Jautienos befstrogenas su grybais (pievagrybiais), morkomis ir grietinėle

Autorius apie receptą

Aš lengvai galiu prisipažinti, kad myliu įvairiausius patiekalus iš jautienos. Man asmeniškai ši mėsa yra viena skaniausių. Šį kartą noriu Jums parodyti kaip gaminu brandintos jautienos befstrogeną, su grybais (pievagrybiais), morkomis ir grietinėle. Mūsų šeimoje šis patiekalas yra itin visų giriamas ir dėl jo kartais net pradedam pyktis, kas paims paskutinius kąsnius. Nepameluosiu pasakiusi, kad vyras prašo, kad taip gaminčiau bent kartą savaitėje. O aš mielai tai darau, nes ir man pačiai šis patiekalas yra fantastiškai skanus. Dabar atėjo ir Jūsų eilė pasigaminti. ;) 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje brandintos jautienos išpjovos galima naudoti jautienos nugarinę arba kumpį, kurie taip pat puikiai tinka troškiniams.
  • Pievagrybius galima keisti rudaisiais pievagrybiais arba netgi voveraitėmis, jei norisi miško grybų aromato.
  • Morką galima pakeisti saliero stiebu, kuris suteiks gaivesnį skonį.
  • Grietinėlės alternatyva gali būti natūralus graikiškas jogurtas arba grietinė, jei norite šiek tiek rūgštesnio padažo.
  • Vietoje balto sauso vyno galima naudoti šlakelį konjako arba jautienos sultinio, jei patiekalas ruošiamas be alkoholio.
  • Pomidorų pastą galima pakeisti pomidorų tyre arba net šviežiais, labai smulkiai sutarkuotais pomidorais.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Kad mėsa išliktų minkšta, ją svarbu kepti trumpai, stipriai įkaitintoje keptuvėje.
  • Prieš kepant, jautienos juosteles nusausinkite popieriniu rankšluosčiu – taip mėsa gražiai apskrus, o ne virs savo sultyse.
  • Vyną įpilkite tik tada, kai mėsa jau bus gerai apkepusi – taip išryškinsite skonį ir išgarinsite alkoholį.
  • Naudojant riebesnę grietinėlę (35 %), padažas bus kremiškesnis ir tirštesnis.
  • Padažą galima papildyti šlakeliu jautienos sultinio, kad skonis būtų dar gilesnis ir intensyvesnis.

Ingredientai

    • jautienos išpjovos: 400 gramų (naudojau brandintą)
    • svogūnų: 1
    • pievagrybių: 7
    • morkų: 1
    • miltų: 1 valgomojo šaukšto
    • grietinėlės: 200 mililitrų
    • balto sauso vyno: 100 mililitrų (arba šlakelio konjako)
    • pomidorų pastos: 1 valgomojo šaukšto
    • druskos
    • juodųjų pipirų
    • aliejaus

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje jautienos mėsą nusausinkite ir supjaustykite plonomis juostelėmis.
  2. 2. Pabarstykite juodaisiais pipirais (druskos nereikia, mėsytę sūdysim vėliau) ir miltais.
  3. 3. Kepkite aliejuje, gerai įkaitintoje špižinėje keptuvėje. Kai nebesimatys rausvų gabaliukų, pasūdykite, uždenkite bei sumažinkite ugnį (kelioms minutėms, lygiagrečiai ruoškite daržoves).
  4. 4. Tada atskiroje keptuvėje aliejuje apkepinkite ganėtinai smulkiai supjaustytą svogūną bei sutarkuotą morką.
  5. 5. Kai truputį apkeps, sudėkite ketvirčiais supjaustytus grybus. Dar pakepkite keletą minučių, po to užpilkite grietinėle bei įmaišykite pomidorų pastą. Primažinkite ugnį iki minimumo bei grįžkite prie jautienos.
  6. 6. Vėl įjunkite didžiausią ugnį, mėsą užpilkite vynu bei leiskite jam apie 1-2 minutes paburbuliuoti, kol alkoholis išgaruos ir mėsa pakvips gardžiu vyno aromatu.
  7. 7. Supilkite grietinėlę su svogūnais, pievagrybiais bei viską permaišykite.
  8. 8. Tiekite su virtomis bulvėmis arba bulvių koše. Skanaukite!

Atsiliepimai

Aistė

Ar galima vyno nenaudoti? Jei taip į ka tokiu atveju patartumete jį pakeisti?
Atsakyti
Steiko kepimas keptuvėje su keptomis daržovėmis
(1)
Jautienos ir kokosų karis
(1)
Keto lasagne - lazanija iš cukinijų ir maltos jautienos be glitimo
(4)