Marinuoti baravykai žiemai su actu

Autorius apie receptą

Marinuoti baravykai (atsargos žiemai) – tai puikus būdas ilgiau išlaikyti miško gėrybių skonį ir mėgautis jomis net šaltuoju sezonu. Šiame recepte švieži baravykai pirmiausia apverdami, kad būtų švelnesni ir būtų pašalintos visos nereikalingos priemaišos. Tada jie trumpai verdami marinate, kuris suteikia grybams sodrų ir subalansuotą skonį, derinant acto rūgštumą, prieskonių aromatus bei druskos ir cukraus balansą. Supilti į švarius stiklainius, marinuoti baravykai tampa puikiu pagardu salotoms, šaltoms užkandėlėms arba tiesiog prie įvairių patiekalų, kai norisi natūralaus ir intensyvaus grybų skonio.


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje baravykų galima naudoti raudonviršius, lepšius arba kazlėkus.
  • 9 % actą galima keisti obuolių arba vyno actu, tačiau jų rūgštingumas šiek tiek švelnesnis.
  • Cukrų galima dalinai pakeisti medumi, tuomet marinatas bus švelnesnio, gilesnio skonio.
  • Konservavimo prieskonių mišinius galima ruošti patiems: derinti garstyčių sėklas, kalendrų sėklas ir gvazdikėlius.
  • Vietoje kvapiųjų pipirų galima dėti kelis grūstus juoduosius pipirus.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Grybus visada virkite dideliame kiekyje vandens, kelis kartus pakeisdami, kad pasišalintų kartumas bei miško priemaišos.
  • Stiklainius bei dangtelius būtina gerai sterilizuoti – tai užtikrins, jog konservai išliks kokybiški ir nesuges visą žiemą.
  • Actą pilkite tik į šiek tiek pavirusį marinatą, kad neprarastų rūgštumo.
  • Užpildytus stiklainius apverskite ir apklokite, kad lėtai atvėstų – taip pailginsite laikymo laiką.
  • Norėdami švelnesnio skonio, galite sumažinti acto kiekį iki 3 valg. š. arba įpilti šlakelį vandens į jau paruoštą marinatą.

Ingredientai

    ~5-iems stiklainiams po 500 ml.:
    • Baravykai: ~2 kilogramų
    Marinatui:
    • Vanduo: 1 l.
    • Druska: 1,5 valg. š.
    • Cukrus: 4 valg. š.
    • 9% actas: 4 valg. š.
    • Konservavimo prieskoniai (garstyčių sėklos, kalendrų sėklos, gvazdikėliai): 1 arb. š. 
    • Kvapieji pipirai
    • Lauro lapai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia miške prisirinkite baravykų. Na, arba tiesiog jų nusipirkite.:)
  2. 2. Po to baravykus nuvalyti, virti apie 20min., gerai perplauti keliais vandenimis ir palikti nuvarvėti.
  3. 3. Tada marinatui vandenį užvirti su prieskoniais, druska bei cukrumi, pilkite actą, pavirti kelias minutes, sudėti baravykus, pavirti maždaug 5-10 minučių ir sudėti į iškaitintus stiklainius.
  4. 4. Tuomet užpilti marinatu iki pat viršaus, užsukti steriliais dangteliais, apversti ir apkloti šiltai kol atvės.
  5. 5. Žiemą galite mėgautis fantastišku skoniu. Skanaus!
Recepto autorius Kristina Zibartė

Atsiliepimai

Dzūkelė

Aš daug metų baravykus marinuoju savo sultyse ir dar gyva:)Baravykus gerai nuvalome,nuplauname ir į tą marinatą,kurį jūs parašėte dedame grybus.Juos verdame iki 10 minučių.Jeigu Jūs verdate 40 minučių,tai nei skonio,nei kvapo,nei naudos ,iš to grybo.
Atsakyti

Kostė

Jei grybus virsi 40 min tai bus jau nebe grybai
Atsakyti

Elena

nei skonio, nei kvapo po tokio virimo

Alita

Verdu 20 minučių, tada dedu druskos ir rūgšteles ir buna puikiausiai per žiemą.
Atsakyti

Fėja

Nereikia nė 20 min virti, o kam. Kai kepame ant sviesto žalius užtenka ir 5 min ir skanu ir nenumirėm.
Atsakyti
Kreminė miško grybų sriuba
(3)
Rauginti grybai arba grybų rauginimas žiemai
(5)