Kuršėnų vyniotinio tortas su braškėmis pagal Beatą

Autorius apie receptą

Šis desertas yra tarsi nostalgiška duoklė lietuviškai virtuvei – pasitelkiamas tradicinis Kuršėnų vyniotinis, kuris čia atgyja naujame, gaiviame amplua. Recepto autorė Renata, pasirodžiusi Beatos laidoje, pademonstravo, kad tortas gali būti ne tik skanus, bet ir nepaprastai lengvai pagaminamas – net be torto formos ar elektrinio plakiklio. Jo nereikia kepti, o visa kompozicija susiformuoja šaldytuve per naktį – tai ypač patogu vasarą, kai nesinori kaitinti orkaitės.

Šio torto pagrindą sudaro minkštas, saldus Kuršėnų vyniotinis, gaivios braškės ir lengvas, citrininis kefyro kremas su želatina, kuris sustingsta į purų, šiek tiek drebučius primenantį sluoksnį. Tai itin paprastas, tačiau estetiškai gražus, maloniai saldus, bet kartu ir rūgštelės turintis desertas, kuris patiks ir vaikams, ir suaugusiesiems.

Šis tortas idealiai tiks gimtadieniams, vasaros šventėms, piknikams ar tiesiog savaitgalio pasilepinimui gamtoje – jį galima pasiruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki pat patiekimo.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Braškes galima keisti avietėmis, vyšniomis ar šilauogėmis – visos šios uogos dera su kefyro kremu ir suteikia šviežumo.
  • Kefyrą galima pakeisti rūgpieniu arba natūraliu jogurtu be priedų – svarbiausia, kad produktas būtų kambario temperatūros.
  • Želatiną galima keisti agar-agar milteliais – tai tinkama alternatyva vegetarams.
  • Cukraus kiekį galima mažinti pagal skonį arba naudoti eritritolį ar kitą saldiklį.
  • Vanilinio cukraus galima nenaudoti, o vietoje jo įdėti kelis lašus natūralios vanilės ekstrakto.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš pjaustydami vyniotinį, naudokite gerai pagaląstą peilį, kad riekelės nesugniužtų.
  • Želatiną ištirpinkite atsargiai – ji neturi užvirti, nes tuomet praranda savybes.
  • Kefyrą naudokite kambario temperatūros – taip želatina geriau susimaišys.
  • Braškes gerai nusausinkite, kad į kremą nepatektų papildomo skysčio.
  • Naudokite permatomą plėvelę, kad tortą būtų paprasta išimti ir jis išlaikytų formą.
  • Tortą stingdykite bent 8 valandas – geriausiai per naktį, kad kremas pilnai sustingtų.

Ingredientai

    • Braškės: 1 kg
    • Kuršėnų vyniotinis: 1 kg
    • Kefyras (kambario temperatūros): 1 l
    • Želatina: 30 g
    • Citrinos sultys ir žievelė: iš 1 citrinos
    • Cukrus: 1 stiklinė
    • Vanilinis cukrus: 1–2 šaukšteliai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia maistine plėvele išklojame pasirinktą dubenį ar puodą – tai padės vėliau lengvai išimti tortą iš formos. Plėvelės kraštus paliekame ilgesnius, kad būtų galima uždengti ir torto viršų.
  2. 2. Kuršėnų vyniotinį supjaustome maždaug 1 cm storio riekelėmis. Paruoštas riekeles paskirstome taip, kad jų užtektų tiek dubens šonams, tiek viršui (kuris taps dugnu po apvertimo).
  3. 3. Į indo dugną dedame kelias riekeles, o šonams naudojame per pusę perpjautas – jos geriau priglus ir suformuos tvirtą sienelę.
  4. 4. Nuplautas ir gerai nusausintas braškes paskirstome dubens viduryje. Mažesnes dedame į vidų, o gražesnes, didesnes – pasiliekame viršaus papuošimui.
  5. 5. Želatiną suberiame į maždaug 50 ml šalto vandens. Kai ji išbrinksta, atsargiai ištirpiname garų vonelėje arba trumpai pašildome mikrobangų krosnelėje, kol tampa visiškai skysta.
  6. 6. Kefyrą supilame į didesnį dubenį, į jį suberiame cukrų, vanilinį cukrų, nutarkuotą citrinos žievelę ir įspaudžiame sultis. Gerai išmaišome, kad cukrus pilnai ištirptų.
  7. 7. Kai tiek kefyras, tiek želatina yra panašios temperatūros (šiek tiek šilti), lėtai, maišydami, supilame želatiną į kefyro mišinį. Maišome tolygiai, kad neliktų gumuliukų.
  8. 8. Gautą kremą atsargiai supilame ant braškių, kad skystis jas beveik apsemtų. Kremu apipilame ir kraštuose esančias vyniotinio riekeles, kad viskas tvirtai susijungtų.
  9. 9. Ant viršaus sudedame likusias vyniotinio riekeles – tai bus torto pagrindas po apvertimo.
  10. 10. Užlenkiame maistinės plėvelės kraštus, švelniai prispaudžiame viršų, kad paviršius būtų lygus. Tortą padedame į šaldytuvą bent 8 valandoms, geriausiai per naktį.
  11. 11. Prieš patiekiant, tortą atsargiai apverčiame ant lėkštės, nuimame plėvelę ir, jei norime, puošiame likusiomis braškėmis ar mėtomis.
Kuršėnų vyniotinio tortas su braškėmis pagal Beatą
Kuršėnų vyniotinio tortas su braškėmis pagal Beatą
Kuršėnų vyniotinio tortas su braškėmis pagal Beatą

Atsiliepimai

Kotrynos vasaros uogų tortas
(9)
Nekeptas obuolių - vanilės sūrio tortas
(2)
Keto snickers tortas-pyragas su maskarpone be cukraus, be miltų
(1)