Kepta žuvis - menkė kario padaže su bulvių koše

2025-03-12 Autorius Kristina Zibartė

Kepta žuvis - menkė kario padaže su bulvių koše
Kepta menkė kario padaže su bulvių koše - tai tobulas klasikinio skonio ir rytietiškų prieskonių derinys, kuris pavers įprastą vakarienę tikra švente. Menkė, būdama liesa ir vertinga žuvis, tampa ypatingai skani, kai yra apkepta iki traškumo ir apliejama aromatingu kario padažu. Šis patiekalas ypač populiarus tarp tų, kurie vertina sveiką mitybą, tačiau nenori atsisakyti sodraus skonio. Marinuoti burokėliai suteikia patiekalui rūgštelės ir spalvų kontrastą, o bulvių košė yra tobulas priedas, padedantis sugerti visus nuostabius padažo skonius. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Menkę galima pakeisti kita balta žuvimi, pavyzdžiui, jūros lydeka, tilapija ar ešeriu
  • Jei nemėgstate kario, galite naudoti lengvesnį prieskonių mišinį - švelnią papriką su česnaku arba provanso žolelių mišinį. 
  • Vietoje grietinėlės padažui galima naudoti kokosų pieną, kuris suteiks egzotiškesnį skonį. 
  • Bulvių košę galima pagardinti pastarnokais arba saldžiomis bulvėmis, o burokėlius marinuoti ne tik su granatų actu, bet ir su obuolių ar balzamiko actu. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Kepant menkę, svarbu neperkaisti keptuvės, kad žuvis neprisviltų ir išliktų sultinga. 
  • Prieš dėdami žuvį į keptuvę, įsitikinkite, kad ji yra gerai nusausinta. 
  • Kario padažas geriausiai išlaiko savo aromatą, kai verdamas ant silpnos ugnies. Jei norite, kad padažas būtų dar sodresnis, prieš dedant kario miltelius, juos galite trumpai pakepinti sausoje keptuvėje. 
  • Bulvių košė bus puresnė, jei į ją įmaišysite šiek tiek šilto pieno ir sviesto. 
  • Marinuotus burokėlius geriausia paruošti iš anksto, bent jau dieną prieš, kad jie gerai prisigertų skonio. 

Ingredientai

    • Menkės filė: 800 g 
    • Miltai: 4 šaukštai 
    • Druska: pagal skonį 
    • Pipirai: pagal skonį 
    • Sviestas kepimui: 3 šaukštai 
    • Svogūnai: 2 vidutiniai 
    • Česnakas: 4 skiltelės 
    • Kario milteliai: 2 šaukšteliai 
    • Grietinėlė: 200 ml 
    • Krakmolas: 1 šaukštelis 
    • Petražolės: saujelė 
    • Bulvės košei: 1 kg 
    • Pienas košei: 100 ml 
    • Sviestas košei: 50 g 
    • Burokėliai: 3 vidutiniai 
    • Granatų actas: 3 šaukštai 
    • Cukrus burokėliams: 1 šaukštelis 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruoši menkės filė - nuplaukite žuvį po tekančiu vandeniu ir kruopščiai nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu.
  2. 2. Apibarstysite žuvį druska ir pipirais iš abiejų pusių, leisdami prieskonių skoniui įsiskverbti į žuvies mėsą.
  3. 3. Tuomet apvoliosite menkę miltuose, kad susidarytų plonas ir tolygus miltelių sluoksnis.
  4. 4. Įkaitinkite keptuvėje sviestą ir kepkite žuvį vidutinio karštumo ugnyje, kol ji įgaus gražią auksinę spalvą iš abiejų pusių (maždaug po 3-4 minutes kiekvienai pusei).
  5. 5. Tuo metu, kol kepa žuvis, pradėsi gaminti kario padažą - kitoje keptuvėje ištirpink šaukštą sviesto.
  6. 6. Smulkiai supjaustytus svogūnus kepk svieste, kol jie taps permatomi ir įgaus švelniai auksinę spalvą.
  7. 7. Įdėk smulkiai sukapotą česnaką ir pakepink dar minutę, kol paskleis malonų aromatą.
  8. 8. Suberkite kario miltelius ir maišydami kepkite dar 30 sekundžių, kad išsiskirtų prieskonių aromatas.
  9. 9. Tada įpilsite grietinėlę ir maišysite, kol padažas užvirs.
  10. 10. Krakmolą išmaišysi mažame kiekyje šalto vandens ir įpilsi į padažą, nuolat maišydamas, kad sutirštėtų.
  11. 11. Pagardink padažą druska pagal skonį ir leisk jam virti ant silpnos ugnies dar 2-3 minutes.
  12. 12. Bulvių košei nulupk ir supjaustyk bulves, užpilk vandeniu ir virk, kol jos taps minkštos.
  13. 13. Nusunk vandenį, sutrink bulves ir įmaišyk pašildytą pieną bei sviestą, kad košė būtų puri ir kreminė.
  14. 14. Marinuotiems burokėliams paruošti burokėlius reikia iš anksto išvirti, nulupti ir supjaustyti griežinėliais.
  15. 15. Granatų actą sumaišyk su cukrumi ir užpilk ant burokėlių, leisdamas jiems marinuotis bent keletą valandų.
  16. 16. Patiekiant, žuvį uždėsite ant bulvių košės, apliesi kario padažu ir apibarstyk smulkintomis petražolėmis.
  17. 17. Šalia patieksi marinuotus burokėlius, kurie suteiks patiekalui gaivumo ir spalvų kontrasto.
Recepto autorius Kristina Zibartė
Kepta skorpionžuvė keptuvėje
(1)
Kiniška žuvies sriuba su kiniškais grybais
(1)