Plikytos tešlos koldūnai su jautiena ir džiovintų baravykų padažas

2025-02-19 Autorius oSkanu.lt

Plikytos tešlos koldūnai su jautiena ir džiovintų baravykų padažas
Plikytos tešlos koldūnai su jautiena ir džiovintų baravykų padažas - tai autentiškas lietuviškas patiekalas, kuris atkeliauja iš senolių virtuvės. Šie koldūnai reprezentuoja tikrąjį lietuviškos virtuvės paveldą, kuriame paprastumas susijungia su neprilygstamu skoniu. Plikytos tešlos paruošimas reikalauja kantrybės ir meilės, tačiau rezultatas pranoksta visus lūkesčius. Jautienos įdaras, pagamintas pagal tradicinį receptą, suteikia koldūnams sodrų skonį, o džiovintų baravykų padažas papildo patiekalą miško gėrybių aromatu. Šis patiekalas puikiai tinka tiek kasdienei vakarienei, tiek ypatingoms progoms, kai norite nustebinti savo šeimą ar svečius autentišku lietuvišku patiekalu. Kiekvienas kąsnis primins jums senolių virtuvę ir tradicijas, perduodamas iš kartos į kartą. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Jei neturite jautienos, galite naudoti kiaulieną, vištieną ar net kalakutieną. Vegetarams rekomenduojama įdarą gaminti iš grybų, bulvių ir virtų kiaušinių mišinio. Džiovintus baravykus galima pakeisti šviežiais, egzotiškesniais grybais arba, jei nėra galimybės gauti grybų, naudoti saulėje džiovintus pomidorus. Grietinę galima pakeisti augalinės kilmės grietine, jogurtu arba tirštu kokosų pienu. Svogūnus galima pakeisti šalotiniais svogūnais arba poromis, kurie suteiks švelnesnį skonį. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Plakant tešlą, būtina palaikyti vienodą temperatūrą – vanduo turi būti verdantis, o miltai pilami pamažu, nuolat maišant. Taip išvengsite gumuliukų. Tešlą reikia minkyt mažiausiai 10-15 minučių, kad ji taptų elastinga ir lengvai kočiojama. Prieš įdarant koldūnus, tešlą reikėtų palikti "pailsėti" apie 30 minučių. Ruošiant įdarą, jautieną geriausia malti du kartus, kad gautųsi smulkesnis faršas. Svogūnus rekomenduojama smulkiai kapoti, o ne malti. Verdant koldūnus, vandenį būtina pasūdyti ir įpilti šlakelį aliejaus, kad koldūnai nesuliptų. Koldūnus dėkite į verdantį vandenį ir virkite ant vidutinės ugnies - taip jie išliks savo formos. 

Kalorijos
 

Vienas patiekalas (4 porcijos) iš viso turi 2800 kalorijų. Vienoje porcijoje yra 700 kalorijų. Kalorijos gali skirtis priklausomai nuo naudojamų ingredientų ir patiekalo dydžio. 

Ingredientai

    Tešlai: 
    • Miltai: 500 g
    • Vanduo: 250 ml
    • Druska: 5 g
    Įdarui:
    • Jautienos faršas: 400 g
    • Svogūnai: 2 vidutinio dydžio
    • Druska: pagal skonį
    • Juodieji pipirai: pagal skonį
    • Česnako milteliai: 5 g
    Padažui:
    • Džiovinti baravykai: 50 g
    • Sviestas: 100 g
    • Grietinė: 200 g
    • Kepinti svogūnai: 1 didelis
    • Druska: pagal skonį
    • Pipirai: pagal skonį
    • Petražolės: 10 g

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia užvirkite vandenį dideliame puode ir įberkite žiupsnelį druskos.
  2. 2. Į verdantį vandenį pamažu berkite miltus, nuolat energingai maišydami mediniu šaukštu, kad nesusidarytų gumuliukai.
  3. 3. Kai gausite vientisą masę, išimkite ją iš puodo ir padėkite ant miltuoto paviršiaus.
  4. 4. Kantriai minkykite tešlą rankomis mažiausiai 15 minučių, kol ji taps elastinga ir nebelips prie rankų.
  5. 5. Uždenkite tešlą švariu rankšluosčiu ir palikite "pailsėti" 30 minučių.
  6. 6. Tuo metu paruošite įdarą - sumaišysite jautienos faršą su smulkiai pjaustytais svogūnais.
  7. 7. Įdarą būtinai pagardinkite druska, pipirais ir česnako milteliais, gerai išmaišant, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų.
  8. 8. Išpuoselėtą tešlą plonai iškočiokite ant miltuoto paviršiaus.
  9. 9. Stikline arba specialiu formele išspauskite apskritimus.
  10. 10. Ant kiekvieno apskritimo dėsite po šaukštelį paruošto įdaro.
  11. 11. Tuomet sulenksite apskritimą pusiau ir kruopščiai užspauskite kraštus, kad įdaras neišbėgtų verdant.
  12. 12. Paruoštus koldūnus dėkite į verdantį pasūdytą vandenį.
  13. 13. Koldūnai bus išvirę, kai iškils į vandens paviršių (maždaug po 3-5 minučių).
  14. 14. Kol koldūnai verda, paruoškite padažą - išmirkykite džiovintus baravykus šiltame vandenyje apie 20 minučių.
  15. 15. Išmirkytus grybus nusausinkite ir smulkiai supjaustykite.
  16. 16. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite supjaustytus grybus kartu su smulkintais svogūnais, kol jie suminkštės.
  17. 17. Tuomet įmaišykite grietinę, pagardinkite druska ir pipirais bei užvirkite.
  18. 18. Padažą virti reikia ant lėtos ugnies maždaug 5-7 minutes, kad skonis susijungtų.
  19. 19. Išvirtus koldūnus pateikite lėkštėje, aplaistykite paruoštu karštu padažu.
  20. 20. Prieš patiekdami apibarstykite smulkintomis petražolėmis.
Plikytos tešlos koldūnai su jautiena ir džiovintų baravykų padažas
Jautienos tartaras
(7)
Naminis jautienos mėsainis su salotomis
(1)
Jautienos mentės troškinys su keptomis pupelėmis
(4)
Čili sriuba su jautienos faršu ir pupelėmis
(1)
Klasikinė lazanija su jautiena ir bešamelio padažu
(7)