Keptos vištienos kepenėlės su svogūnais

2025-03-02 Autorius oSkanu.lt

Keptos vištienos kepenėlės su svogūnais
Aš labai puikiai pamenu, kad savo vaikystėje troškintų vištienos kepenėlių tiesiog negalėjau pakęsti. Prieš kelias dienas ragaudama pas mamą troškintas kepenėles prisiminiau kodėl, bet va kai ragauju jas restorane - visada mėgaujuosi. Ir tada man sukilo principai skaniai pasiruošti kepenėlių savo virtuvėje. Galiu tik pasakyti, kad praėjus kelioms valandoms po tokios vakarienės vis dar čepsėjau iš skanumo. Suaugusiesiems itin patiko, vaikas taip pat ragavo ir sakė, kad skanu, nors pas močiutę net neragavo.
 
Šį vištienos kepenėlių su svogūnais patiekalą mes pasirinkome valgyti su bulvių koše ir marinuotais agurkais. Buvo agurkais. Tiesa, man norėjosi kiek daugiau drėgmės arba kokio nors padažo. Mačiau keletą receptų, kuriuose vietoje balzamiko acto yra naudojama 100 mililitrų baltojo vyno. Net neabejoju, kad būtų apsivalgymas.

Galimos ingredientų alternatyvos 
Reklama
Ad Placeholder

  • Vietoje vištienos kepenėlių galima naudoti kalakuto arba antienos kepenėles, nors skonis bus šiek tiek kitoks.
  • Jei neturite balzamiko acto, galite naudoti baltąjį vyną (apie 100 ml) arba obuolių actą su trupučiu medaus.
  • Vietoje rudojo cukraus tinka medus arba klevų sirupas.
  • Jei neturite provanso žolelių, galite naudoti baziliką, čiobrelius ir rozmarinus.
  • Vietoje grūdėtųjų garstyčių galima naudoti paprastas garstyčias, tik jų reikėtų dėti mažiau.
  • Aliejų galima pakeisti ghee sviestu arba kokosų aliejumi geresniam skoniui.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
Ruošiant keptas vištienos kepenėles susiduriama su viena pagrindine problema - jos lengvai perkepamos ir tuomet tampa kietos bei praranda savo malonų skonį. Todėl labai svarbu, kai ateina laikas kepti kepenėles, visą dėmesį sutelkti tik į kepimą ir nesiblaškyti tarp kitų virtuvės darbų.
 
Puikus būdas išvengti perkepimo yra toks: pirma apkepkite kepenėles iki pusiau paruoštos būsenos, tuomet išimkite jas iš keptuvės. Į tą pačią keptuvę sudėkite svogūnus ir tęskite gaminimą pagal receptą iki 6 žingsnio. Tuomet grąžinkite kepenėles atgal į keptuvę, išmaišykite, pabarstykite druska ir, nukėlę nuo ugnies, leiskite maždaug minutę pasiskirstyti skoniams. Taip kepenėlės išliks minkštos ir sultingos.
 
Taip pat svarbu nepamiršti, kad kepenėles prieš kepimą reikia gerai nusausinti, kad jos kepdamos nesproginėtų. O druskos dėjimas pačioje kepimo pabaigoje padeda išlaikyti kepenėlių minkštumą.

Ingredientai

    • vištienos kepenėlės: 500 gramų
    • pienas: ~1 stiklinės
    • svogūnai: 3 dideli
    • česnakas: 1 skiltelės (nėra būtina)
    • balzamiko actas: 1-2 valgomųjų šaukštų (arba 100 mililitrų balto vyno)
    • grūdėtosios garstyčios: 1 arbatinio šaukštelio (nėra būtina, bet tikrai labai tinka)
    • rudas cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska
    • pipirai
    • provanso žolelės
    • aliejus: kepimui (arba ghee sviestas)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia vištienos kepenėles sutvarkykite: nulupkite plėveles, riebalus ir panašiai. Jeigu norisi, galite jas dar pasmulkinti, kad tolygiau keptų.
  2. 2. Sutvarkytas vištienos kepenėles užpilkite pienu ir palikite mažiausiai 30 minučių. Mano mama visada kartoja, kad vištienos kepenėlių mirkyti piene visai nereikia, bet aš nusprendžiau, kad nepakenks.
  3. 3. Svogūnus supjaustykite plunksnelėmis ir pakepinkite įkaitintoje keptuvėje kol suminkštės ir šiek tiek apskrus.
  4. 4. Česnaką susmulkinkite ir dėkit pas svogūnus. Pakepinkite 30 sekundžių.
  5. 5. Vištienos kepenėles nukoškite, nusausinkite ir dėkite į keptuvę. Apkepkite po kelias minutes iš abiejų pusių. Kepimo laikas labai priklausys nuo kepamų gabaliukų dydžio. Kepenėlės turi būti apkepę, minkštos, o pergnybus perpus - matysis rausva spalva ir nebėgs kraujas.
  6. 6. Pilkite actą arba vyną, berkite cukrų, prieskonius, pipirus, bet ne druską. Pakaitinkite kelias minutes kad nusigaruotų actas arba vynas, atitinkamai.
  7. 7. Pačioje pabaigoje pagardinkite druska.
  8. 8. Patiekite su mėgstamu garnyru ir skanaukite!
Keptos vištienos kepenėlės su svogūnais
Keptos vištienos kepenėlės su svogūnais

Jonita

Naudingas
(0)
Šį receptą pagyrė net mano dukra, kuri įprastai kepenėlių niekada nevalgo. Tobulai gavosi!
Atsakyti

Loreta Andriulytė

Naudingas
(0)
Labai gerai pavyko. Bus kartojama. :)
Atsakyti
Keptos vištienos kepenėlės su svogūnais

Loreta Andriulytė

Naudingas
(0)
Tikrai nuostabus receptas. :)
Keptos vištienos kepenėlės su svogūnais

Atsakinėjama į Komentarą

Virta vištienos dešra
(1)
Makaronų apkepas su skrandukais ir daržovėmis
(7)