Tradicinis lenkiškas obuolių pyragas - šarlotka su citrinų želė

2024-12-08 Autorius Karolina Puodžiūtė

Tradicinis lenkiškas obuolių pyragas - šarlotka su citrinų želė
Obuolių šarlotka – tai klasikinis lenkiškas desertas, mėgstamas ne tik Lenkijoje, bet ir visame pasaulyje. Šis pyragas sujungia trapios tešlos pagrindą su sultingu obuolių įdaru, suteikdamas nepakartojamą skonio ir tekstūros derinį. Mūsų siūlomas receptas praturtintas citrinų želė, kuri suteikia gaivų citrusinį akcentą ir puikiai papildo saldžiarūgštį obuolių skonį. Tai puikus pasirinkimas rudens vakarams ar šeimos susibūrimams, kai norisi pasimėgauti naminiu kepiniu su puodeliu arbatos ar kavos.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Miltai: vietoj kvietinių miltų galite naudoti speltos arba viso grūdo miltus, tačiau tai gali šiek tiek pakeisti tešlos tekstūrą.
  • Sviestas: galima pakeisti margarinu arba kokosų aliejumi, ypač jei norite gaminti veganišką variantą.
  • Cukrus: vietoj baltojo cukraus galite naudoti rudąjį cukrų arba kokosų cukrų, kurie suteiks karamelinį poskonį.
  • Kiaušinis: veganiškam variantui kiaušinį galima pakeisti 1 valg. šaukštu maltų linų sėmenų, sumaišytų su 3 valg. šaukštais vandens.
  • Citrinų želė: galite naudoti apelsinų arba kitų vaisių skonio želė, priklausomai nuo pageidaujamo skonio.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Tešlos šaldymas: prieš kepant, tešlą rekomenduojama palaikyti šaldytuve bent valandą. Tai padės jai tapti tvirtesnei ir lengviau formuojamai.
  • Obuolių pasirinkimas: rinkitės rūgštesnius obuolius, tokius kaip 'Antonovka' ar 'Granny Smith', nes jie kepant išlaiko formą ir suteikia malonų skonio balansą.
  • Želė įmaišymas: į atvėsusius obuolius įmaišykite želė miltelius, kad jie tolygiai pasiskirstytų ir suteiktų reikiamą konsistenciją.

Kalorijos:

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 3600 kcal
  • Kalorijos vienoje porcijoje (1/12 pyrago): apie 300 kcal 

Ingredientai

    • Miltai: 300 g
    • Sviestas: 200 g
    • Cukrus: 50 g
    • Kiaušinis: 1 vnt.
    • Kepimo milteliai: 1 arbatinis šaukštelis
    • Obuoliai: 8 vidutinio dydžio
    • Vanduo: 100 ml
    • Vanilinis cukrus: 12 g
    • Citrinų želė (milteliai): 1 pakelis
    • Papildomai: cukrus ir cinamonas pagal skonį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Tešlos ruošimas: Miltus, cukrų ir kepimo miltelius suberkite į dubenį. Viduryje padarykite įdubą, į kurią įmuškite kiaušinį.
  2. 2. Sviestą supjaustykite mažais gabaliukais ir sudėkite ant viršaus.
  3. 3. Peiliu arba rankomis trinkite sviestą su miltais, kol gausite trupinių konsistenciją.
  4. 4. Tada rankomis suformuokite vientisą tešlos rutulį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą maždaug valandai.
  5. 5. Obuolių įdaro ruošimas: Nulupkite obuolius, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite mažais gabalėliais.
  6. 6. Sudėkite juos į puodą, įpilkite vandens ir suberkite vanilinį cukrų.
  7. 7. Virkite obuolius ant vidutinės ugnies, retkarčiais pamaišydami, kol jie suminkštės ir išgaruos vandens perteklius.
  8. 8. Palikite obuolius atvėsti. Kai jie visiškai atvės, įmaišykite citrinų želė miltelius, gerai išmaišykite, kad želė tolygiai pasiskirstytų.
  9. 9. Tešlos formavimas: Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padalykite ją į dvi dalis. Vieną dalį iškočiokite ir perkelkite į kepimo formą, kruopščiai prispausdami prie dugno ir šonų. Ant tešlos tolygiai paskirstykite obuolių įdarą.
  10. 10. Antrąją tešlos dalį sutarkuokite stambia tarka ir paskirstykite obuolių sluoksnio viršuje.
  11. 11. Kepimas: Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C be ventiliatoriaus.
  12. 12. Kepkite pyragą apie 40 minučių, kol viršus taps gražios auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti formoje.
  13. 13. Patiekimas: Pyragą supjaustykite porcijomis ir patiekite kambario temperatūroje su arbatos ar kavos puodeliu.
  14. 14. Norint suteikti ypatingo akcento, galite pabarstyti cukraus pudra.
Obuolių pyragas su šokolado lašiukais
(1)