Plikytos tešlos koldūnai su jautiena ir džiovintų baravykų padažas - tai autentiškas lietuviškas patiekalas, kuris atkeliauja iš senolių virtuvės. Šie koldūnai reprezentuoja tikrąjį lietuviškos virtuvės paveldą, kuriame paprastumas susijungia su neprilygstamu skoniu. Plikytos tešlos paruošimas reikalauja kantrybės ir meilės, tačiau rezultatas pranoksta visus lūkesčius. Jautienos įdaras, pagamintas pagal tradicinį receptą, suteikia koldūnams sodrų skonį, o džiovintų baravykų padažas papildo patiekalą miško gėrybių aromatu. Šis patiekalas puikiai tinka tiek kasdienei vakarienei, tiek ypatingoms progoms, kai norite nustebinti savo šeimą ar svečius autentišku lietuvišku patiekalu. Kiekvienas kąsnis primins jums senolių virtuvę ir tradicijas, perduodamas iš kartos į kartą.
Galimos ingredientų alternatyvos
Jei neturite jautienos, galite naudoti kiaulieną, vištieną ar net kalakutieną. Vegetarams rekomenduojama įdarą gaminti iš grybų, bulvių ir virtų kiaušinių mišinio. Džiovintus baravykus galima pakeisti šviežiais, egzotiškesniais grybais arba, jei nėra galimybės gauti grybų, naudoti saulėje džiovintus pomidorus. Grietinę galima pakeisti augalinės kilmės grietine, jogurtu arba tirštu kokosų pienu. Svogūnus galima pakeisti šalotiniais svogūnais arba poromis, kurie suteiks švelnesnį skonį.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai Plakant tešlą, būtina palaikyti vienodą temperatūrą – vanduo turi būti verdantis, o miltai pilami pamažu, nuolat maišant. Taip išvengsite gumuliukų. Tešlą reikia minkyt mažiausiai 10-15 minučių, kad ji taptų elastinga ir lengvai kočiojama. Prieš įdarant koldūnus, tešlą reikėtų palikti "pailsėti" apie 30 minučių. Ruošiant įdarą, jautieną geriausia malti du kartus, kad gautųsi smulkesnis faršas. Svogūnus rekomenduojama smulkiai kapoti, o ne malti. Verdant koldūnus, vandenį būtina pasūdyti ir įpilti šlakelį aliejaus, kad koldūnai nesuliptų. Koldūnus dėkite į verdantį vandenį ir virkite ant vidutinės ugnies - taip jie išliks savo formos.
Kalorijos
Vienas patiekalas (4 porcijos) iš viso turi 2800 kalorijų. Vienoje porcijoje yra 700 kalorijų. Kalorijos gali skirtis priklausomai nuo naudojamų ingredientų ir patiekalo dydžio.