Kūmos varškės pyragas su saldintu sutirštintu pienu ir grietine

Autorius apie receptą

Šio varškės pyrago receptu su manimi pasidalino anyta, o jis mūsų šeimoje vadinamas "Kūmos pyragu". Tikrosios istorijos tikrai nežinau, bet tarpusavyje visi susikalbam ir šiuo kodiniu pavadinimu pavadinto recepto dažnai prašo tiek mano vyras, tiek vaikai. Pyragas labai skanus, nėra per saldus. Varškė čia tikrai yra pagrindinis ingredientas, tačiau ją puikiai papildo grietinė bei sutirštintas pienas.

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Varškė: galite naudoti tiek riebią (9%), tiek liesesnę (5%) varškę, priklausomai nuo jūsų skonio preferencijų. Taip pat tinka grūdėta varškė, tačiau tuomet reikėtų ją ilgiau trinti, kad masė būtų vienalytė.
  • Miltai: įprastus kvietinius miltus galima pakeisti viso grūdo miltais (200 g + 50 g kvietinių) arba dalį pakeisti speltos miltais, taip suteikiant pyragui riešutinį poskonį.
  • Sviestas: dalį sviesto galima pakeisti kokosų aliejumi, kuris suteiks subtilų kokosų aromatą.
  • Saldus kondensuotas pienas: galite naudoti karamelizuotą kondensuotą pieną (dulce de leche), kuris suteiks intensyvesnį karamelės skonį.
  • Kakavos milteliai: galima naudoti tiek natūralią, tiek šarmintą kakavą, priklausomai nuo to, kokio intensyvumo šokoladinio skonio siekiate.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Varškę būtinai pertrinkite per sietelį arba sutrinkite elektriniu plaktuvu, taip išvengsite gumuliukų ir užtikrinsite vienalytę tekstūrą.
  • Prieš kepimą, tortinę išklokite kepimo popieriumi, kuris turi išsikišti virš formos kraštų - taip pyragą bus lengviau išimti.
  • Pyrago paviršių papuoškite šviežiomis uogomis, mėtų lapeliais arba kakavos miltelių dulksna.
  • Jei norite intensyvesnio skonio, į varškės masę galite įmaišyti vanilės ekstrakto arba citrinos žievelės.
  • Pyragas skaniausias, kai bent 4-5 valandas pastovi šaldytuve - tuomet skoniai visiškai atsiskleidžia.
  • Kepant svarbu neperkepti - pyragas turi likti švelniai kreminės konsistencijos viduryje.

Ingredientai

    • varškė: 550 gramų
    • miltai: 250 gramų
    • kiaušiniai: 3
    • cukrus: 200 gramų
    • saldus kondensuotas pienas: 390 gramų
    • kakavos milteliai: 2 valgomųjų šaukštų
    • riebi grietinė: 165 gramų
    • sviestas: 200 gramų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje miltus sumaišykite su cukrumi bei kakava.
  2. 2. Įtarkuokite sviestą bei rankomis viską sutrinkite iki vienodo dydžio trupinukų. Įmaišykite grietinę.
  3. 3. Tuomet pusę tešlos sudėkite į 26 centimetrų skersmens tortinę, paviršių išlyginkite.
  4. 4. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 190 laipsnių temperatūros, kepkite maždaug 15 minučių.
  5. 5. Tada varškę pertrinkite per sietelį bei suplakite su kondensuotu pienu bei kiaušiniais.
  6. 6. Gautą masę supilkite ant apkepusio pyrago pagrindo.
  7. 7. Pašaukite į įkaitintą orkaitę bei kepkite apie 10 minučių.
  8. 8. Pakeptą pyragą ištraukite, ant viršaus šaukšteliu išdėliokite likusią tešlą.
  9. 9. Vėl pašaukite kepti. Po 30 minučių, išimkite iš orkaitės, leiskite atvėsti.
  10. 10. Kelias valandas palaikykite šaldytuve.
  11. 11. Galiausiai pjaustykite ir skanaukite!
Kūmos varškės pyragas su saldintu sutirštintu pienu ir grietine

Atsiliepimai

Greitas ir paprastas trupininis varškės pyragas
(70)