Hummus (humusas) - virtų avinžirnių užtepėlė su saulėje džiovintais pomidorais

2025-03-04 Autorius oSkanu.lt

Hummus (humusas) - virtų avinžirnių užtepėlė su saulėje džiovintais pomidorais
Toks humusas (hummus) iš avinžirnių man asmeniškai yra puikus pasirinkimas. Labai jį mėgstu labai dažnai pasigaminu. Tokia užtepėlę su saulėje džiovintais pomidorais ir česnakais galite tepti ant duonos ar skrudinto batono, taip pat galite kabinto duonos lazdelėmis. Itin geras pasirinkimas žiūrint mėgstamą filmą ar serialą. Kabini ir skanauji. Tada kabini ir vėl skanauji! Net skamba tobulai, būtinai pamėginkite ir Jūs. 

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Vietoje virtų avinžirnių galite naudoti konservuotus avinžirnius (tik nusausinkite juos prieš naudojimą).
  • Jei neturite sezamų sėklų pastos "Tahini", galite naudoti smulkintas sezamų sėklas, sumaišytas su trupučiu aliejaus.
  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti avokado aliejumi arba lengvai skrudintų sezamų aliejumi.
  • Vietoje šviežių citrinos sulčių galite naudoti žaliosios citrinos (laimo) sultis arba obuolių sidro actą.
  • Saulėje džiovintus pomidorus aliejuje galima pakeisti paprastais džiovintais pomidorais, tik prieš naudojimą juos reikėtų pamirkyti šiltame vandenyje apie 15 minučių.
  • Jei neturite malto kmyninio kumino, galite naudoti paprastus maltus kmynus.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Kad humusas būtų kreminis ir purus, avinžirnius virkite ilgiau nei nurodyta ant pakuotės, kol jie taps visiškai minkšti.
  • Neskubėkite – leiskite virtuvinio kombaino peiliukams gerai susmulkinti ingredientus, kad humusas būtų tikrai vientisas.
  • Prieš patiekiant, humuso viršų apšlakstykite šviežiu alyvuogių aliejumi ir apibarstykite smulkintomis žolelėmis, paprika arba dar keliais susmulkintais saulėje džiovintais pomidorais.
  • Jei mėgstate aštresnį skonį, į humuso mišinį galite įdėti truputį aitriųjų paprikų dribsnių arba šviežių čili pipirų.

Ingredientai

    • virti avinžirniai: 3 puodelių
    • sezamų sėklų pasta "Tahini": 3 šaukštų
    • alyvuogių aliejus: ketvirtadalio puodelio
    • citrinos sultys: iš 0,5 vnt.
    • česnakas: 2-3 skiltelių
    • maltas kmyninis kuminas: 1 šaukšto
    • druska: 1 šaukštelio
    • saulėje džiovinti pomidorai aliejuje: 6-7
    • virintas vanduo: šlakelio (arba avinžirnių nuoviras)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruoškite visus ingredientus – nusausinkite virtus avinžirnius, nulupkite česnaką ir išspauskite citrinos sultis.
  2. 2. Dėkite virtus avinžirnius į virtuvinio smulkintuvo indą ir trumpai apdorokite, kad jie taptų birūs.
  3. 3. Įpilkite sezamų sėklų pastą "Tahini", supilkite alyvuogių aliejų ir išspauskite citrinos sultis.
  4. 4. Pridėkite nuluptą česnaką, suberkite maltą kmyninį kuminą bei druską.
  5. 5. Nusausintus saulėje džiovintus pomidorus smulkiai supjaustykite ir įdėkite į mišinį.
  6. 6. Įjungiate virtuvinio smulkintuvo ašmenis ir apdorojate ingredientus, kol gausite vientisą masę.
  7. 7. Jeigu humusas per tirštas, po truputį pilame virintą vandenį arba avinžirnių nuovirą, kol pasieksime norimą konsistenciją.
  8. 8. Būtina ragauti ir, jei reikia, koreguoti prieskonius pagal savo skonį – galbūt pridėti daugiau druskos, citrinos sulčių ar kumino.
  9. 9. Kai humusas pasiekia tobulą skonį ir tekstūrą, perkelsime jį į patiekimo indą.
  10. 10. Prieš patiekiant, rekomenduojama humuso paviršių lengvai įduobti šaukštu, įpilti truputį alyvuogių aliejaus ir pabarstyti smulkintomis žolelėmis ar paprika.
Hummus (humusas) - virtų avinžirnių užtepėlė su saulėje džiovintais pomidorais
Ryžių makaronai su žemės riešutų padažu ir marinuotu tofu
(1)
Labai vykęs bandymas pasigaminti graikišką spanakopitą
(1)