Krakmoliniai cepelinai su mėsa

Autorius apie receptą

Krakmoliniai cepelinai su mėsa yra savotiška klasikinio lietuviško patiekalo interpretacija, kuri suteikia cepeliniams lengvumo ir subtilesnės tekstūros. Šis receptas išsiskiria tuo, kad tešloje naudojamas didesnis krakmolo kiekis, dėl kurio cepelinai tampa puresni ir švelnesni. Tradiciškai lietuviški cepelinai gaminami iš virtų ir žalių bulvių mišinio, tačiau šis receptas siūlo kitokį, lengvesnį variantą, kuris puikiai tinka ir pradedantiesiems kulinarams. Cepelinai puikiai dera su įvairiais padažais, ypač tradiciniais - spirgučių ir grietinės, kurie dar labiau pabrėžia jų skonį. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 
Reklama

  • Vietoje virtų bulvių galima naudoti pusę virtų, pusę žalių bulvių, taip suteikiant cepelinams tradicinį tąsumą ir tekstūrą.
  • Krakmolą galima pakeisti kukurūzų ar ryžių krakmolu, jei turite alergiją ar tiesiog norite išbandyti kitokį skonį.
  • Vietoje vištienos galima naudoti jautieną, kiaulieną ar net maltą kalakutieną - tai suteiks patiekalui kitokį charakterį.
  • Jei neturite morkų, galite naudoti pastarnokus ar salierus.
  • Svogūną galima pakeisti šalotiniais svogūnais arba poromis, taip patiekalas įgaus subtilesnį aromatą.
  • Vietoje mėsos sultinio galima naudoti daržovių sultinį arba tiesiog vandenį su mėgstamais prieskoniais.
  • Sviestą galima pakeisti alyvuogių aliejumi, jei norite lengvesnio varianto.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Bulves geriausia virti su lupena dieną prieš gaminant, tuomet jos bus sausesnės ir tešla taps puresnė.
  • Malant bulves, geriausia naudoti mėsmalę su smulkiais skylučių tinkleliu, taip išvengsite gumuliukų.
  • Formuojant cepelinus, rankas reikia nuolat drėkinti šaltu vandeniu, kad tešla neliptų.
  • Sultinį į įdarą pilkite po truputį, kad jis nebūtų per skystas.
  • Vandenį cepeliniams virti būtina gerai pasūdyti, kad jie verdant nesuirtų.
  • Cepelinus reikia dėti į verdantį vandenį ir jokiu būdu nenaudoti šakutės ar kito įrankio jiems vartyti pirmąsias 3-5 minutes, kol nesusiformuos luobelė.
  • Išvirus cepelinus, juos geriausia patiekti iš karto, nes atvėsę jie praranda savo purumą.
  • Jei norite, kad cepelinai būtų dar puresni, į tešlą galite įdėti šiek tiek kepimo miltelių.

Ingredientai

    Tešlai (17 cepelinų):
    • 2 kg virtų su lupena bulvių
    • 2 kiaušinio trynių
    • Krakmolo tiek, kad sudarytų 1/4 bulvių masės, apie 250 g
    Įdarui:

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia reikia nulupti virtas bulves.
  2. 2. Tada jas sumalame naudodami mėsmalę, kad gautume vientisą masę be gumuliukų.
  3. 3. Į sumaltą bulvių masę įdedame kiaušinių trynius, suberiame reikiamą kiekį krakmolo ir įberiame druskos pagal skonį. Viską kruopščiai išminkome, kol gaunasi vientisa tešla, kuri beveik nelimpa prie rankų.
  4. 4. Toliau ruošiame įdarą. Virtą vištieną reikės sumalti mėsmale. Taip pat sumalsime virtą morką.
  5. 5. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto ir pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną, kol jis taps skaidrus ir maloniai kvepiantis.
  6. 6. Į maltą mėsą sudėkite maltą morką, įpilkite sultinį nuo mėsos, pagardinkite druska ir pipirais. Tuomet suberkite pakepintą svogūną su sviestu ir viską gerai išmaišykite. Įdaras turėtų būti pakankamai sūrus, jame turėtų jaustis pipirai, bet prieskonių kiekį galima reguliuoti pagal asmeninį skonį.
  7. 7. Dabar formuosite cepelinus. Drėgnomis rankomis paimkite tešlos gabalėlį, suformuokite diską, į vidų įdėkite šaukštą paruošto įdaro ir sandariai užspauskite kraštus, suformuodami ovalios formos cepeliną.
  8. 8. Puode užvirkite pasūdytą vandenį. Suformuotus cepelinus atsargiai sudėkite į verdantį vandenį.
  9. 9. Kai cepelinai iškils į paviršių, virkite juos dar 10 minučių ant vidutinės ugnies.
  10. 10. Išvirtus cepelinus atsargiai išgriebkite kiaurasamčiu ir patiekite karštus.
  11. 11. Patiekite su tradicinių rūkytų lašinukų ir svogūno padažu bei grietine. Arba galite paruošti alternatyvų padažą: keptuvėje išlydykite sviesto, įpilkite grietinės, pasūdykite ir šiuo padažu apliekite cepelinus.

Atsiliepimai

Receptų mylėtoja

Pasirodė labai "skani" nuotrauka, tai nusprendžiau paskaityti kaip kiti gamina cepelinus (nors atrodo visą gyvenimą juos ruošdavau dieviškai). Beskaitant labai nustebino, kad šie cepelinai yra su vištiena. Tai nebeliko nieko kito kaip tik gaminti šį nuostabų patiekalą sau ir vyrui. Rezultato labai bijojau, nes galvojau, kad pirmą kartą po ilgo laiko sugadinsiu cepelinus :) Bet galutinis rezultatas tikrai nuostabus. Rekomenduoju ir kitiems išmėginti pasigaminti.
Atsakyti