Naminis mielinis lavašas su margarinu

Autorius apie receptą

Radusi šį receptą, daugiau lavašų parduotuvėje nebeperku. Gaunasi tobulas naminis lavašas. O su lavašais galima pagaminti tikrai daug patiekalų, pradedant lavašo suktinukais, čeburekais lavaše, mini čeburekais, baigiant kebabais lavaše. O kadangi mes su šeima tokių lavašų suvalgome tikrai nemažai, tai pirktinis variantas tikrai pasiteisina. Ne tik, kad sveikiau, nes puikiai žinai iš kokių ingredientų yra viskas pagaminta, bet ir pigiau. Rekomenduoju pasigaminti, nes visas procesas lengvesnis, nei gali pasirodyti iš pradžių. ;)


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos 
Reklama

  • Vietoje margarino galite naudoti sviestą – jis suteiks lavašui sodresnį, intensyvesnį skonį ir aromatą.
  • Baltus kvietinius miltus galima pakeisti viso grūdo miltais (naudokite 400 g baltųjų ir 100 g viso grūdo) – tai suteiks lavašui daugiau skaidulų ir maistinių medžiagų.
  • Sausas mieles galima pakeisti šviežiomis mielėmis – tokiu atveju naudokite apie 15-20 g šviežių mielių.
  • Įprastą cukrų galima pakeisti medumi arba klevų sirupu – tai suteiks lavašams subtilų, natūralų saldumą.
  • Vietoje paprasto vandens galima naudoti pieno ir vandens mišinį (125 g pieno ir 125 g vandens) – tai suteiks lavašui švelnesnį skonį ir minkštesnę tekstūrą.
  • Jei norite lavašams suteikti papildomo aromato, į tešlą galite įmaišyti žolelių – krapų, petražolių ar kalendrų – tai puikiai tiks prie įvairių patiekalų.
  • Tiems, kas vengia gliuteno, dalis kvietinių miltų gali būti pakeista ryžių ar kukurūzų miltais (iki 100 g), tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad lavašų tekstūra šiek tiek pasikeis.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Tešlą visuomet palikite pakilti šiltoje, skersvėjų nepasiekiamoje vietoje – taip ji pakils geriausiai ir lavašai bus minkštesni.
  • Prieš kočiojant tešlą, leiskite jai pailsėti bent 5-10 minučių – tai padės lengviau ją iškočioti iki reikiamo plonumo.
  • Keptuvę įkaitinkite labai gerai, bet be aliejaus – sausoje keptuvėje lavašai kepami greičiausiai ir nesugerią papildomų riebalų.
  • Iškepus lavašus, sukraukite juos vieną ant kito ir uždenkite švariu rankšluosčiu arba maistine plėvele – taip jie išliks minkšti ir nesudžius.
  • Jei lavašai pradeda džiūti, apšlakstykite juos truputį vandeniu ir trumpai pašildykite mikrobangų krosnelėje arba orkaitėje – jie vėl taps minkšti ir elastingi.
  • Nepalikite iškočiotos tešlos ilgai stovėti ore, nes ji greitai išdžius ir bus sunku kepti.
  • Kočiojant naudokite minimaliai miltų – per daug miltų ant paviršiaus gali pakeisti lavašo tekstūrą ir skonį.
  • Optimaliam rezultatui pasiekti, lavašus kepkite ant ketaus keptuvės – ji užtikrina tolygų karštį ir idealų apkepimą.

Ingredientai

    • vanduo: 250 gramų
    • miltai: 500 gramų
    • sausos mielės: 2 arbatinių šaukštelių
    • margarinas: 50 gramų
    • cukrus: 0,5-1 arbatinio šaukštelio
    • druska: žiupsnio (arba pagal skonį)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia viską sudedame į duonkepę pagal jos instrukciją, įjungiame tešlos programą.
  2. 2. Tuomet paruoštą tešlą padaliname į rutuliukus (maždaug 5-6 centimetrų skersmens) bei juos iškočiojame 1-2 milimetrų storio. Kepame ant švarios sausos įkaitintos keptuvės po keletą sekundžių iš kiekvienos pusės. Kai tik pabals, apverčiame.
  3. 3. Reikia viską daryti ganėtinai greitai, kad lavašai nedžiūtų. Paruoštą lavašą galite perkloti drėgnomis servetėlėmis. Kai ilgiau stovėdamas apdžiūsta, galite apipurkšti purkštuvėliu bei vėl bus minkštas.
  4. 4. O toliau jau ruoškite taip kaip mėgstate, su savo mėgstamais įdarais arba kaip užkandžius.:)
  5. 5. Pastebėjimas: Jei neturite duonkepės, viską galite daryti ir rankomis, viskas pavyks puikiai.
Naminis mielinis lavašas su margarinu

Atsiliepimai

Vištienos juostelės tešloje su krakmolu
(4)
Mini užkandėlės su antienos paštetu ir džemu
(1)
Tuno užtepėlė sumuštiniams
(4)
Brusketa su pomidorais ir mėtiniu užpilu
(1)
Užkandžių tortas
(4)