Kiaulienos suktinukai su grybais ir sūriu, grietinėlės ir grudėtų garstyčių padaže

2025-03-17 Autorius oSkanu.lt

Kiaulienos suktinukai su grybais ir sūriu, grietinėlės ir grudėtų garstyčių padaže
Šie puikūs kiaulienos suktinukai su grybais ir sūriu, patiekiami grietinėlės ir grūdėtų garstyčių padaže, yra tikra šventė skonio receptoriams. Šis klasikinis lietuvių virtuvės patiekalas turi modernų prieskonį, kuris patiks tiek šeimos nariams, tiek svečiams. Švelnios kiaulienos gabaliukai apgaubia sotų grybų ir sūrio įdarą, o kreminiai padažo tonai subalansuoja patiekalo skonius ir sukuria harmoningą derinį. Šis patiekalas puikiai tinka tiek kasdieniniams pietums, tiek šventiniam stalui. Ypač gera žinia, kad šis receptas nereikalauja ypatingų kulinarinių įgūdžių – pakanka tik sekti instrukcijas žingsnis po žingsnio, ir jūsų virtuvėje kvepės gardžiu, sočiu patiekalu, primenančiu močiutės virtuvės stebuklus. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Šį receptą galima lengvai pritaikyti pagal jūsų skonį ar tai, ką turite šaldytuve. Vietoje kiaulienos galite naudoti kalakutienos ar vištienos krūtinėlę, tačiau turėkite omenyje, kad reikės koreguoti kepimo laiką. Pievagrybius galima pakeisti baravykais, voveraitėmis ar kitais mėgstamais grybais, o tai suteiks patiekalui miško aromato. Sūrį taip pat galite pasirinkti pagal skonį – tinka gouda, čederis ar net mocarela. Jei neturite grūdėtų garstyčių, galite naudoti paprastas, tik padažas bus mažiau prieskoningas. Grietinėlė gali būti pakeista grietine, jei norite lengvesnio varianto. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Siekiant geriausių rezultatų, kiaulieną rekomenduojama išmušti labai plonai – taip ji bus minkštesnė ir lengviau susivynios. 
  • Grybų įdarą geriausia paruošti iš anksto ir leisti jam visiškai atvėsti prieš formuojant suktinukus. 
  • Suktinukus apkepkite aukštoje temperatūroje, bet trumpai, tik tiek, kad susidarytų auksinė plutelė. Troškindami orkaitėje, denkite indą, kad išvengtumėte perdžiūvimo. 
  • Patiekalą puikiai papildo virtos bulvės, ryžiai arba šviežios daržovių salotos. 

Ingredientai

    • Kiaulienos nugarinė: 800 g 
    • Pievagrybiai: 300 g 
    • Svogūnas: 1 vidutinis 
    • Česnakas: 2 skiltelės 
    • Sūris (kietasis): 200 g 
    • Sviestas: 40 g 
    • Miltai: 50 g 
    • Grietinėlė (30%): 200 ml 
    • Grūdėtos garstyčios: 2 šaukštai 
    • Druska: pagal skonį 
    • Juodieji pipirai (maltiniai): pagal skonį 
    • Alyvuogių aliejus: 2 šaukštai 
    • Petražolės (smulkintos): 1 šaukštas 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia, kiaulienos nugarinę išplauk po tekančiu vandeniu ir nusausink popieriniu rankšluosčiu.
  2. 2. Mėsą supjaustyk plonomis riekelėmis ir labai atsargiai išmušk mėsos muštuku, kol gabalėliai taps labai ploni.
  3. 3. Kiekvieną kiaulienos gabalėlį padruskuosi ir papipirink iš abiejų pusių, tuomet paliksi marinuotis kambario temperatūroje apie 15 minučių.
  4. 4. Kol mėsa marinuojasi, paruoši grybų įdarą. Pievagrybius nuvalai, gerai nuplauni ir susmulkini kubeliais.
  5. 5. Svogūną ir česnaką nulupk ir smulkiai supjaustyk.
  6. 6. Keptuvėje įkaitini sviestą ir sudedi svogūnus. Kepk ant vidutinės ugnies, kol svogūnai taps permatomi.
  7. 7. Tuomet įdedi česnaką ir dar pakepini minutę, kol pasklis malonus aromatas.
  8. 8. Sudedi supjaustytus grybus ir kepsi maždaug 5-7 minutes, kol išgaruos grybų skysčiai ir jie lengvai apskrus.
  9. 9. Paruoštus grybus būtinai atvėsink kambario temperatūroje, kad įdaras būtų lengvai formuojamas.
  10. 10. Sūrį sutarkuoji stambia tarka ir paruoši šalia, kad būtų patogu naudoti.
  11. 11. Ant kiekvieno kiaulienos gabalėlio dėsi po gerą šaukštą atvėsusių grybų ir šaukštą tarkuoto sūrio.
  12. 12. Mėsą vynioji kaip balandėlius, užlenkdamas kraštus, kad įdaras neišbyrėtų kepant.
  13. 13. Kiekvieną suktinuką atsargiai apvoliosime miltuose iš visų pusių.
  14. 14. Didelėje keptuvėje įkaitini alyvuogių aliejų ir apkepi suktinukus iš visų pusių, kol jie įgaus auksinę spalvą.
  15. 15. Kepimo inde sumaišyk grietinėlę su grūdėtomis garstyčiomis, įpilk šlakelį vandens, jeigu padažas atrodo per tirštas.
  16. 16. Apkeptus suktinukus sudedi į kepimo formą ir užpili paruoštu padažu.
  17. 17. Įkaitink orkaitę iki 180°C temperatūros.
  18. 18. Suktinukus troškini orkaitėje 45 minutes, uždengtus folija pirmąsias 30 minučių, o paskutines 15 minučių – atidengęs, kad padažas šiek tiek sutirštėtų.
  19. 19. Baigus troškinti, patiekalą papuošk smulkintomis petražolėmis.
  20. 20. Patieksi karštą su virtomis bulvėmis, virtais ryžiais arba šviežiomis daržovių salotomis.

Atsakinėjama į Komentarą

"Senelio" maltinukai
(9)