Kaimiški žagarėliai su grietine, kefyru ir soda

Autorius apie receptą

Kaimiški žagarėliai su grietine, kefyru ir soda – tai vienas iš tų nostalgiškų desertų, kurie sugrąžina į vaikystę, į močiutės virtuvę, kur namuose kvepėdavo ką tik iškeptais sausainiais. Šis tradicinis lietuviškas kepinys, kai kur dar vadinamas „auselėmis“, yra ypač populiarus kaimo vietovėse. Receptas pasižymi tuo, kad tešla ruošiama su grietine, kefyru ir soda – šie ingredientai suteikia desertui purumo, trapumo ir ypatingą skonį, kuris ilgai išlieka atmintyje. Be to, dėl paprastos sudėties ir ilgai išlaikomo traškumo, žagarėliai dažnai kepami didesniais kiekiais ir laikomi kelias dienas – jie tik gerėja laikui bėgant. 

Šie žagarėliai itin tinkami ne tik šventėms ar vaišėms su svečiais, bet ir kasdieniam šeimos palepinimui. Skoniu primena spurgas, tačiau yra daug lengvesni ir traškesni. Geriausiai tinka su puodeliu kavos, arbatos ar net stikline šilto pieno. 
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kiaušiniai: vietoje 3 kiaušinių galima naudoti 2 didelius kaimiškus kiaušinius, nes jie dažnai būna riebesni ir geltonesni.
  • Grietinė: galima keisti natūraliu graikišku jogurtu, jei norite šiek tiek liesesnio varianto.
  • Kefyras: tinka ir rūgpienis ar natūralus pasukų gėrimas, ypač jei norisi lengvesnės tekstūros.
  • Soda: jei neturite, galima naudoti kepimo miltelius, tačiau soda geriau dera su rūgštesniais pieno produktais.
  • Vanilinis cukrus: galite naudoti vanilės ekstraktą (1 arbatinį šaukštelį), jei norite intensyvesnio aromato.
  • Miltai: kvietinius miltus galima maišyti su trupučiu bulvinių arba kukurūzų miltų, kad tešla būtų dar trapesnė.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Miltus visada sijokite prieš maišydami – taip išvengsite gumulėlių ir gausite švelnesnę tešlą.
  • Nenaudokite per daug miltų – tešla turi būti minkšta ir šiek tiek lipni, kad žagarėliai būtų purūs.
  • Šaldytuve palaikyta tešla suaktyvina sodą, todėl „auselės“ tampa itin purios ir tuščiavidurės.
  • Verdant naudokite daug aliejaus – žagarėliai turi plūduriuoti, o ne liesti dugną.
  • Pabarstykite cukraus pudra tik tada, kai žagarėliai visiškai atauš – taip ji nepradės tirpti.

Ingredientai

    • kiaušiniai: 3
    • cukrus: 16 valgomųjų šaukštų (galite ir mažiau, pagal skonį)
    • grietinė: 1,5 stiklinės
    • kefyras: 1 stiklinės
    • soda: 1 arbatinio šaukštelio su kaupu
    • vanilinis cukrus: 1 pakelio (4 arbatinių šaukštelių su kaupu)
    • druska: žiupsnelio
    • miltai: tiek, kad būtų minkoma, minkšta kočiojama tešla, bet ne kieta
    • aliejus (virimui)
    • cukraus pudra (pabarstymui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių kiaušinius ištriname su cukrumi iki purios masės, supilame grietinę, tuomet - kefyrą išplaktą su soda, suberiame vanilinį cukrų, žiupsnelį druskos. Viską gerai išmaišome.
  2. 2. Beriame išsijotus miltus bei minkome tešlą. Tešla turi būti kočiojama, bet reikia būtinai nepadauginti miltų.
  3. 3. Suminkytą tešlą aš padalinu į kokias 3 dalis, 2 dalis suvynioju į maistinę plėvelę bei padedu į šaldytuvą. Kepu tik iš vienos dalies, kai jau suvalgome, po to kepu kitą partiją kitą arba dar kitą dieną.
  4. 4. Tešla, pastovėjusi šaldytuve kokias 2-3 paras būna tikrai geresnė, iškepusios "auselės" tuomet būna korėtos, tuščiavidurės su traškesne plutele.
  5. 5. Kočioti itin patogu ant aliejuoto paviršiaus, šitaip nelimpa prie rankų, ir verdant aliejuje nė kiek neputoja bei nedega.
  6. 6. Iškočiojame lakštą maždaug 0,5 centimetro storio, supjaustome juostelėmis, jų viduryje padarome pjūviuką bei "auselę" perneriame per įpjovą. Arba formuojame pagal savo fantaziją ir norus.
  7. 7. "Auseles" verdame puodelyje įkaitintame aliejuje, iš abiejų pusių. Išėmusios, dedame ant popierinio rankšluostuko, kad nuvarvėtų.
  8. 8. Pabarstome cukraus pudra ir lepinamės!

Atsiliepimai

Danutė sakiniene .

Labai patinka
Atsakyti

Dovydas

Išėjo labai skanūs.Aš naudojau kepimo miltelius vietoje kefyro ir sodos. Man nelabai patinka sodos poskonis jeigu jos padaugini. Ačiū už receptą.
Atsakyti
Helovino desertas voriukai
(1)