Lėtai kepti jaučio žandai kamado tipo grilyje

2025-03-04 Autorius oSkanu.lt

Lėtai kepti jaučio žandai kamado tipo grilyje
Lėtai kepti jaučio žandai kamado tipo grilyje – tai nepaprastai minkštas ir sultingas patiekalas, kuris sužavės net išrankiausią gurmaną. Šis tradicinis mėsos paruošimo būdas atskleidžia visą jaučio žandų skonį ir tekstūrą, o lėtas kepimas kamado grilyje suteikia ypatingą dūmų aromatą, kuris papildo natūralų mėsos skonį. Žandai – viena vertingiausių jaučio dalių, turtinga kolagenu, kuris ilgo kepimo metu virsta želatina, suteikiančia mėsai nepakartojamą minkštumą ir sultingumą. Šį patiekalą galima patiekti specialioms progoms arba jaukiam šeimos vakarui, kai norite nustebinti artimuosius ypatingu kulinariniu šedevru. Procesas, nors ir ilgas, yra nepaprastai paprastas, o rezultatas pranoks visus lūkesčius. Pilni žandai žandų! 🐂🤤 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Jei neturite jaučio žandų, galite naudoti kiaulienos žandus, tačiau tuomet rekomenduojama trumpinti kepimo laiką iki 3 valandų. Raudoną sausą vyną galima pakeisti tamsiuoju alumi arba tiesiog padidinti sultinio kiekį. Vietoje jautienos sultinio tinka ir daržovių arba vištienos sultinys. Jei neturite šviežių prieskoninių žolelių, galite naudoti džiovintas (1 šaukštelis džiovintų žolelių atitinka 1 šakelę šviežių). Čili pipirai gali būti pakeisti paprika arba keliais lašais aitriųjų pipirų padažo, jei norite kontroliuoti aštrumą. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Kamado tipo grilyje ypač svarbu palaikyti pastovią temperatūrą. Jei neturite kamado grilio, šį patiekalą galima gaminti ir orkaitėje – tiesiog naudokite gilų kepimo indą su dangčiu. Nepamirškite, kad žandus būtina marinuoti bent 8 valandas, kad mėsa įgautų intensyvų skonį. Troškinimo metu nereikia dažnai atidarinėti grilio dangčio, kad išlaikytumėte pastovią temperatūrą. Po troškinimo palikite mėsą pastovėti bent 15 minučių prieš pjaustant – taip sultys pasiskirstys tolygiai ir mėsa bus dar skanesnė. 

Ingredientai

    • Jaučio žandai: 1-1,5 kg (2-3 vnt.) 
    • Morka: 1 didelė 
    • Saliero stiebas: 1 vidutinis 
    • Svogūnas: 1 didelis 
    • Česnako skiltelės: 3-4 vnt 
    • Saldžioji paprika: 1 vidutinė 
    • Čili pipiras: 1 vidutinis 
    • Šviežio čiobrelio šakelės: 4 vnt 
    • Šviežio rozmarino šakelės: 2 vnt 
    • Lauro lapai: 2 vnt 
    • Druska: 2 arbatiniai šaukšteliai 
    • Raudonas sausas vynas: 400 ml 
    • Jautienos sultinys: 250 ml 
    • Prieskonių mišinys (Memphis Mud ir Louisiana Rub 50/50 arba jūsų mėgstamas BBQ prieskonių mišinys): pagal skonį 
    • Vorčesterio padažas: pagal skonį 
    • Grietinėlė: 50 ml 
    Bulvių košei: 
    • Bulvės: 1 kg
    • Grietinėlė: 100 ml
    • Sviestas: 100 g
    • Česnakas: 2 skiltelės
    • Druska ir pipirai: pagal skonį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Dieną prieš gaminimą žandus kruopščiai nuplausime ir nusausinsime. Gausiai įtriname prieskonių mišiniu iš visų pusių. Mėsą sandariai suvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame į šaldytuvą mažiausiai 8 valandoms, o geriausia per naktį.
  2. 2. Kitą dieną įkaitiname kamado tipo grilį iki 110-130°C temperatūros.
  3. 3. Išėmę žandus iš šaldytuvo, nuimame maistinę plėvelę ir dedame mėsą ant grotelių. Rūkiname apie 1 valandą.
  4. 4. Tuo metu paruošiame daržoves - morką, svogūną, saliero stiebą, saldžiąją papriką stambiai supjaustykite, česnako skilteles sutriname.
  5. 5. Visas daržoves sudedame į karščiui atsparų indą, kuris tiks kamado grilyje. Įpilame jautienos sultinį ir raudoną vyną, dedame rozmarino ir čiobrelio šakeles, lauro lapus bei druską.
  6. 6. Kai žandai pasibaigs rūkyti, indą su daržovėmis ir skysčiais dedame į kamado grilį. Laukiame, kol skystis užvirs.
  7. 7. Užvirus skysčiui, atsargiai perkeliame žandus iš grotelių į indą su daržovėmis. Indą sandariai uždengiame folija.
  8. 8. Troškiname žandus uždengtame inde apie 4 valandas prie 130-150°C temperatūros. Mėsa turės tapti tokia minkšta, kad lengvai atsiskirtų nuo kaulo.
  9. 9. Likus pusvalandžiui iki gaminimo pabaigos, atsargiai išimame žandus iš indo ir atidedate juos į šalį.
  10. 10. Dalį skysčio nupilame į atskirą indą, o likusias daržoves (išskyrus čili pipirą ir lauro lapus) kruopščiai sutrinama elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
  11. 11. Dalį sutrinto daržovių skysčio nupilame į atskirą puodelį padažui, o žandus dedame atgal į indą su likusia daržovių mase.
  12. 12. Atskirame puode kaitiname nupiltą daržovių skystį, kol jis pradeda tirštėti. Pagardiname pipirais, vorčesterio padažu ir grietinėle pagal skonį. Maišome, kol padažas taps vientisas ir tinkamos konsistencijos.
  13. 13. Ruošiame bulvių košę: nuskustas ir supjaustytas bulves išverdame, nusausiname ir sutrinate. Įdedame sviestą, įpilame pašildytą grietinėlę, įtrinate česnaką, pagal skonį įberiame druskos ir pipirų. Viską gerai išmaišome iki vientisos, pūrios masės.
  14. 14. Patiekiame žandus su bulvių koše, apšlakstome paruoštu padažu ir, jei pageidaujate, puošiame šviežiomis žolelėmis.
Lėtai kepti jaučio žandai kamado tipo grilyje
Lėtai kepti jaučio žandai kamado tipo grilyje
Lėtai kepti jaučio žandai kamado tipo grilyje
Vytinta dešra
(19)
Kepti jautienos kaulų čiulpai
(8)
Nuodėmingai skanus jautienos troškinys meksikietiškai
(1)
Klasikinis sūrainis - cheeseburger
(1)
Vengriškas jautienos guliašas, su bulvių koše
(1)