Kiaulienos kotletai su grybų padažu

2024-11-16 Autorius Karolina Puodžiūtė

Kiaulienos kotletai su grybų padažu
Kiaulienos kotletai su grybų padažu – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris sujungia sultingus mėsos kotletus su aromatingu grybų padažu. Šis derinys ne tik pamalonins jūsų skonio receptorius, bet ir suteiks jaukumo bei šilumos jausmą. Patiekalas puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kiaulienos faršas: Galite naudoti jautienos faršą arba vištienos faršą, jei norite lengvesnio patiekalo varianto.
  • Batono riekės: Vietoje batono galite naudoti džiūvėsėlius arba avižinius dribsnius, kurie suteiks kotletams purumo.
  • Džiovinti grybai: Jei neturite džiovintų grybų, puikiai tiks švieži pievagrybiai ar kiti mėgstami grybai.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Batono paruošimas: Piene išmirkytą batoną gerai nuspauskite, kad pašalintumėte perteklinį skystį, taip kotletai bus purūs, bet ne per drėgni.
  • Kotletų formavimas: Drėgnomis rankomis formuokite kotletus – taip masė nelips prie rankų, o kotletai bus lygūs ir gražios formos.
  • Padažo konsistencija: Jei padažas per tirštas, įpilkite šiek tiek vandens ar grybų nuoviro, kad pasiektumėte norimą konsistenciją.

Kalorijos

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 3200 kcal
  • Kalorijos vienoje porcijoje: apie 800 kcal 

Ingredientai

    • batono: 2 riekių
    • druskos: pagal skonį
    • grietinės: 1,5 stiklinės
    • džiovintų grybų: trupučio (puikiai tinka pievagrybiai ar kiti mėgstami grybai)
    • kiaulienos faršo: 800 gramų
    • kiaušinių: 2
    • miltų: trupučio
    • pieno: 0,5 stiklinės
    • pipirų: pagal skonį
    • riebalų: 3 šaukštų
    • sviesto: trupučio
    • svogūnų: 2

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruoškite batono masę: Batono riekes sudėkite į dubenį ir užpilkite pienu. Leiskite mirkti, kol batonai suminkštės.
  2. 2. Tada gerai nuspauskite, kad pašalintumėte perteklinį skystį.
  3. 3. Paruoškite faršą: Į dubenį su kiaulienos faršu įmuškite kiaušinius, sudėkite smulkiai kapotus svogūnus, įdėkite šaukštą sviesto, įberkite druskos ir pipirų pagal skonį.
  4. 4. Pridėkite nuspaustą batono masę. Viską gerai išminkykite, kol masė taps vienalytė.
  5. 5. Formuokite kotletus: Drėgnomis rankomis formuokite norimo dydžio kotletus.
  6. 6. Kiekvieną kotletą apvoliokite miltuose, kad kepant susidarytų graži plutelė.
  7. 7. Kepkite kotletus: Keptuvėje įkaitinkite riebalus. Sudėkite kotletus ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol abi pusės taps auksinės spalvos. Iškeptus kotletus sudėkite į puodą.
  8. 8. Paruoškite grybų padažą: Džiovintus grybus išmirkykite šiltame vandenyje apie 20 minučių.
  9. 9. Tada juos išvirkite, kol suminkštės. Išvirtus grybus smulkiai supjaustykite.
  10. 10. Keptuvėje ištirpinkite šiek tiek sviesto, sudėkite smulkintus grybus ir pakepinkite su prieskoniais pagal skonį. Įberkite šaukštą miltų, gerai išmaišykite ir supilkite grietinę. Troškinkite ant silpnos ugnies, kol padažas sutirštės.
  11. 11. Troškinkite kotletus: Paruoštą grybų padažą užpilkite ant kotletų puode.
  12. 12. Uždenkite dangčiu ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 15–20 minučių, kad kotletai įsigertų padažo skonio.
  13. 13. Santrauka:Kiaulienos kotletai su grybų padažu – tai gardus ir sotus patiekalas, kuris sujungia sultingus mėsos kotletus su aromatingu grybų padažu. Šis receptas leidžia lengvai paruošti tradicinį lietuvišką patiekalą, kuris tiks tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui. Patiekite su mėgstamu garnyru, pavyzdžiui bulvių koše ir burokėlių salotomis.

Zofija

Patarimas. Išmirkytas ir nuspaustas batono riekeles labai gerai sutrinti bulvių trintuvu, tada labai gerai susimaišo su faršu. Pabandykit!
Atsakyti

Lukas

Nežinau ar čia turima omenyje grietinę ar grietinėlę, bet jei iš tikro grietinę, tuomet tiesiog nenormalu…. Kas jum su ta grietine? Rūgštus padažų skonis patinka? Acto įsipilkit dar tuomet…..
Atsakyti
Vištienos faršo kotletai su pievagrybiais
(5)