Orkaitėje kepti avienos šonkauliukai

Autorius apie receptą

Orkaitėje kepti avienos šonkauliukai – tai išskirtinio skonio patiekalas, kuriam sunku atsispirti tiek kasdienėje vakarienėje, tiek šventiniame stalo centre. Aviena Lietuvoje nėra kasdien vartojama mėsa, tačiau jos švelnus ir išraiškingas skonis vis labiau atrandamas įvairiuose receptuose. Šie šonkauliukai ypatingi tuo, kad kepami orkaitėje, todėl mėsa tampa itin sultinga, o traškūs krašteliai suteikia gardaus išbaigtumo. 

Naudojamas marinatas iš sojos padažo, balzamiko acto, medaus, alyvuogių aliejaus ir česnako sukuria subtilų saldžiarūgštį poskonį, kuris puikiai dera su avienos charakteriu. Receptas tinka tiek ieškantiems kažko ypatingo, tiek ir tiems, kurie nori paprasto, bet efektingo sprendimo vakarienei. Dėl savo paprastumo ir efektyvumo šis patiekalas puikiai tinka ir patyrusiems, ir pradedantiesiems kulinarams.  
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje avienos šonkauliukų galima naudoti ėrienos šonkauliukus – jie bus švelnesnio skonio ir minkštesni, ypač jei ruošiami jauno gyvulio mėsa.
  • Sojos padažą galima keisti teriyaki padažu – jis suteiks dar daugiau saldumo ir glotnumo.
  • Balzamiko actą galima pakeisti raudonuoju vyno actu, jei norisi kiek aštresnio skonio.
  • Alyvuogių aliejų tinka keisti į saulėgrąžų ar rapsų aliejų – tai ne itin paveiks skonį, bet gali būti ekonomiškesnė alternatyva.
  • Medų galima keisti į klevų sirupą ar agavų sirupą – pastarieji suteiks kiek kitokio saldumo ir aromato.
  • Vietoje česnako skiltelių galima naudoti česnako miltelius – tai greitesnis pasirinkimas, ypač jei skubate.
  • Džiovintą raudonėlį galima pakeisti šviežiu – naudokite dvigubai daugiau, kad išlaikytumėte skonio intensyvumą.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Šonkauliukus verta marinuoti ilgiau – net iki 12 valandų šaldytuve, kad skoniai geriau įsigertų į mėsą.
  • Prieš kepant šonkauliukus, juos reikėtų palaikyti kambario temperatūroje apie 20 minučių – tai padės jiems tolygiau kepti.
  • Kepimo metu šonkauliukus galima apversti bent kartą, kad apskrustų tolygiai iš abiejų pusių.
  • Jei norite ypatingo glazūravimo, 10 minučių prieš kepimo pabaigą šonkauliukus galima patepti likusiu marinatu arba papildomu medaus ir sojos mišiniu.
  • Patiekiant šį patiekalą rekomenduojama naudoti šviežias žoleles, pavyzdžiui, petražoles ar čiobrelius – jos papildys bendrą skonio profilį.

Ingredientai

    • avienos šonkauliukų: 1 kilogramo
    • sojos padažo: 3 valgomųjų šaukštų
    • balzamiko acto: 3 valgomųjų šaukštų
    • alyvuogių aliejaus: 3 valgomųjų šaukštų
    • medaus: 3 valgomųjų šaukštų
    • česnako: 4 skiltelių
    • druskos
    • maltų juodųjų pipirų
    • raudonėlio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia avienos šonkaulius nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite po vieną šonkauliuką.
  2. 2. Tuomet dubenėlyje sumaišykite sojos padažą, balzamiko actą, alyvuogių aliejų, medų, išspaustą česnaką, druską bei prieskonius.
  3. 3. Tada avienos šonkauliukus dėkite į gilų dubenį arba puodą, užpilkite marinatu ir rankomis gerai pamaigykite, kad marinatas geriau įsigertų į mėsą.
  4. 4. Uždengus dangtį palikite pasimarinuoti maždaug 60 minučių.
  5. 5. Po to kepimo skardą išklokite folija arba kepimo popieriumi ir sudėkite pasimarinavusius šonkauliukus.
  6. 6. Kepkite maždaug 20-30 minučių iki 220 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
  7. 7. Patiekite su mėgstamu garnyru ir skanaukite!

Atsiliepimai

v

kam gadinti mėsą medumi? Net nemalonu skaityti
Atsakyti

Antanas

na kiekvienam pagal skonį. Aš jau pagal šį receptą kepiau kelis kartus ir galiu pasakyti, kad pavyksta tiesiog idealiai. Ir tas medus čia labai tinka. :)

Irena

Žmonės, kur perkate avieną, kas gyvenat Vilniuje? kad būtų kokybiška ir skani mėsa, jei neturit jokių pažįstamų ūkininkų, kas augintų avis? :) Ačiū
Atsakyti
Briedienos kotletai su spanguolių padažu
(3)
Orkaitėje kepta avienos kulšis su padažu prie avienos
(3)