Kiaulienos šašlykas marinuotas su sojos padažu

2025-03-10 Autorius oSkanu.lt

Kiaulienos šašlykas marinuotas su sojos padažu
Tradicinis lietuviškas kiaulienos šašlykas su azijietišku prieskoniu - sojos padažu - yra puikus pasirinkimas vasaros piknikams, šeimos šventėms ar tiesiog jaukiam savaitgalio vakarui gamtoje. Šis receptas atskleidžia, kaip paprasti ingredientai gali sukurti nepakartojamą skonį, kuris paliks neišdildomą įspūdį jūsų svečiams. Sojos padažas suteikia mėsai ypatingo aromato ir minkštumo, o prieskonių derinys papildo patiekalą subtiliais žolelių tonais. Šašlykas išlieka sultingas ir minkštas net ir po kepimo, o marinato skonis puikiai įsigeria į mėsą per naktį.

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Šiam receptui galite naudoti ne tik kiaulienos sprandinę, bet ir kiaulienos mentę, kumpį arba net jautieną ar vištieną. Sojos padažą sušiams galima pakeisti tamsiuoju sojos padažu arba teriyaki padažu, tik tuomet reikėtų pridėti šiek tiek mažiau druskos. Vietoje augalinio aliejaus tinka ir alyvuogių aliejus, sezamų aliejus arba rapsų aliejus. Jei neturite kalendros, galite naudoti petražoles, o mairūną pakeisti oregano arba rozmarino žolelėmis. Žagrenis nėra būtinas ingredientas, bet jei turite - jis suteiks papildomo aromato. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Siekiant geriausio rezultato, mėsą rekomenduojama marinuoti ne mažiau kaip 12 valandų, o geriausia - per naktį. Marinuojant kiaulieną ilgesnį laiką, mėsa tampa minkštesnė ir geriau įsigeria marinato skonis. Kepant šašlyką ant žarijų, svarbu neperkepti mėsos, kad ji išliktų sultinga. Optimali vidinė temperatūra yra apie 70-75°C. Jei nėra galimybės kepti ant žarijų, galima naudoti elektrinę kepsninę, orkaitę su grilio funkcija arba net keptuvę. Prieš pjaustant iškeptą šašlyką, leiskite jam pastovėti 5-10 minučių, kad sultys pasiskirstytų tolygiai. 

Ingredientai

    • kiaulienos sprandinės: 1 kilogramo
    • sojų padažas sušiams: 4 valgomųjų šaukštų
    • augalinis aliejus: 4 valgomųjų šaukštų
    • kalendra: 1 arbatinio šaukštelio be kaupo
    • mairūnas: 1 arbatinio šaukštelio be kaupo
    • raudonieji paprikos milteliai: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • žagrenis: 0,5 arbatinio šaukštelio (nėra privaloma)
    • malti kmynai: 0,5 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių į dubenėlį pilkite sojos padažą, augalinį aliejų, berkite visus prieskonius bei gerai išmaišykite. Druskos čia dėti nereikia, nes jos pakankamai sojos padaže.
  2. 2. Tuomet kiaulienos sprandinę supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, dėkite į dubenį su marinatu, išmaišykite bei gerai pamaigykite rankomis. Kiaulieną palikite marinuotis per visą naktį.
  3. 3. Jeigu yra galimybė, per tą laiką dar kelis kartus pamaišykite bei pamaigykite rankomis.
  4. 4. Po to šašlykus kepkite ant įkaitintų žarijų, kol pilnai iškepa.
  5. 5. Skanaukite su virtais ryžiais, keptomis bulvėmis, šviežiomis daržovėmis ar kitu pamėgtu garnyru!
Kiaulienos šašlykas marinuotas su sojos padažu
Kiaulienos šašlykas marinuotas su sojos padažu

Violeta lembertiene

Kas tas zagrenis?
Atsakyti
Traškūs kiaulienos maltinukai su sūriu
(1)