Labai paprastas ir greitas pyragas su uogomis arba vaisiais

Autorius apie receptą

Šis labai greitas ir paprastas pyragas išmėgintas jau daug kartų, ne tik mano, bet ir giminaičių ir draugių. Visada pavyksta. Tikrai paprastas paruošimas. Uogos ir/arba vaisiai - pagal metų sezoną. Aš esu kepusi tiek su vyšniomis, tiek su rabarbarais, tiek su rabarbarais ir braškėmis, tiek su rabarbarais ir vyšniomis, tiek su obuoliais ir cinamonu, tiek su obuoliais ir serbentais, tiek su mėlynėmis, raudonaisiais serbentais bei agrastais ir paskutinį kartą - su kriaušėmis, juodaisiais serbentais ir migdolų plokštelėmis - mūsų šeimai kol kas patiko labiausiai. Kartas nuo karto dar įtarkuoju citrinos arba apelsino žievelės, bet tai nėra būtina. Pamėginkite šiandien pasigaminti ir Jūs! 


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos 
Reklama

  • Vietoje balto cukraus galite naudoti rudą cukrų, kuris suteiks pyragui gilesnį karamelės skonį, arba medų, kuris praturtins pyragą natūraliu saldumu ir aromatu.
  • Jei namuose neturite vanilinio cukraus, galite naudoti vanilinę esenciją (1 arbatinį šaukštelį) arba tikros vanilės ankštį (1 vnt.).
  • Kvietinius miltus galima pakeisti spelta miltais, kurie suteiks pyragui riešutinį poskonį, arba naudoti pusę kvietinių ir pusę viso grūdo miltų sveikatai palankesniam variantui.
  • Vietoje kepimo miltelių galite naudoti sodą ir citrinos sultis (1/2 arbatinio šaukštelio sodos ir 1 arbatinį šaukštelį citrinos sulčių).
  • Migdolų plokšteles galima pakeisti smulkintais lazdynų riešutais, graikiniais riešutais arba pistacijomis, kas suteiks pyragui kitokį skonio atspalvį.
  • Cukraus pudrą galima pagaminti namuose, smulkiai sumalant paprastą cukrų elektrine kavamale.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš pradėdami kepti, būtinai išimkite kiaušinius iš šaldytuvo bent prieš valandą, kad jie pasiektų kambario temperatūrą – taip geriau išsiplaką.
  • Jei naudojate šaldytas uogas, neatšildykite jų prieš dedant į pyragą, tačiau papildomai apibarstykite jas šaukšteliu miltų, kad sugertų perteklinę drėgmę.
  • Plakant kiaušinius su cukrumi, plakite ne mažiau kaip 5 minutes, kad masė taptų puri ir šviesios spalvos – tai užtikrins pyrago minkštumą.
  • Miltus įsijokite per sietelį, kad tešloje nebūtų gumulėlių ir pyragas būtų puresnis.
  • Orkaitę įkaitinkite iš anksto, bent 15 minučių prieš dėdami pyragą kepti.
  • Pyrago kepimo laiką koreguokite pagal naudojamus vaisius – vandeningesni vaisiai reikalauja ilgesnio kepimo laiko.
  • Kad pyragas gražiai iškiltų, kepimo metu neatidarinėkite orkaitės durelių bent pirmąsias 20 minučių.
  • Leiskite pyragui visiškai atvėsti formoje prieš išimdami, kad nesutrūkinėtų.

Ingredientai

    25 centimetrų formai:
    • kiaušiniai: 3
    • cukrus: 1 stiklinės (arba kiek mažiau, jeigu nemėgstate saldžiai)
    • cukraus milteliai su natūralia vanile: 1 arbatinio šaukšte (arba 2 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus, arba galima visai nenaudoti)
    • nutarkuotos citrinos žievelės: iš 1 vnt. (nėra būtina)
    • miltai: 1 stiklinės
    • kepimo milteliai: 1 nubraukto arbatinio šaukštelio
    • mėgstamos uogos arba vaisiai: ~500 gramų
    • migdolų plokštelės: 30 gramų (nėra būtina)
    • cukraus pudra užbarstymui: 1-2 šaukštų (nėra būtina)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių kiaušinius gerai išplakame su cukrumi bei vaniliniu cukrumi (kad masės gerokai padaugėtų, maždaug, pasidarytų dvigubai).
  2. 2. Įmaišome nutarkuotą citrinos arba apelsino žievelę. Įsijojame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišome.
  3. 3. Tuomet kepimo formą ištepame su riebalais arba išklojame su kepimo popieriumi.
  4. 4. Beriame dalį uogų/vaisių, suverčiame bei gražiai, tolygiai paskirstome tešlą.
  5. 5. Tada ant viršaus dar užbarstome uogų/vaisių, migdolų plokštelių.
  6. 6. Kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 30-40 minučių (tikriname mediniu iešmeliu - įbedus bei ištraukus iš pyrago, jis privalo išlikti sausas; su kriaušėm, obuoliais kepkite kiek ilgėliau, su uogomis - trumpėliau).
  7. 7. Atvėsusį pyragą užbarstome su cukraus pudra. Mėgaujamės!
Labai paprastas ir greitas pyragas su uogomis arba vaisiais

Atsiliepimai

Irena

Tikrai labai skaniai gavosi. Ačiū už pasidalintą tokį gerą paprastą ir pygaus pyrago receptą.
Atsakyti
Morkų pyragas su varškės kremo pertepimu
(8)
Morkų pyragas su maskarponės sūrio kremu
(1)