Močiutės kepeninė iš jautienos

Autorius apie receptą

Močiutės kepeninė iš jautienos – tai vienas iš tų autentiškų lietuviškų receptų, kuris sukelia nostalgiją ir primena senelių virtuvėje sklandančius kvapus. Šis patiekalas nuo seno buvo gaminamas kaip ekonomiškas, sotus ir maistingas užkandis, ypač tinkamas rudens ir žiemos sezonams. Paštetas iš jautienos kepenėlių išsiskiria ypatingu švelnumu, sodriu skoniu ir subtiliu daržovių saldumu. Dėl savo universalumo jis puikiai tinka tiek ant šviežios duonos riekės, tiek kaip pikantiškas užkandis šventiniam stalui. 

Ši versija, perduodama iš kartos į kartą, yra tikras kulinarinis palikimas – receptas, kuriame dera paprastumas, kokybė ir namų jaukumas. Nors kepeninė dažnai siejama su paprasta buitimi, tinkamai paruošta ji tampa delikatesu, kuris nustebina net skeptiškai nusiteikusius valgytojus.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Jautienos kepenėles galima keisti vištienos arba kiaulienos kepenėlėmis, kurios yra švelnesnio skonio ir greičiau iškepa.
  • Vietoje sviesto galima naudoti lydytą sviestą (ghee) arba kokybišką augalinį sviestą, jeigu norite vegetariškesnės alternatyvos.
  • Augalinį aliejų galima keisti alyvuogių aliejumi, kuris suteikia švelnų skonio poskonį.
  • Morkas galima papildyti salierų stiebais arba pastarnokais, kad patiekalas įgytų dar daugiau natūralaus saldumo.
  • Vandens vietoje galima naudoti švelnų vištienos ar daržovių sultinį, kuris praturtina skonį.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Kepenėles prieš kepimą pamirkykite piene – tai sumažins kartumą ir suteiks joms švelnumo.
  • Svogūnus ir morkas apkepkite iki karamelizacijos – taip paštetas įgaus daugiau gilumo ir saldumo.
  • Paštetą geriausia laikyti stikliniame inde su dangteliu – taip jis ilgiau išliks šviežias.
  • Sumaltą masę galite pertrinti per sietelį, jei norite ypatingai glotnios tekstūros.
  • Prieš patiekiant, paštetą rekomenduojama palaikyti šaldytuve bent 3–4 valandas, kad jis sustandėtų ir subręstų skonis.

Ingredientai

    • Jautienos kepenėlės: 800 g
    • Sviestas: 200 g
    • Svogūnai: 250 g
    • Augalinis aliejus: 2–3 šaukštai
    • Vanduo: 150–200 ml
    • Morkos: 250 g
    • Druska: pagal skonį
    • Maltieji juodieji pipirai: pagal skonį
    • (Nebūtina) Lauro lapas: 1 vnt. 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Kepenėles reikia nuplauti tekančiu vandeniu ir nusausinti popieriniu rankšluosčiu.
  2. 2. Tuomet jas supjaustykite stambiais gabalais.
  3. 3. Gilioje keptuvėje ar troškintuve įkaitinamas augalinis aliejus. Kai jis pakankamai įkaitęs, sudedamos kepenėlės ir kepamos iš abiejų pusių, kol apskrunda, bet neperkepa.
  4. 4. Į keptuvę suberkite stambiai pjaustytus svogūnus bei morkas. Viską lengvai apkepkite kelias minutes, kad daržovės šiek tiek suminkštėtų.
  5. 5. Pagardinkite druska ir pipirais, taip pat galite įdėti lauro lapą, jeigu mėgstate aromatingesnius skonius.
  6. 6. Įpilkite vandens (arba sultinio), tiek kad apsemtų ingredientus iki pusės. Ugnį sumažinkite ir troškinkite apie 25–30 minučių, kol morkos visiškai suminkštės.
  7. 7. Troškintą masę reikia atvėsinti. Kai kepenėlės ir daržovės tampa kambario temperatūros, viską perkelkite į maišytuvo indą ar mėsmalę.
  8. 8. Įmaišykite minkštą sviestą ir visą masę sutrinkite iki visiškai vientisos, kreminės konsistencijos.
  9. 9. Paruoštą paštetą perkelkite į sandarų stiklinį ar keraminį indelį ir laikykite šaldytuve mažiausiai 3 valandas.
  10. 10. Tuomet patiekite su duona, skrudinta bagete ar daržovių traškučiais.

Atsiliepimai

Beef - jautienos tataki
(1)
Jautienos eskalopas (escalope) - muštinukas
(4)
Big Mac mėsainis su jautiena - geriausias receptas
(2)
Salotos su plėšyta jautiena
(1)
Kepti jautienos kaulų čiulpai
(8)