Midijos su vynu ir konservuotais pomidorais

2025-04-01 Autorius oSkanu.lt

Midijos su vynu ir konservuotais pomidorais
Man asmeniškai vienos iš pačių mėgstamiausių jūros gėrybių yra midijos. Jau senokai jas gaminau namuose ir nusprendžiau, kad pats laikas pasisukioti savo virtuvėje ir pasigaminti tobulą midijų patiekalą iš visai nedaug ingredientų. O jas pagaminti tikrai paprasta. Svarbiausia šiame patiekale yra rinktis šviežias midijas, tada jis niekada nenuvils.

Aš šį patiekalą patiekiu su bagete, bet galite rinktis ir mėgstamas bulvytes fri ar panašiai. 

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Jeigu neturite ar nemėgstate midijų, šį patiekalą galite ruošti su kitomis jūros gėrybėmis - krevetėmis, kalmarais ar jų mišiniu. 
  • Sausą baltą vyną galima pakeisti šviežiomis citrinų sultimis, sumaišytomis su vandeniu (santykiu 1:3), arba žuvies sultiniu. 
  • Konservuotus pomidorus galima pakeisti šviežiais, prinokusiais pomidorais (apie 400 g) ir šlakeliu pomidorų pastos dėl intensyvesnio skonio. 
  • Vietoje rozmarino galite naudoti šviežią baziliką, čiobrelius ar petražoles, kurios taip pat suteiks nuostabų aromatą. 
  • Jei nemėgstate aštraus skonio, česnaką galima sumažinti arba visai pakeisti šalotiniais svogūnais. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Renkantis midijas, atkreipkite dėmesį į jų šviežumą - gyvų midijų kriauklės turi būti sandariai užsidariusios arba užsidarančios jas palietus. Stenkitės midijas pagaminti tą pačią dieną, kai jas nusipirkote. 
  • Prieš gaminimą, midijas laikykite šaldytuve, įdėję į dubenį ir uždengę drėgnu rankšluosčiu. Niekada nemirkykite midijų vandenyje, nes jos gali žūti.
  • Patiekalo skonis labai priklausys nuo pasirinkto vyno, todėl verta naudoti tokį vyną, kurį mielai gertumėte - nebūtinai brangų, bet kokybišką. 
  • Naudokite platų, negilų puodą, kad midijos išsidėstytų vienu sluoksniu ir vienodai išvirtų. 
  • Jei patiekalą ruošiate kompanijai, nepamirškite pastatyti atskirą indą tuščioms kriauklėms. 

Ingredientai

    • šviežios midijos: 1 kilogramo
    • baltas sausas vynas: 1 taurės
    • konservuoti pomidorai: dviejų trečdalių skardinės
    • svogūnai: 1
    • česnakas: pagal skonį
    • rozmarinas
    • druska
    • pipirai
    • bagetės (patiekimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia visas midijas perrenkame, atsidariusias arba suskilusias išmetame. Jeigu midija yra prasivėrusi, pirmiausia, ją reiktų kelis kartus stuktelti į stalą - ji šitaip turėtų užsidaryti. Jeigu neužsidaro - metame lauk.
  2. 2. Tada midijų kiautus kruopščiai nuplauname.
  3. 3. Nugremžiame su peiliu. Taip pat ištraukiame barzdas (tamsūs "plaukeliai" ties kriauklių sujungimu. Juos tiesiog ištraukiame, prilaikydami pirštu ir peiliu). Sunkiausias darbas gaminant šį patiekalą jau padarytas, tad judame toliau!
  4. 4. O toliau, reikia pasiruošti sultinį/padažą. Smulkiai supjaustome svogūną ir sukapojame česnaką.
  5. 5. Puode, ant nedidelės kaitros pakepiname svogūną tol, kol šis suminkštės, tada sudedame česnaką, dar pakepiname maždaug 60 sekundžių, pilame vyną ir konservuotus pomidorus, kartu su skardinėje buvusiomis sultimis (jeigu jūsų turimi pomidorai nesmulkinti - juos supjaustome).
  6. 6. Taip pat dedame rozmariną, pipirų ir druskos pagal savo skonį. Leidžiame sultiniui užvirti ir vynui šiek tiek nugaruoti, tada, galite padidinti kaitrą ir suversti midijas.
  7. 7. Puodą uždengiame dangčiu ir leidžiame virti maždaug 6 minutes - šitiek turėtų užtekti midijoms atsidaryti. Kartas nuo karto viską pamaišyti, kad jos tolygiai išvirtų.
  8. 8. Jeigu vis dar matote užsidariusių midijų - paverdame truputį ilgiau.
  9. 9. Laužiame gabaliuką bagetės, mirkome ją į sultinį ir įsivaizduojame, kad midijos kriauklelė yra šaukštas padažui. Man asmeniškai skaniausia valgyti tiesiai iš puodo, besidalinant patiekalu su kitais valgančiaisiais. Bet žinoma, galite patiekti ir atskirose lėkštėse. Skanaus!
Midijos su vynu ir konservuotais pomidorais
Midijos su vynu ir konservuotais pomidorais
Kalmarų kotletai
(5)
Vištienos ir krevečių apkepėlė su daržovėmis
(4)