Jeigu Jūsų namuose yra žuvies (ypač smulkių žuvų), atėjo pats laikas išsivirti žuvienės. Noriu iškart pastebėti, kad šis patiekalas tinka ir pasninko periodui.
Bet ši žuvienė tikrai tinka ir ne pasninkui. Pažįstu labai daug žmonių, kurie tikrai mėgsta žuvienę, bet patys jos niekada neverda, sakydami, kad neturi tam nei laiko, nei žinių, nei kantrybės, nei ingredientų. Iš tikrųjų tai niekas kitas, kaip tik tik tinginių išsisukinėjimai, nes žuvienė yra ganėtinai nesunkiai išverdama sriuba.
Tiesa, reiktų pažymėti, jei nusižiūrėjote kokios itin prabangios prancūziškos žuvienės receptą, Jums gali prireikti ir detektyvinių įgūdžių ir labai nemažos sumos pinigų, kad surastumėte visus ingredientus, kurių prireiks, ir dar nebūtinai jie bus labai kokybiški.
Bet, jei norisi, išsivirti šiaurietišką žuvienę iš mūsų regionui įprastų, Lietuvos upėse bei ežeruose gyvenančių žuvų - visai kas kita. Ypač jei Jūsų namuose yra žvejų - pvz.: vaikų, parnešančių namo mažas žuveles. O jei žvejų nėra, tikrai čia tiks ir parduotuvės asortimentas; man pačiai asmeniškai asmeniškai žuvienė iš karpio - pati skaniausia.
Šį kartą žuvienė, labai panaši į lietuvišką, kuri yra verdama Alandų salose. Išsiaiškinau, kad tokią žuvienę Alandų salų gyventojai užtikrintai laiko savo nacionaline sriuba, panašiai kaip ir garsųjį Alandų blyną ir juodą ruginę duoną - egzotiką vakarietiškame kontekste, bet visiškai įprastą mums.
Nuo suomiškos žuvienės ši, verdama švediškai kalbančiose Alandų salose, atrodo, kad skiriasi tuo, kad yra skaidri, tai yra nesutirštinta miltais bei neužbalinta, daug dažniau verdama ne iš
lašišos, o iš baltų žuvų. Prieskonių į sriubą yra dedama ganėtinai mažai, tad būna galimybė mėgautis ganėtinai ryškiu žuvies skoniu ir aromatu.
Daržovių taip pat dedama nelabai daug, ir jos itin paprastos - svogūnas, morkos ir bulvės. Kartais, tiesa, sriuba yra paįvairinama pastarnoku, salieru arba petražolės šaknimi, bet tai jau yra laikoma vos ne restoraniniu pagardinimu. Na, bet o visų svarbiausia verdant žuvienę yra šviežia žuvis, mokėjimas ją tinkamai iškaulinti ir geras naminis žuvies sultinys.
Na, o čia keli pagrindai tiems, kurie yra įsitikinę, kad nežino kaip pradėti virti žuvienę.
Reklama
Kaip paruošti žuvies filė bei išvirti kokybišką žuvų sultinį
Aš pati virdama žuvienę naudoju tris būdus žuvų filė ir žuvų sultiniui paruošti. Taigi, trumpai tariant yra tokios išeitys:
1) Jei žuvis perkate, galite atskirai pirkti smulkias žuveles sultiniui (jas po to tiesiog išmesti), ir atskirai - žuvų filė, kurią lieka tik supjaustyti norimo dydžio gabalėliais.
2) Jei turite tik sveikas, visai neseniai pagautas žuvis/žuveles, tai teks kaulais sultiniui ir filė žuvienei pasirūpinti patiems. Išvalytas žuvis galite išfiletuoti, kaulus atsidėti sultiniui, o filė pasidėti žuvienei.
Iškaulinti žuvį - itin naudingas įgūdis; laikui bėgant ir įgaunant patirties tą padarysite itin greitai bei nesunkiai. Šį kartą, virdama ešerienę, aš pati naudojausi būtent šiuo būdu, todėl sriuboje galite matyti išfiletuotų ešeriukų puselės. Kaip filetuoti ešerius galite pamatyti, pavyzdžiui,
čia arba
čia (ačiū, tau youtube).
3) Jei išfiletuoti žuvis tau vis tik atrodo misija neįmanoma, galima sultinį išvirti su išskrostomis, bet visai nefiletuotomis žuvimis. Tada, perkošus išvirtą sultinį, nuo žuvų kaulų tenka nuimti išvirusią mėsą. Tokiu atveju labai saugokite, kad žuvų nepervirtumėte - jei jos subyrės, bus itin sudėtingą mėsą nuimti nuo kaulų.
Reklama
O dabar bėgame prie nuostabios žuvienės recepto.