Aioli yra vienas iš tų nuostabių tradicinių ispaniškų padažų, kuris pakelia bet kurį patiekalą į naują lygį. Šis kreminės tekstūros, intensyvaus česnakinio skonio padažas yra kilęs iš Viduržemio jūros regiono ir tapo neatskiriama ispaniškos virtuvės dalimi. Tradiciškai Aioli gaminamas iš česnako, druskos, alyvuogių aliejaus ir kiaušinio trynio, tačiau šis receptas siūlo puikią alternatyvą nėščiosioms, mažiems vaikams ar tiems, kurie vengia žalių kiaušinių.
Naudojant šaltą pieną vietoje kiaušinio, šis padažas išlieka kreminis ir lengvas, nors tekstūra šiek tiek skiriasi nuo originalo. Gaminimo procesas yra paprastas ir reikalauja tik kelių ingredientų, o rezultatas – švelnus, kvapnus padažas, kuris puikiai tinka prie keptos mėsos, daržovių ar tiesiog kaip
užtepėlė ant šviežios duonos. Šis receptas yra idealus, kai norite greitai paruošti ką nors ypatingą ir nustebinti šeimą ar svečius autentišku ispaniškos virtuvės skoniu.
Galimos ingredientų alternatyvos
Reklama
- Vietoje saulėgrąžų aliejaus galima naudoti švelniu skoniu pasižymintį alyvuogių aliejų arba rafinuotą rapsų aliejų.
- Pieną galima pakeisti augaliniu pienu, kaip kokosų ar migdolų, tačiau tuomet skonis bus kitoks.
- Jei mėgstate intensyvesnį česnako skonį, galite naudoti 2-3 česnako skilteles vietoje vienos.
- Papildomo skonio suteikimui galima įdėti šiek tiek citrinos sulčių arba citrinos žievelės.
- Druskos vietoj galima naudoti jūros druską arba Himalajų rožinę druską subtilesniam skoniui.
- Norint padažą pagardinti, galima įmaišyti šiek tiek šviežių žolelių – petražolių, krapų ar kalendros.
- Jei norite aštresnio padažo, galite įdėti žiupsnelį maltų raudonųjų pipirų.
- Tikrieji ispaniško Aioli mėgėjai gali įmaišyti šiek tiek šafrano, kad padažas įgautų autentišką gelsvą atspalvį ir subtilius prieskonius.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Prieš gaminant padažą, įsitikinkite, kad pienas yra tikrai šaltas, nes tai padeda padažui greičiau sutirštėti.
- Aliejų pilkite labai plona srovele, ypač pradžioje, kad emulsija susiformuotų tinkamai.
- Jei padažas atsiskiria, galite jį išgelbėti įdėdami šiek tiek daugiau šalto pieno ir vėl išplakdami.
- Česnako skiltelę prieš dedant į padažą galima lengvai pagruzdinti aliejuje, kad skonis būtų švelnesnis.
- Paruoštą padažą laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip 2-3 dienas uždarame inde.
- Prieš patiekiant padažą, leiskite jam pastovėti kambario temperatūroje apie 15 minučių, nes šaltas padažas turi mažiau aromato.
- Jei padažas per skystas, galite pridėti daugiau aliejaus ir toliau plakti.
- Jei padažas per tirštas, įmaišykite dar šiek tiek šalto pieno po šaukštelį, kol pasieksite norimą konsistenciją.