tikrai atperka visas pastangas! 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Jei neturite visų reikalingų ingredientų, štai keletas alternatyvų: 

  • Vietoje įprasto balto cukraus galite naudoti rudą cukrų, kuris suteiks karamelės poskonį. 
  • Pienas gali būti pakeistas augaliniu pienu, pavyzdžiui, migdolų ar kokosų pienu, kas suteiks subtilų papildomą aromatą. 
  • Sviestą galima pakeisti kokosų aliejumi, jei norite egzotiškesnio skonio. 
  • Įprastus kvietinius miltus galima pakeisti spelta miltais arba naudoti mišinį iš kvietinių ir viso grūdo miltų (santykiu 75:25) sveikesnei alternatyvai. 
  • Vanilinis cukrus gali būti pakeistas vanilės ekstraktu arba vanilės ankšties sėklomis. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Gaminant spurgytes, labai svarbu užtikrinti tinkamą mielių reakciją. Pieną šildykite tik iki drungno – per karštas pienas gali sunaikinti mieles ir tešla nepakils. 
  • Tešlą minkykite pakankamai ilgai (apie 5-7 minutes), kad susiformuotų glitimo tinklas, kuris užtikrins purią tekstūrą. 
  • Prieš kepimą būtinai leiskite tešlai pakilti šiltoje vietoje bent 30-40 minučių. 
  • Jei naudojate spurgų keptuvę, įsitikinkite, kad ji tinkamai įkaitusi. 
  • Kepant aliejuje, temperatūra turėtų būti apie 170-180°C – patikrinkite įmesdami mažą tešlos gabalėlį (jis turėtų iškart iškilti į paviršių). 
  • Aptepimui naudokite šviežiai ištirpintą, bet ne per karštą sviestą, kad glazūra gražiai priliptų. 

Ingredientai

    • Miltai: 2 puodeliai (500 ml)
    • Cukrus: ¾ puodelio (187,5 ml)
    • Pienas: ¾ puodelio (187,5 ml)
    • Kiaušiniai: 2 vienetai
    • Sviestas: 2 šaukštai (30 ml)
    • Druska: 1 arbatinis šaukštelis (5 ml)
    • Sausos mielės: 1½ šaukšto (22,5 ml)
    • Vanilinis cukrus: 1 pakelis (8 g)
    Papildomai glajui:
    • Sviestas: 50 g
    • Cinamonas: 1 arbatinis šaukštelis (5 ml)
    • Cukrus: 3 šaukštai (45 ml)
    • Juodasis šokoladas: 100 g
    • Spalvoti pabarstai: pagal poreikį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruoškite mieles. Pieną pašildykite iki drungno (ne karšto!) temperatūros ir supilkite į dubenį.
  2. 2. Į pašildytą pieną įbersite šaukštą cukraus ir suberkite sausas mieles. Švelniai išmaišysite ir paliksite ramybėje apie 10 minučių, kol mielės aktyvuosis ir paviršiuje susidarys putojanti "kepurėlė".
  3. 3. Didesniame dubenyje sumaišote miltus, druską, vanilinį cukrų ir likusį cukrų.
  4. 4. Sviestą ištirpinsite mikrobangų krosnelėje arba mažame puodelyje ant silpnos ugnies.
  5. 5. Kai mielės bus pakilusios, į miltų mišinį įmuškite kiaušinius, supilsite pakilusias mieles ir ištirpintą (bet ne karštą) sviestą.
  6. 6. Viską kruopščiai išminkykite rankomis arba elektriniu plaktuvu su tešlos kabliais, kol gausite vientisą tešlą. Tešla turi gautis gan tiršta.
  7. 7. Dubenį uždengite švariu rankšluosčiu ir pastatykite šiltoje vietoje (pavyzdžiui, išjungtoje orkaitėje su įjungta lempute) maždaug 30-40 minučių, kad tešla pakiltų ir padvigubėtų.
  8. 8. Pakilusią tešlą trumpai paminkykite, kad išeitų susikaupusios dujos.
  9. 9. Įkaitinkite spurgų keptuvę pagal gamintojo nurodymus.
  10. 10. Tešlą padalinkite į vienodo dydžio rutuliukus (apie 30-40 g) ir dėkite į įkaitintą spurgų keptuvę.
  11. 11. Kepama bus 5-7 minutes iš vienos pusės, tada atsargiai apvertus – dar 3-5 minutes iš kitos, kol spurgytės taps gražiai auksinės spalvos.
  12. 12. Iškepusias spurgytes išimkite ant grotelių atvėsti.
  13. 13. Pasiruoškite du skirtingus glajus: vienai daliai ištirpinkite sviestą ir sumaišykite cinamoną su cukrumi atskirame dubenėlyje; kitai daliai – ištirpinkite šokoladą vandens vonelėje.
  14. 14. Dalį spurgų pamirkysite ištirpintame svieste ir apvoliojate cinamono-cukraus mišinyje.
  15. 15. Likusias spurgas pamirkysite ištirpintame šokolade ir apibarstykite spalvotais pabarstukais.
  16. 16. Leiskite glajui sustingti ir patiekite!
Belgiški vafliai su obuoliais
(2)
Minkštos varškės spurgos
(1)
Kokosiniai biscotti
(2)