Šį kartą dalinuosi su jumis receptu, išsaugotu mano užrašuose. Jį gavau iš savo tolimos giminaitės. Turiu prisipažinti, kad apie mielines Kūčių spurgas su grybais iki tol nebuvau nė girdėjusi. Mat šis receptas iki manęs atkeliavo ne per mūsų bendrus senelius, o per jos mamos, tai yra dėdės žmonos liniją (ilga istorija). Kadangi Kūčių vakarienė įprastai yra labai uždara šeimos šventė, o dauguma apeiginių patiekalų gaminami tik tą vieniną kartą metuose, prašalaičiui sužinoti apie juos, specialiai nesidomint ir neklausinėjant, nėra daug šansų. Tad aš labai džiaugiuosi, kad prieš kelerius metus su ja išsišnekėjome apie šventes: netikėtai paaiškėjo, kad jos ir mano tėvų namuose Kūčios švenčiamos skirtingiau, nei iš pradžių abi įsivaizdavome. Kaip tik tą dieną spurgos su grybais ir atsidūrė mano akiratyje.
Ko gero Kūčių spurgas kaip vieną iš variantų reikia priskirti tai pačiai patiekalų grupei, į kurią įeina
grybų ausytės bei įvairūs
pyragėliai su grybais.
Na, o jei savo Kūčių tradicijas Jūs dar tik kuriate, jeigu vis dar dairotės, kuo papildyti šventinį valgiaraštį, įtraukite į jį šį skanumyną! Mėgstantiems grybus, tai bus tikra palaima. Džiovinti miško grybai šioms spurgoms suteikia nepakartojamą, išraiškingą skonį, kurio neįmanoma atkartoti, naudojant pirktinius pievagrybius. Be abejo, jei nematote kitos išeities, galima rinktis ir pastaruosius - patiekalas su
pievagrybiais bus gerokai nutolęs nuo originalo, bet tai dar nereiškia, kad neskanus.
Kai paklausiau apie mielinę tešlą, konkretaus atsakymo nesulaukiau. Pasirodo, jų namuose nėra kažkokio vieno vienintelio recepto, kaip ją paruošti. Kadangi prieš didžiąsias šventes mielinė tešla minkoma ir kitiems kepiniams -
mieliniams kūčiukams, tuo pačiu panaudojant ir spurgoms. Kas kartą ta tešla gaunasi kiek kitokia, todėl geriausia išeitis - kiekvienam pasirinkti pagal savo skonį. Žinoma, pagerinta mielinė tešla su pienu ir kiaušiniais gausis pati minkščiausia, bet jei toks gamybos metodas prieštarauja jūsų principams, gaminkite pasninkinę. Aš pati, minkydama tešlą Kūčių spurgoms, elgiausi taip: mėgstamiausiame mielinės tešlos recepte pieną pakeičiau vandeniu, o kiaušinį - papildomu aliejaus šaukštu. Atkreipkite dėmesį, kad greta mielių palikau ir kepimo miltelius, kurie leidžia tešlą kildinti trumpiau, suteikia jai labai gerą struktūrą ir neleidžia kepiniams greitai sužiedėti.
Ir pagaliau paskutinis dalykas: kaip tokias reikia spurgas patiekti? Mano giminaičiai Aukštaitijoje jas verda pačias paskutiniąsias, kai visi kiti Kūčių patiekalai jau būna suruošti. Kai šiltų spurgų dubuo atkeliauja ant stalo, tai būna tarsi signalas, kad vakarienė jau prasideda. Išties, ką tik iškeptos spurgos vertos pačių gražiausių žodžių ir giliausių atodūsių, nors ir atvėsusios jos vilioja ne ką mažiau. Anot pusseserės, jokio specifinio gėrimo prie šių spurgų nėra siūloma. Visgi, jei jūs turite, pavyzdžiui, gardaus grybų ir/ar daržovių sultinio, jis čia pamaišyti neturėtų.
Tai tiek šiam kartui. Einame prie recepto ir einame gaminti!
Iš nurodytų ingredientų kiekių gaunasi maždaug 20 mielinių spurgų su grybais.
Reklama
Dar dėl kvietinių miltų*: Renkamės "prastesnius" 550D tipo miltus, kurie iš savęs yra lipnesni už pyragams skirtus 405D. Tokiu būdu spurgas bus daug lengviau formuoti, be to, kepdamos jos geriau išlaikys formą, nesproginės ir iš jų neištekės įdaras.