Minkštas, senovinis močiutės jautienos guliašas

2025-03-23 Autorius oSkanu.lt

Minkštas, senovinis močiutės jautienos guliašas
Minkštas, senovinis jautienos guliašas - toks šiltas ir jaukus tikras naminis maistas. Man asmeniškai būna dienų kai užsinoriu tokio maisto, lyg pas mamą arba močiutę iš vaikystės. Ir tomis dienomis aš šeimai dažnai gaminu paprastą, naminį maistą: kotletai, troškiniai, kepsniukai, įvairiausios sriubos ir taip toliau. Būtent toks maistas labiausiai ir sušildo, suburia prie stalo ir kuria prisiminimus. O štai šiandien pietums pagaminau fantastišką guliašą, kaip gamindavo mano močiutė. Nusivylusių nebuvo. Patikėkite, šis receptas vertas Jūsų dėmesio.

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Šiam autentiškam guliašui galite rinktis įvairias mėsos alternatyvas. Jei neturite jautienos kumpio, puikiai tiks ir jautienos mentė, nugarinė arba net kiaulienos sprandinė
  • Sultinį galite paruošti iš kubelių arba naudoti naminį jautienos, vištienos ar daržovių sultinį. 
  • Vietoje pomidorų padažo galima naudoti pomidorų pastą, šviežius trintus pomidorus arba konservuotus pomidorus be skysčio. 
  • Jei neturite maltų lauro lapų, galite naudoti 2-3 sveikus lauro lapelius, kuriuos prieš patiekimą išimsite. 
  • Daržoves taip pat galite keisti pagal savo skonį – pridėti paprikų, baklažanų, cukinijų ar bulvių. 
  • Žalumynams tinka ne tik krapai ir petražolės, bet ir raudonėliai, čiobreliai ar bazilikai, kurie suteiks guliašui dar daugiau aromato. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 
Reklama
Ad Placeholder

Norint paruošti tobulą, minkštą guliašą, labai svarbu pasirinkti tinkamą mėsą. Geriausia rinktis jautienos kumpį arba mentę, nes šiose dalyse yra daugiau jungiamojo audinio, kuris ilgai verdant ištirpsta ir mėsa tampa minkšta bei sultinga. Taip pat svarbu neperkepti mėsos pradžioje – ji turėtų tik lengvai apskrusti, išsaugodama savo sultis. Troškinti reikėtų ant mažos ugnies, periodiškai pamaišant, kad neprisviltų. Jei norite dar intensyvesnio skonio, į guliašą galite įpilti šlakelį raudono vyno arba šaukštelį balzaminio acto. O jei mėgstate aštresnį skonį, drąsiai dėkite daugiau juodųjų ar raudonųjų pipirų. Kad guliašas būtų tirštas ir kreminės konsistencijos, miltus pirma galite sumaišyti su šaltu vandeniu, o tik tada supilti į troškinį – taip išvengsite gumuliukų. 

Ingredientai

    • jautienos kumpis: ~1 kilogramo (arba jautienos mentė)
    • svogūnai: 1
    • morkos: 2
    • česnakas: 3 skiltelių
    • druska: pagal skonį
    • juodieji pipirai: žiupsnelio
    • malti lauro lapai: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • sultinys: 600 mililitrų
    • pomidorų padažas: 3 valgomųjų šauktų
    • aliejus: šlakelio
    • miltai: 1 valgomojo šaukšto
    • smulkinti žalumynai: 1 valgomojo šaukšto (krapų, petražolių, svogūnų laiškų)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia jautieną supjaustykite maždaug vieno kąsnio dydžio gabaliukais.
  2. 2. Tada pabarstykite druska, pipirais ir lauro lapais.
  3. 3. Palikite pasimarinuoti maždaug pusvalandį.
  4. 4. Daržoves nulupkite ir nuplaukite.
  5. 5. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, morkas griežinėliais, o česnaką pasmulkinkite.
  6. 6. Keptuvėje įkaitinkite aliejų.
  7. 7. Sudėkite daržoves ir pakepinkite kelias minutes, kol šios šiek tiek suminkštės.
  8. 8. Sudėkite jautieną ir pakepinkite, kol ši šiek tiek apskrus.
  9. 9. Užpilkite sultiniu, pagardinkite dar šiek tiek druska ir troškinkite maždaug pusvalandį.
  10. 10. Troškinį pabarstykite miltais, įmaišykite pomidorų padažą ir pakaitinkite, kol padažas sutirštės.
  11. 11. Pagardinkite susmulkintais žalumynais.
  12. 12. Labai skanu patiekti su virtomis arba keptomis bulvėmis ir marinuotais agurkėliais. Pasilepinkite!
Minkštas, senovinis močiutės jautienos guliašas

Atsakinėjama į Komentarą

Vengriška tiršta guliašinė sriuba su jautiena
(11)
Skanus turkiškas kebabas
(1)
Naminis jautienos mėsainis su salotomis
(1)
Soti raugintų kopūstų sriuba su kiaulienos šonkauliukais ir jautiena
(1)
Jautienos ir kokosų karis
(1)
Vengriškas jautienos guliašas
(30)
Vengiškas jautienos guliašas kazane
(2)