Kepta duona su česnaku

Autorius apie receptą

Kepta duona su česnaku – vienas iš labiausiai atpažįstamų ir mėgstamų užkandžių, kurį dažnai galima sutikti kavinėse, aludėse ar net namų vakarėliuose. Tai paprastas, tačiau itin skanus ir nostalgiškas patiekalas, primenantis senų laikų virtuvės kvapus bei skonius. Ruginės duonos traškumas, šviežio česnako intensyvumas ir vos juntamas alyvuogių ar saulėgrąžų aliejaus švelnumas sukuria harmoningą užkandžio derinį, kuris patinka tiek jauniems, tiek vyresniems. 

Šis receptas tiks įvairioms progoms – nuo savaitgalio filmų vakaro su draugais iki greito užkandžio alaus degustacijos metu. Be to, tai labai ekonomiškas būdas sunaudoti šiek tiek pasenusią, bet vis dar tinkamą vartoti duoną. 

Kepta duona su česnaku turi gilias šaknis lietuviškoje virtuvėje ir puikiai atspindi mūsų skonio tradicijas – paprastumą, sodrumą ir natūralumą. Tinkamai paruošta kepta duona yra traški, aromatinga ir nepaprastai gardi. 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje ruginės duonos galima naudoti šviesesnę viso grūdo duoną, nors skonis bus švelnesnis.
  • Alyvuogių aliejų galima keisti lydytu sviestu, kuris suteiks sodresnį skonį.
  • Česnaką galima pakeisti džiovintu česnaku arba česnakų milteliais, jei norisi švelnesnio aromato.
  • Petražoles galima keisti krapais, laiškiniais česnakais ar net raudonėliu.
  • Norint intensyvesnio skonio, galima įdėti aitriosios paprikos dribsnių ar truputį rūkytos paprikos miltelių.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Rinkitės dienos ar dviejų senumo ruginę duoną – ji geriau išlaiko formą kepant ir tampa traškesnė.
  • Nepilkite viso česnakinio aliejaus iškart – pilkite palaipsniui, kad duona tolygiai apskrustų.
  • Jei norite mažiau riebalų, duoną kepkite orkaitėje – taip pat gausite traškią tekstūrą.
  • Jei naudosite šviežius žalumynus, berkite juos ant jau iškeptos ir dar šiltos duonos – taip išsaugosite jų aromatą.
  • Kepkite nedidelėmis partijomis, kad duona nepradėtų troškintis vietoje skrudinimosi.

Ingredientai

    • Juoda ruginė duona: 6 riekės
    • Česnakai: 4 skiltelės
    • Alyvuogių arba saulėgrąžų aliejus: 5 šaukštai
    • Druska: pagal skonį
    • Petražolės arba krapai (papuošimui): pagal skonį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Duonos paruošimas: Paimama 6 riekės ruginės duonos ir jos supjaustomos vienodo dydžio juostelėmis arba kubeliais – priklausomai nuo to, kokios formos užkandį norite gauti.
  2. 2. Česnako ir aliejaus paruošimas: Česnako skiltelės nulupamos ir labai smulkiai sukapojamos peiliu arba sutrinamos česnakų spaustuvu.
  3. 3. Tuomet jos sumaišomos su pasirinktu aliejumi – alyvuogių ar saulėgrąžų.
  4. 4. Keptuvės paruošimas: Įkaitinama didesnio dugno keptuvė ant vidutinės ugnies be papildomų riebalų, nes jų pakaks iš česnakinio aliejaus.
  5. 5. Duonos kepimas: Kai keptuvė pasiekia reikiamą temperatūrą, į ją dedami paruošti duonos gabalėliai. Palaipsniui pilamas česnakinis aliejus, kad kiekvienas gabalėlis būtų šiek tiek jame pamirkytas. Kepama apie 6–8 minutes, kol duona tampa auksinės spalvos ir traški.
  6. 6. Paskaninimas: Iškepus duonai, ji pabarstoma šiek tiek druskos pagal skonį. Norint estetiškesnio patiekimo ir papildomo aromato, ant viršaus užbarstomos smulkintos šviežios petražolės arba krapai.
  7. 7. Patiekimas: Užkandis patiekiamas dar šiltas – tai geriausias būdas išlaikyti jo traškumą ir česnakinį kvapą.

Atsiliepimai

Nachos receptas su jautienos faršu ir sūriu
(1)
Paprasti, greiti ir lengvi vieno kąsnio užkandžiai šventėms
(4)