Žiauriai skanus troškinys su žuvimi

2020-03-01 Autorius oSkanu.lt

Žiauriai skanus troškinys su žuvimi
Šito viduržemio jūros regiono troškinio niekaip kitaip negalėjau pavadinti kaip tik būtent taip. Vyras, valgydamas savają porciją, pakartojo tai gal 10 kartų - o tai, žinant jo skeptišką požiūrį į pomidorų bei paprikų turinčius patiekalus - yra itin daug. Keliaujame į turgų nusipirkti kokybiškų daržovių, šviežios žuvies, įmetame į šaldytuvą atvėsinimui balto vyno butelį (aišku nealkoholinio) ir nusiteikiame pasilepinti fantastišku patiekalu. Šis troškinys su žuvimi idealiai tinka kaip šiltas užkandis su duona prie vyno, o didesnė porcija bus nuostabiausias pietų arba vakarienės patiekalas.

Ingredientai

    • balta žuvies filė: ~300-350 gramų (naudoju paltusą, idealiai tinka ir menkė, sviestažuvė, skorpionžuvė, lydeka ir kita balta, geriau riebesnė žuvis)
    • mėlynieji svogūnai: 1 (supjaustyto griežinėliais)
    • geltonosios arba raudonosios paprikos: 1 (išimame sėklas ir supjaustome juostelėmis)
    • baklažanai: 1 (supjaustyto 1 centimetro lazdelėmis)
    • česnakas: 3 skiltelių (smulkiai sukapotų)
    • šviežių bazilikų lapeliai: keletos
    • konservuoti pomidorai: 400 gramų (mažos skardinės)
    • juodosios alyvuogės be kauliukų: didesnės saujos
    • vyno actas: 1 valgomojo šaukšto (balto arba raudono)
    • citrinos sultys: iš 0,5 vnt.
    • druska
    • šviežiai malti pipirai
    • alyvuogių aliejus
    Patiekimui: 
    • patiekiant kaip užkandį - su duona
    • kaip pagrindinį patiekalą - su ryžiais (arba taip pat su duona)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia keptuvėje įkaitiname šlakelį alyvuogių aliejaus.
  2. aliejus įkaitintas keptuvėje
  3. 2. Sudedame svogūnus bei papriką, pakepiname porą minučių kol suminkštės. Išimame iš keptuvės ir sudedame į indą (troškintuvą arba skardą), skirtą kepti orkaitėje.
  4. 3. Keptuvėje su alyvuogių aliejumi maišydamos pakepiname baklažaną su česnakais ir bazilikų lapeliais maždaug 2 minutes, kol suminkštės. Sudedame ant svogūnų ir paprikų.
  5. 4. Tuomet ant apkeptų daržovių sudedame konservuotus (susmulkintus) pomidorus, alyvuoges, vyno actą, pabarstome druska ir pipirais, viską sumaišome. Kepame iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 30-35 minutes. Jeigu trūksta drėgmės, įpilame šlakelį vandens.
  6. 5. Žuvį supjaustome maždaug 2 centimetrų pločio juostelėmis, apšlakstome citrinų sultimis, alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir paliekame pasimarinuoti kol kepa daržovės.
  7. 6. Ant iškeptų daržovių sudėliojame žuvį (supilame ir nuo žuvies išsiskyrusį skystį) ir kepame maždaug 10 minučių (svarbu žuvies neperkepame, kad neišsausėtų).
  8. 7. Patiekiame šiltą, pabarstome bazilikų lapeliais, maltais pipirais ir pašlakstome alyvuogių aliejumi. Lepinamės!
  9. 8. Rekomendacija: Daugiau troškinių su žuvimi receptų rasite: Troškiniai su žuvimi.
Rusiška žuvienė su ryžiais ir daržovėmis
(1)