Legendinis jautienos kepsnys Gildija

2024-02-01 Autorius oSkanu.lt

Legendinis jautienos kepsnys Gildija
Neseniai rodžiau kaip aš savo šeimai gaminu gildijos kepsnį iš kiaulienos, su morkomis. Ir susilaukiau komentarų, kad tai nėra tikras legendinis kepsnys. Tad šiandien Jums pristatau tą tikrąjį - dar vieną sovietinių laikų receptą. Anais laikais kiekvienas save gerbiantis restoranas turėjo po savo firminį patiekalą. Kauno Rotušės aikštėje egzistavęs restoranas "Gildija" turėjo šį labai skanų jautienos kepsnį. Restoranas buvo pagarsėjęs savo rafinuotu aptarnavimo lygiu, prabangiais indais, krištolo taurėmis, melchioro įrankiais ir daug didesnėmis kainomis. Deja, bet tas rafinuotumas apsiribojo padavėjų baltomis pirštinėmis ir per dideliu dirbtiniu mandagumu. Ir šiomis dienomis kartas nuo krato tenka pavakarieniauti užsienio restoranuose, kur tave taip pat aptarnauja pirštinėti padavėjai, bet tas aptarnavimas užsienyje būna daug kartų nuoširdesnis, nei būdavo "Gildijoje". Bet jau pamirškime kas ten buvo ir geriau išsikepkime tą skanųjį kepsnį dabar, savo namų virtuvėje.

Ingredientai

    • jautienos filė (vidinė išpjova)
    • svogūnai
    • fermentinis sūris
    • majonezas
    • pipirai: šiek tiek

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje jautienos filė supjaustome ne storesniais kaip vieno centimetro gabaliukais.
  2. 2. Tada kiekvieną gabaliuką lengvai pamušame tam skirtu plaktuku.
  3. 3. Išmuštus gabaliukus dedame vieną šalia kito į kepimo skardą. Jeigu jūsų valgytojų būrys didelis, naudojame orkaitėje esančią gilesnę kepimo skardą.
  4. 4. Ant kiekvieno mėsos gabaliuko užberiame vos vos pipirų, dedame plonais žiedeliais supjaustytus ir išsklaidytus svogūnus (jų neturi būti daug).
  5. 5. Ant svogūnų uždedame šiek tiek majonezo, stengdamiesi jį kažkiek paskleisti, o ant jo - užberiame truputį sutarkuoto sūrio. Visi šie 3 dalykai turi lengvai uždengti mėsą.
  6. 6. Jeigu dar tilps, į kepimo skardą sudedame į keturias dalis pjaustytas bulves (jas apiberiame druska).
  7. 7. Į kepimo skardą įpilame šiek tiek vandens, kad jis tik nedideliu sluoksneliu pasklistų skardoje ir kepame iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje kol apkeps sūris.
  8. 8. Patiekite su keptomis bulvėmis ir tarkuotomis morkų salotomis su majonezu bei pagardintomis šiek tiek smulkintu poru, bei petražolėmis. Taip pat tokį kepsnį galima patiekti su raugintomis arba marinuotomis daržovėmis. Skanaus!

Saulytė

Niekuo tie padavėjai užsienyje nėra nuoširdesni, tik geriau išdresuoti Be to, sakykim, JAV, klientas visuomet teisus net tada, kai nėra teisus, todėl padavėjai stengiasi, o ir uždirba jie kitaip.
Atsakyti