Karštos lęšių salotos su topinambais

2024-08-13 Autorius oSkanu.lt

Karštos lęšių salotos su topinambais
Šis receptas - tai puikus pasirinkimas šaltuoju metų laiku, kai ieškote šiltų ir sočių salotų, kurios ne tik sušildys, bet ir suteiks energijos. Karštos lęšių salotos su topinambais yra unikalus derinys, kuriame susijungia lengvas lęšių baltymingumas ir topinambų, dar vadinamų bulvinėmis saulėgrąžomis, švelnus skonis. Topinambai yra ne tik maistingi, bet ir lengvai virškinami, todėl šios salotos yra puikus pasirinkimas norintiems sveikai maitintis. Topinambai yra puikus inulino šaltinis, kuris padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir skatina gerą virškinimą.

Galimos ingredientų alternatyvos

Jei neturite topinambų, galite juos pakeisti bulvėmis ar saldžiosiomis bulvėmis. Lęšius galima pakeisti grikiais, o voveraites - kitais grybais, tokiais kaip pievagrybiai ar portobelo. Lęšius galite pakeisti grikiais.

Patiekalo gaminimo patarimai

Norint išsaugoti lęšių tekstūrą ir skonį, svarbu jų nepervirti - lęšiai turėtų likti šiek tiek traškūs. Taip pat, jei norite intensyvesnio skonio, šoninė gali būti šiek tiek apskrudinta prieš ją sumaišant su kitais ingredientais.

Patiekalo sveikatos privalumai ir trūkumai

Lęšiai yra puikus augalinių baltymų šaltinis, turtingi geležimi, folio rūgštimi ir kitais mineralais, svarbiais raudonųjų kraujo kūnelių gamybai bei bendrai energijai palaikyti. Topinambai, dėl juose esančio inulino, yra ypač naudingi virškinimo sistemai ir padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje. Vis dėlto, dėl šoninės ir sviesto kiekio šios salotos gali būti kaloringos, tad tiems, kas skaičiuoja kalorijas, gali reikėti koreguoti porcijų dydį arba naudoti mažiau riebius ingredientus.

Kalorijos

Viso kalorijų: Apie 1800 kcal
Kalorijos porcijoje: Apie 450 kcal 

Ingredientai

    • Citrinų sultys: 1 ½ valg. š. (padažui)
    • Dižono garstyčios: 1 arb. š. (padažui)
    • Alyvuogių aliejus: 70 ml (padažui)
    • Druska: pagal skonį (padažui)
    • Topinambai: 300 g
    • Citrinų sultys: 1 ½ valg. š.
    • Lęšiai: 100 g
    • Svogūnas: ½ svogūno
    • Aliejus: 2 valg. š.
    • Petražolės: 1 valg. š.
    • Česnakas: 1 skiltelė
    • Sviestas: 2 valg. š.
    • Rūkyta šoninė: 100 g
    • Voveraitės: 150 g
    • Špinatai: 80 g

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradėkite nuo padažo: sumaišykite citrinų sultis, Dižono garstyčias, alyvuogių aliejų ir druską iki vientisos masės.
  2. 2. Topinambus gerai nuplaukite ir virkite pasūdytame vandenyje su citrinos sultimis, kol jie suminkštės. Nupilkite vandenį, nulupkite odelę ir supjaustykite griežinėliais.
  3. 3. Lęšius išvirkite pasūdytame vandenyje, kol jie taps minkšti, bet dar nepervirs.
  4. 4. Svogūną susmulkinkite ir apkepkite aliejuje, kol suminkštės.
  5. 5. Tada įmaišykite smulkintas petražoles, įspauskite česnaką ir įmaišykite išvirusius lęšius kartu su puse paruošto padažo.
  6. 6. Kitame inde ištirpinkite sviestą ir apkepkite šoninę kartu su topinambais. Toje pačioje keptuvėje apkepkite voveraites.
  7. 7. Didelėje lėkštėje paskleiskite lęšius, špinatus, topinambus su šonine ir voveraites. Viską apipilkite likusiu padažu.
  8. 8. Patiekite salotas dar karštas.
  9. 9. Santrauka: Šios karštos lęšių salotos su topinambais yra ne tik skanios, bet ir maistingos. Jų gaminimas nereikalauja daug laiko, o rezultatas - patiekalas, pilnas skonio ir sveikatai naudingų medžiagų. Patiekite jas vakarienei ar pietums, ir mėgaukitės šiuo sočiu ir subalansuotu valgiu.
Karštos lęšių salotos su topinambais
Salotos su Cambozola pelėsinio sūrio padažu
(1)