Marmurinis tofu varškės tinginys su džiovintais vaisiais ir kokosų pienu

2025-05-01 Autorius oSkanu.lt

Marmurinis tofu varškės tinginys su džiovintais vaisiais ir kokosų pienu
Marmurinis tofu varškės tinginys su džiovintais vaisiais ir kokosų pienu - tai modernizuota klasikinio lietuviško deserto versija, kuri pradžiugins ne tik augalinės mitybos šalininkus, bet ir tuos, kurie mėgsta eksperimentuoti virtuvėje. Šis desertas kilo iš nostalgijos vaikystės skoniams, tačiau su šiuolaikišku, sveikesniu požiūriu. Tofu suteikia švelnų, varškę primenantį pagrindą, o kokosų pienas užtikrina kremišką tekstūrą. Tinginys visada buvo populiarus Lietuvoje dėl savo paprastumo ir skonio, o ši versija išlaiko tą pačią dvasią, tačiau su netikėtu posūkiu. Džiovinti vaisiai ne tik praturtina desertą vitaminais, bet ir suteikia malonų rūgštumo kontrastą saldiems sausainiams. Marmurinė tekstūra ne tik vizualiai patraukli, bet ir suteikia galimybę mėgautis skirtingais skonio niuansais kiekviename kąsnyje. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 
Reklama

  • Vietoje kieto tofu galima naudoti šilkinį tofu, kuris suteiks dar švelnesnę tekstūrą desertui.
  • Jei neturite klevų ar agavų sirupo, galite naudoti skystą medų (ne veganams) arba datulių sirupą.
  • Sausainius "Gaidelis" galima pakeisti bet kokiais sausais sausainiais, tinka ir avižiniai, ir grikių sausainiai sveikesniam variantui.
  • Džiovintus abrikosus galima pakeisti džiovintomis slyvomis, figomis arba datulėmis, kurios suteiks kitokį, bet ne mažiau malonų skonį.
  • Vietoje džiovintų spanguolių puikiai tiks džiovintos mėlynės, gervuogės arba vyšnios.
  • Nesaldintos kakavos vietoje galima naudoti kerobo miltelius, kurie yra natūraliai saldesni ir turi švelnesni skonį.
  • Kokosų pieno kietąją dalį galima pakeisti kokosų grietinėle arba, jei nėra veganinių apribojimų, grietinėle.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Tofu prieš naudojimą rekomenduojama nusausinti - įvyniokite į švarų virtuvės rankšluostį ir uždėkite svorį 15-20 minučių, kad pasišalintų perteklinis skystis.
  • Kokosų pieną laikykite šaldytuve bent 24 valandas prieš gaminant, taip užtikrinsite geriausią kietosios dalies atsiskyrimą.
  • Sausainius geriausia laužyti rankomis, o ne smulkinti blenderyje, kad išlaikytumėte skirtingo dydžio gabalėlius, kurie suteiks desertui įdomesnę tekstūrą.
  • Džiovintus vaisius, ypač abrikosus, prieš dedant į masę galima trumpai pamirkyti šiltame vandenyje, kad jie taptų minkštesni ir sultingesni.
  • Marmuriniam efektui sukurti, baltą ir tamsią masę dėkite formoje sluoksniais ir švelniai pamaišykite šakute, bet ne per daug, kad išliktų aiškus marmuriškumas.
  • Jei norite greitesnio sustingimo, galite dėti tinginį į šaldiklį 2-3 valandoms, o paskui perkelti į šaldytuvą.
  • Sausainių masė prieš dedant į formą neturėtų būti per šlapia - jei taip nutiko, įdėkite daugiau sausainių.
  • Prieš patiekiant, tinginį galima papuošti kokosų drožlėmis, šviežiomis uogomis arba mėtos lapeliais.

Ingredientai

    • Tofu (kieto, be priedų): 360g 
    • Kokosų pieno kietosios dalies: 1 skardinė 
    • Klevų arba agavų sirupo: 30g 
    • Sausainių, sulaužytų (klasikinių arba kakavinių "Gaidelis"): 330g 
    • Džiovintų abrikosų, supjaustytų: sauja (apie 50g) 
    • Džiovintų spanguolių: sauja (apie 40g) 
    • Nesaldintos kakavos arba juodo šokolado (nebūtina): 2-3 šaukštai 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruošiame tofu - jį išimame iš pakuotės, nusausiname ir dedame į virtuvinį kombainą arba blenderį.
  2. 2. Atidarome kokosų pieno skardinę ir atsargiai išrenkame kietąją dalį, ją taip pat sudedame į blenderį prie tofu.
  3. 3. Įpilame klevų arba agavų sirupo ir viską triname, kol masė taps vientisa ir kremiška.
  4. 4. Gautą kremą perkelsime į didelį dubenį, kuriame bus patogu maišyti visus ingredientus.
  5. 5. Sausainius rankomis sulaužome į nedidelius gabalėlius ir suberiame į tofu kremą.
  6. 6. Džiovintus abrikosus smulkiai supjaustome ir kartu su džiovintomis spanguolėmis įmaišome į masę.
  7. 7. Viską gerai išmaišome šaukštu arba mentele, kol visi ingredientai tolygiai pasiskirstys.
  8. 8. Jei norime marmurinės tekstūros, atskiriame apie trečdalį masės į atskirą dubenėlį.
  9. 9. Į atskirto kremo dalį įmaišome nesaldintą kakavą arba ištirpintą juodąjį šokoladą, kad gautume tamsią masę.
  10. 10. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi, paliekant popieriaus kraštus užlenkti per formos kraštus, kad vėliau būtų patogu išimti.
  11. 11. Į paruoštą formą paeiliui dedame baltosios ir tamsiosios masės šaukštus, kurdami marmurinį raštą.
  12. 12. Galiausiai švelniai perbraukiame per masę šakute arba pagaliuku, sukurdami dar įdomesnį marmurinį efektą.
  13. 13. Suformavę tinginį, jį gerai suspauskite, kad neliktų oro tarpų, ir uždenkite kepimo popieriumi.
  14. 14. Dėkite tinginį į šaldytuvą mažiausiai per naktį, o geriausia - 24 valandas, kad gerai sustingtų.
  15. 15. Prieš patiekdami, išimkite tinginį iš formos naudodamiesi išsikišusiais kepimo popieriaus kraštais ir atsargiai nupjaukite lygias riekeles aštriu peiliu.
Marmurinis tofu varškės tinginys su džiovintais vaisiais ir kokosų pienu
Belgiški vafliai su obuoliais
(2)