Autorius apie receptą
Kepta duona su česnaku – vienas iš labiausiai atpažįstamų ir mėgstamų užkandžių, kurį dažnai galima sutikti kavinėse, aludėse ar net namų vakarėliuose. Tai paprastas, tačiau itin skanus ir nostalgiškas patiekalas, primenantis senų laikų virtuvės kvapus bei skonius. Ruginės duonos traškumas, šviežio česnako intensyvumas ir vos juntamas alyvuogių ar saulėgrąžų aliejaus švelnumas sukuria harmoningą užkandžio derinį, kuris patinka tiek jauniems, tiek vyresniems.
Šis receptas tiks įvairioms progoms – nuo savaitgalio filmų vakaro su draugais iki greito užkandžio alaus degustacijos metu. Be to, tai labai ekonomiškas būdas sunaudoti šiek tiek pasenusią, bet vis dar tinkamą vartoti duoną.
Kepta duona su česnaku turi gilias šaknis lietuviškoje virtuvėje ir puikiai atspindi mūsų skonio tradicijas – paprastumą, sodrumą ir natūralumą. Tinkamai paruošta kepta duona yra traški, aromatinga ir nepaprastai gardi.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vietoje ruginės duonos galima naudoti šviesesnę viso grūdo duoną, nors skonis bus švelnesnis.
- Alyvuogių aliejų galima keisti lydytu sviestu, kuris suteiks sodresnį skonį.
- Česnaką galima pakeisti džiovintu česnaku arba česnakų milteliais, jei norisi švelnesnio aromato.
- Petražoles galima keisti krapais, laiškiniais česnakais ar net raudonėliu.
- Norint intensyvesnio skonio, galima įdėti aitriosios paprikos dribsnių ar truputį rūkytos paprikos miltelių.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai
- Rinkitės dienos ar dviejų senumo ruginę duoną – ji geriau išlaiko formą kepant ir tampa traškesnė.
- Nepilkite viso česnakinio aliejaus iškart – pilkite palaipsniui, kad duona tolygiai apskrustų.
- Jei norite mažiau riebalų, duoną kepkite orkaitėje – taip pat gausite traškią tekstūrą.
- Jei naudosite šviežius žalumynus, berkite juos ant jau iškeptos ir dar šiltos duonos – taip išsaugosite jų aromatą.
- Kepkite nedidelėmis partijomis, kad duona nepradėtų troškintis vietoje skrudinimosi.
Atsiliepimai