Greitas ispaniškas česnakinis padažas "Aioli" su pienu (be kiaušinių)

2025-05-01 Autorius oSkanu.lt

Greitas ispaniškas česnakinis padažas "Aioli" su pienu (be kiaušinių)
Aioli yra vienas iš tų nuostabių tradicinių ispaniškų padažų, kuris pakelia bet kurį patiekalą į naują lygį. Šis kreminės tekstūros, intensyvaus česnakinio skonio padažas yra kilęs iš Viduržemio jūros regiono ir tapo neatskiriama ispaniškos virtuvės dalimi. Tradiciškai Aioli gaminamas iš česnako, druskos, alyvuogių aliejaus ir kiaušinio trynio, tačiau šis receptas siūlo puikią alternatyvą nėščiosioms, mažiems vaikams ar tiems, kurie vengia žalių kiaušinių. 

Naudojant šaltą pieną vietoje kiaušinio, šis padažas išlieka kreminis ir lengvas, nors tekstūra šiek tiek skiriasi nuo originalo. Gaminimo procesas yra paprastas ir reikalauja tik kelių ingredientų, o rezultatas – švelnus, kvapnus padažas, kuris puikiai tinka prie keptos mėsos, daržovių ar tiesiog kaip užtepėlė ant šviežios duonos. Šis receptas yra idealus, kai norite greitai paruošti ką nors ypatingą ir nustebinti šeimą ar svečius autentišku ispaniškos virtuvės skoniu. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 
Reklama

  • Vietoje saulėgrąžų aliejaus galima naudoti švelniu skoniu pasižymintį alyvuogių aliejų arba rafinuotą rapsų aliejų.
  • Pieną galima pakeisti augaliniu pienu, kaip kokosų ar migdolų, tačiau tuomet skonis bus kitoks.
  • Jei mėgstate intensyvesnį česnako skonį, galite naudoti 2-3 česnako skilteles vietoje vienos.
  • Papildomo skonio suteikimui galima įdėti šiek tiek citrinos sulčių arba citrinos žievelės.
  • Druskos vietoj galima naudoti jūros druską arba Himalajų rožinę druską subtilesniam skoniui.
  • Norint padažą pagardinti, galima įmaišyti šiek tiek šviežių žolelių – petražolių, krapų ar kalendros.
  • Jei norite aštresnio padažo, galite įdėti žiupsnelį maltų raudonųjų pipirų.
  • Tikrieji ispaniško Aioli mėgėjai gali įmaišyti šiek tiek šafrano, kad padažas įgautų autentišką gelsvą atspalvį ir subtilius prieskonius.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš gaminant padažą, įsitikinkite, kad pienas yra tikrai šaltas, nes tai padeda padažui greičiau sutirštėti.
  • Aliejų pilkite labai plona srovele, ypač pradžioje, kad emulsija susiformuotų tinkamai.
  • Jei padažas atsiskiria, galite jį išgelbėti įdėdami šiek tiek daugiau šalto pieno ir vėl išplakdami.
  • Česnako skiltelę prieš dedant į padažą galima lengvai pagruzdinti aliejuje, kad skonis būtų švelnesnis.
  • Paruoštą padažą laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip 2-3 dienas uždarame inde.
  • Prieš patiekiant padažą, leiskite jam pastovėti kambario temperatūroje apie 15 minučių, nes šaltas padažas turi mažiau aromato.
  • Jei padažas per skystas, galite pridėti daugiau aliejaus ir toliau plakti.
  • Jei padažas per tirštas, įmaišykite dar šiek tiek šalto pieno po šaukštelį, kol pasieksite norimą konsistenciją.

Ingredientai

    • Saulėgrąžų aliejus: 400 mililitrų 
    • Pienas (šaltas): 150 mililitrų 
    • Česnakas: 1 skiltelė 
    • Druska: šiek tiek (pagal skonį) 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pasiruoškite aukštą plakimo stiklinę ir į ją įdėkite smulkiai susmulkintą česnako skiltelę, suberkite žiupsnelį druskos ir supilkite šaltą pieną.
  2. 2. Elektriniu trintuvu pradėkite viską šiek tiek išplakti, kad ingredientai susijungtų. Trintuvas turėtų būti įmerktas į skystį.
  3. 3. Nenutraukiant plakimo, labai lėtai po truputį pradėsite pilti aliejų. Iš pradžių trintuvo nekelkite nuo stiklinės dugno, kol pastebėsite, kad padažas pradeda tirštėti.
  4. 4. Kai padažas ims tirštėti, atsargiai pakilnosite trintuvą aukštyn ir žemyn, kad oras įsigertų į mišinį ir padažas taptų purus.
  5. 5. Tęskite plakimą ir aliejaus pilimą, kol sunaudosite visą nurodytą kiekį. Būtina pilti aliejų labai plona srovele, kad emulsija nesuskistų.
  6. 6. Pabaigus plakti, paragaukite padažą ir, jei reikia, įmaišysite dar šiek tiek druskos.
  7. 7. Kai pasieksite norimą konsistenciją ir skonį, padažą patiekite iškart arba laikykite šaldytuve iki patiekimo.
  8. 8. Šį gardų ispanišką Aioli padažą galima mėgautis su keptomis bulvėmis, šviežia traškia balta duona arba jis puikiai tinka prie įvairių mėsos ar žuvies patiekalų.
Gravy padažas
(1)
Granatų užpilas - padažas salotoms
(1)