Lašiša su medumi ir garstyčiomis, kepta ant grotelių

Autorius apie receptą

Lašiša su medumi ir garstyčiomis, kepta ant grotelių, – tai išskirtinio skonio patiekalas, puikiai tinkantis tiek savaitgalio iškylose gamtoje, tiek vasaros vakarienėms kieme. Ši receptūra puikiai dera su dūminiu grilio aromatu ir subtiliai saldžiarūgščiu marinatu, kuris išryškina lašišos švelnumą bei sultingumą. Garstyčių aštrumas čia susijungia su medaus saldumu ir citrusiniu gaivumu, o sojų padažas prideda subtilios umami natos. Šis patiekalas yra ne tik greitai paruošiamas, bet ir maistingas, tad patiks tiek žuvies mėgėjams, tiek tiems, kurie ieško sveikesnės, bet gardžios alternatyvos keptai mėsai. 

Šis patiekalas puikiai atspindi šiuolaikinę lietuvišką virtuvę – kai derinami klasikiniai produktai su tarptautinėmis skonio natomis. Ypač šiltuoju metų laiku lašiša tampa vienu populiariausių pasirinkimų, nes yra lengvai virškinama, gausi omega-3 riebalų rūgščių ir labai universali – tinka tiek kepti ant grotelių, tiek orkaitėje, tiek net keptuvėje.

Šis receptas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta greitus, bet išraiškingus patiekalus. 
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje lašišos filė galima naudoti upėtakio filė – ji taip pat yra riebesnė ir puikiai tinka kepimui ant grotelių.
  • Medų galima pakeisti klevų sirupu ar agavų sirupu – tai suteiks kitokią, bet maloniai saldžią natą.
  • Citrinos sultis galima keisti laimo sultimis arba švelnesniu obuolių sidro actu.
  • Sojų padažo alternatyva – kokosų amino padažas (tinka tiems, kurie vengia glitimo).
  • Garstyčias galima keisti Dižono garstyčiomis, jei norisi švelnesnio skonio, arba grūdėtomis garstyčiomis, jei norite struktūros.
  • Aliejų galima naudoti tiek alyvuogių, tiek sezamų ar net avokadų – svarbu, kad būtų tinkamas kepimui.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Kad skonis būtų intensyvesnis, marinuokite lašišą bent 4 valandas arba palikite šaldytuve per naktį.
  • Prieš kepdami, išimkite žuvį iš šaldytuvo bent 20 minučių anksčiau – taip kepimas bus tolygesnis.
  • Naudokite specialų grilio padėklą arba foliją, jei bijote, kad žuvis prilips prie grotelių.
  • Jei naudojate orkaitę, geriausia kepti su funkcija „grilis“ arba „viršutinis kaitinimas“.
  • Nepamirškite – žuvis neturi būti išdžiūvusi, ji turi likti šiek tiek rausva ir sultinga viduje.

Ingredientai

    • lašišos filė: 800 gramų
    • medus: 2 valgomųjų šaukštų
    • citrinos sultys: iš 0,5 vnt.
    • sojų padažas: 2 valgomųjų šaukštų
    • garstyčios: 2 valgomųjų šaukštų
    • aliejus: 2 valgomųjų šaukštų
    • druska
    • pipirai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių sumaišykite medų su garstyčiomis, aliejumi, citrinos sultimis ir sojos padažu, tada berkite šviežiai maltų juodųjų pipirų bei šiek tiek druskos.
  2. 2. Lašišos gabaliukus užpilkite su paruoštu marinatu, pavartome, kad pasidengtų iš visų pusių bei palikite šaltai, kad pasimarinuotų bent kelias valandas.
  3. 3. Po to kepkite virš įkaitintų žarijų ant grotelių maždaug po 4 minutes iš kiekvienos pusės. Neperkepkite, kad žuvis išliktų sultinga.
  4. 4. Jeigu nėra galimybių kepti ant žarijų, lašišą iškepkite orkaitėje (vėl gi, svarbu neperkepkite).
  5. 5. Rekomenduojame valgyti su virtais ryžiais ir šviežių daržovių salotomis arba keptais šparagais, kaip šį kartą padariau aš. Skanaus!


Atsiliepimai

Joana

Dieviškas skonis, tobuliausias lašišos gaminimo bei marinavimo būdas. O jau sultingumas žuvytės! Skanu kepti ir orkaitėje, bet man skonis tobulesnis, kai kepam virš įkaitintų žarijų;) Ačiū, už nepakartojamą receptą!
Atsakyti
Teriyaki lašišos dubenėlis
(1)
Lašiša su smidrais
(3)