Karkos slėgtainis 🤩

2025-01-31 Autorius oSkanu.lt

Karkos slėgtainis 🤩
Karkos slėgtainis – tai puikus tradicinis patiekalas, kurį galima rasti daugelyje lietuviškų virtuvės knygų ir senelių receptų rinkiniuose. Tai sotus ir skanus delikatesas, kurį verta pasigaminti namuose, ypač jei norite nustebinti artimuosius kažkuo neįprastu, bet kartu ir nostalgišku. Slėgtainis gaminamas iš minkštos, lėtai virtos karkos mėsos, pagardinamos natūraliais prieskoniais ir sultiniu. Tai nuostabus užkandis tiek kasdieniam stalui, tiek šventėms!

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Karka: Jei norite lengvesnio varianto, galite naudoti paukštienos mėsą.
  • Prieskoniai: Įprastai naudojami druska, pipirai, lauro lapai ir kmynai, bet galima pridėti ir rūkytos paprikos ar garstyčių sėklų, kad suteiktumėte ypatingo skonio.
  • Sultinys: Jei norite intensyvesnio skonio, vietoje karkos virimo sultinyje galite naudoti jautienos arba vištienos sultinį.
  • Česnakas: Jis suteikia ypatingo aromato, bet galima naudoti ir svogūnus ar net šalavijus, jei norite lengvesnio kvapo.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Jei norite, kad slėgtainis būtų ypač skanus, rinkitės kokybišką kaimišką karką.
  • Virkite karką lėtoje ugnyje arba naudokite greitpuodį, kad mėsa išliktų itin minkšta.
  • Jei norite gražesnės slėgtainio formos, naudingas bus sunkus svoris, kurį uždėsite ant paruošto slėgtainio.
  • Prieš patiekiant, slėgtainį būtina palaikyti šaldytuve bent 6-8 valandas.

Kalorijos

  • Bendras kalorijų kiekis: ~1800 kcal
  • Kalorijos porcijoje (~150 g): ~300 kcal

Ingredientai

    • Karka: 1 vnt. (~1 kg)
    • Vanduo: 2 l
    • Druska: 1 valg. šaukštas
    • Juodieji pipirai: 1 a. šaukštelis
    • Kmynai: 1 a. šaukštelis
    • Lauro lapai: 2 vnt.
    • Česnakas: 3 skiltelės
    • Maistinė plėvelė arba sandari dėžutė

    Recepto paruošimas

  1. 1. Karką gerai nuplaunate ir dedate į didelį puodą.
  2. 2. Supilate vandenį, dedate druską, pipirus, kmynus ir lauro lapus.
  3. 3. Karką verdama lėtoje ugnyje apie 2 valandas arba greitpuodyje 1 valandą, kol mėsa tampa labai minkšta.
  4. 4. Išvirtą karką išimate iš sultinio, atvėsinate kelias minutes.
  5. 5. Atsargiai nuimate odelę ir atidedate ją atskirai.
  6. 6. Karkos mėsą susmulkinate peiliu arba suplėšote šakutėmis.
  7. 7. Smulkintą mėsą sumaišote su smulkintu česnaku ir keliomis sultinio šaukštais, kad gautųsi vientisa, drėgna masė.
  8. 8. Maistinė plėvelė išklojate į plastikinę ar stiklinę dėžutę, ant dugno dedate odelę.
  9. 9. Ant odelės tolygiai paskirstote susmulkintą mėsą ir uždengiate kita odelės dalimi.
  10. 10. Plėvelės kraštus užlankstote ir sandariai supakuojate.
  11. 11. Dėžutę su slėgtainiu dedate į šaldytuvą per naktį (bent 6-8 valandoms).
  12. 12. Išimkite iš formos, supjaustykite gabalėliais ir patiekite su duona ar marinuotomis daržovėmis!
  13. 13. Santrauka: Karkos slėgtainis – tai tradicinis lietuviškas užkandis, kurio paruošimas nereikalauja daug pastangų, tačiau rezultatas pranoksta lūkesčius. Tai sotus, natūralus ir aromatingas patiekalas, tinkantis tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Įspūdingas skonis ir tekstūra, lengvas paruošimas bei galimybė improvizuoti su prieskoniais – viskas, ko reikia, kad šis receptas taptų vienu iš jūsų mėgstamiausių!
Karkos slėgtainis 🤩
Karkos slėgtainis 🤩
Karkos slėgtainis 🤩
Karkos slėgtainis 🤩
Lietiniai blynai su virta mėsa ir svogūnais
(1)
Makaronų apkepas su mėsa ir paprika
(2)
Jautienos šonkauliukai su BBQ padažu kepti orkaitėje
(9)