Autorius apie receptą
Radusi šį receptą, daugiau lavašų parduotuvėje nebeperku. Gaunasi tobulas naminis lavašas. O su lavašais galima pagaminti tikrai daug patiekalų, pradedant
lavašo suktinukais,
čeburekais lavaše,
mini čeburekais, baigiant
kebabais lavaše. O kadangi mes su šeima tokių lavašų suvalgome tikrai nemažai, tai pirktinis variantas tikrai pasiteisina. Ne tik, kad sveikiau, nes puikiai žinai iš kokių ingredientų yra viskas pagaminta, bet ir pigiau. Rekomenduoju pasigaminti, nes visas procesas lengvesnis, nei gali pasirodyti iš pradžių. ;)
Reklama
Galimos ingredientų alternatyvos
Reklama
- Vietoje margarino galite naudoti sviestą – jis suteiks lavašui sodresnį, intensyvesnį skonį ir aromatą.
- Baltus kvietinius miltus galima pakeisti viso grūdo miltais (naudokite 400 g baltųjų ir 100 g viso grūdo) – tai suteiks lavašui daugiau skaidulų ir maistinių medžiagų.
- Sausas mieles galima pakeisti šviežiomis mielėmis – tokiu atveju naudokite apie 15-20 g šviežių mielių.
- Įprastą cukrų galima pakeisti medumi arba klevų sirupu – tai suteiks lavašams subtilų, natūralų saldumą.
- Vietoje paprasto vandens galima naudoti pieno ir vandens mišinį (125 g pieno ir 125 g vandens) – tai suteiks lavašui švelnesnį skonį ir minkštesnę tekstūrą.
- Jei norite lavašams suteikti papildomo aromato, į tešlą galite įmaišyti žolelių – krapų, petražolių ar kalendrų – tai puikiai tiks prie įvairių patiekalų.
- Tiems, kas vengia gliuteno, dalis kvietinių miltų gali būti pakeista ryžių ar kukurūzų miltais (iki 100 g), tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad lavašų tekstūra šiek tiek pasikeis.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Tešlą visuomet palikite pakilti šiltoje, skersvėjų nepasiekiamoje vietoje – taip ji pakils geriausiai ir lavašai bus minkštesni.
- Prieš kočiojant tešlą, leiskite jai pailsėti bent 5-10 minučių – tai padės lengviau ją iškočioti iki reikiamo plonumo.
- Keptuvę įkaitinkite labai gerai, bet be aliejaus – sausoje keptuvėje lavašai kepami greičiausiai ir nesugerią papildomų riebalų.
- Iškepus lavašus, sukraukite juos vieną ant kito ir uždenkite švariu rankšluosčiu arba maistine plėvele – taip jie išliks minkšti ir nesudžius.
- Jei lavašai pradeda džiūti, apšlakstykite juos truputį vandeniu ir trumpai pašildykite mikrobangų krosnelėje arba orkaitėje – jie vėl taps minkšti ir elastingi.
- Nepalikite iškočiotos tešlos ilgai stovėti ore, nes ji greitai išdžius ir bus sunku kepti.
- Kočiojant naudokite minimaliai miltų – per daug miltų ant paviršiaus gali pakeisti lavašo tekstūrą ir skonį.
- Optimaliam rezultatui pasiekti, lavašus kepkite ant ketaus keptuvės – ji užtikrina tolygų karštį ir idealų apkepimą.
Atsiliepimai