Medaus ir garstyčių padažas salotoms

Autorius apie receptą

Ganėtinai dažnas mano pasirinkimas salotoms - garstyčių ir medaus padažas, kuris yra tikrų tikriausiai klasika. Jis savyje turi švelnios rūgštelės, šiek tiek saldumo bei garstyčių aštrumo. Pilkite jį ant visų pamėgtų žalių salotų.

Tokio salotų padažo pagaminamas yra labai paprastas ir pavyks kiekvienam, net virtuvės naujokui. Tiesiog reikės sudėti visus ingredientus į stiklainiuką, stipriai pakratyti ir viskas - mūsų padažas pagamint. Jau seniai nesu bandžiusi jokių pirktinių salotų padažų, nes kai taip lengva pasigaminti savo mylimą variantą ir naudoti tikrai kokybiškus ingredientus, kažin ar yra verta net dairytis į parduotuvių lentynose esančius, pagamintus iš neaišku ko.

Jeigu niekada nesate bandę naudoti šio salotų padažo - galiu pažadėti, kad išmėginę, imsite jį naudoti ganėtinai dažnai. Nes net žalių lapų salotos, gali būti itin skanios, panaudojant nuostabų ir tinkantį užpilą. Garstyčių bei medaus salotų padažas - tobulas pasirinkimas. Einam gaminti!

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Šį universalų padažą galima pritaikyti pagal turimus produktus ir asmeninius skonio pomėgius: 
Reklama

  • Vietoje skysto medaus galima naudoti kietą medų, tiesiog jį prieš tai reikės šiek tiek pašildyti. Taip pat tinka ir klevų sirupas, agavos sirupas arba rudasis cukrus, ištirpintas šiltame vandenyje.
  • Grūdėtąsias garstyčias galima pakeisti namie paruoštomis garstyčių sėklomis, kurias prieš tai reikėtų kelias minutes pamirkyti šiltame vandenyje.
  • Dižono garstyčias galima pakeisti tradicinėmis garstyčiomis arba aštresnėmis angliško tipo garstyčiomis, priklausomai nuo norimo aštrumo lygio.
  • Citrinos sultis galima pakeisti žaliųjų citrinų (laimų) sultimis arba balzaminiu actu, kuris suteiks kitokį, bet taip pat malonų skonį.
  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti rapsų aliejumi, saulėgrąžų aliejumi arba net avokado aliejumi, jei ieškote kitokio skonio profilio.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Geriausiam rezultatui pasiekti, naudokite šviežias, aukštos kokybės žaliavas. Ypač svarbu pasirinkti kokybišką medų ir alyvuogių aliejų.
  • Padažą gaminkite ne anksčiau kaip 30 minučių prieš patiekimą, kad išliktų šviežias skonis.
  • Jei padažą laikysite šaldytuve, prieš naudojimą leiskite jam pasiekti kambario temperatūrą ir gerai suplakite, nes aliejus gali atsiskirti.
  • Norint padažą padaryti kremiškesnį, galite įmaišyti šaukštą graikiško jogurto arba majonezo.
  • Eksperimentuokite su prieskoniais – įdėkite smulkintų šviežių žolelių (krapų, petražolių, baziliko) arba česnaką, kad sukurtumėte savo unikalią padažo versiją.

Ingredientai

    • skystas medus: 2 arbatinių šaukštelių
    • grūdėtosios garstyčios: 2 arbatinių šaukštelių
    • dižono garstyčios: 1 arbatinio šaukštelio (arba kitų įprastinių garstyčių)
    • šviežiai spaustos citrinos sultys: 2,5 valgomojo šaukšto
    • kokybiškas alyvuogių aliejus: 7 valgomųjų šaukštų
    • druska: žiupsnio
    • šviežiai malti juodieji pipirai: žiupsnio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia sudedame visus nurodytus ingredientus į nedidelį stiklainiuką (arba kitą indą su dangčiu).
  2. 2. Tada uždengiame ir gerai pakratome, kol padažas patampa vientisas.
  3. 3. Kokioms salotoms šis padažas tinka labiausiai? Toks padažas idealiai tiks visoms žalioms salotoms su daržovėmis arba be jų. Turi labai malonios rūgštelės, saldumo bei aštrumo.
  4. 4. Kokiam kiekiui užteks tokio? Tokio pasigaminto padažo užteks tikrai dideliam dubeniui salotų. Arba keletui kartų vidutinio dydžio dubenio salotoms.
  5. 5. Kur ir kaip laikyti šį padažą? Jeigu padažo nepavyko sunaudoti iškart - jį laikome šaldytuve. Rekomenduotina sunaudoti per kelias dienas.
  6. 6. Kaip galima pritaikyti skonį sau? Kai jau pasigaminate padažą - jį paragaujame. Gali būti, kad norėsis daugiau druskos, o gali būti, kad rūgštelės. Tada įdedame šiek tiek daugiau norimo ingrediento ir darkart uždengę pakratome.
  7. 7. Kokį alyvuogių aliejų reikėtų pasirinkti? Renkamės šalto spaudimo kokybišką alyvuogių aliejų. Aš pati asmeniškai tokiam užpilui pasirenku švelnesnio skonio alyvuogių aliejų. Jeigu įsigysite išspaudų arba prastesnį aliejų - užpilas gali turėti tikrai nemalonų kartoką poskonį. Todėl prieš gaminant savo salotų užpilą - paragaujame aliejaus. Alyvuogių aliejus yra specifinis, bet privalo būti malonaus skonio.

Atsiliepimai

Šarūnas

Labai skanus ir paprastas padažiukas, tik aš jį sugadinau, įdėjau truputi česnako, nedarykite taip :)
Atsakyti
Tikras cezario salotų padažas - cezario salotos su vištiena / krevetėmis ar lašiša
(7)