Mieliniai pusryčių pyragėliai su obuoliais

2024-12-04 Autorius Jurgittos receptai

Mieliniai pusryčių pyragėliai su obuoliais
Mieliniai pusryčių pyragėliai su obuoliais – tai tradicinis lietuviškas desertas, kuris puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek popietės arbatai. Šie purūs ir kvapnūs pyragėliai su sultingu obuolių įdaru primena vaikystės skonius ir namų jaukumą. Juos lengva paruošti, o rezultatas džiugina tiek šeimos narius, tiek svečius.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Mielės: vietoj šviežių mielių (40 g) galima naudoti sausas mieles (apie 14 g).
  • Pienas: šiltą pieną galima pakeisti augaliniu pienu (pvz., migdolų ar sojų).
  • Kvietiniai miltai: dalį kvietinių miltų galima pakeisti speltos arba viso grūdo miltais, kad pyragėliai būtų sveikesni.
  • Cukrus: įprastą cukrų galima pakeisti ruduoju cukrumi arba medumi.
  • Obuoliai: vietoj obuolių galima naudoti kriaušes arba kitus mėgstamus vaisius.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Tešlos minkymas: minkant tešlą, svarbu ją minkyti apie 10 minučių, kad ji taptų elastinga ir puri.
  • Tešlos kildinimas: uždengus tešlą audeklu, palikite ją šiltoje vietoje, kad ji greičiau pakiltų.
  • Kepimas: kepant pyragėlius keptuvėje, svarbu naudoti vidutinę ugnį, kad jie tolygiai iškeptų ir nesudegtų.

Kalorijos

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 3000 kcal 
  • Viename pyragėlyje (jei gaminama 12 pyragėlių): apie 250 kcal 

Ingredientai

    12 pyragėlių:
    • Mielės (šviežios): 40 g
    • Pienas (šiltas): 1,5 puodelio
    • Kvietiniai miltai: 3 puodeliai
    • Cukrus: 3 šaukštai
    • Druska: žiupsnelis
    • Kiaušinis: 1 vnt.
    • Vanilinis cukrus: 1 šaukštelis
    • Obuoliai (nulupti ir supjaustyti kubeliais): 2 vnt.
    • Aliejus (kepimui): pagal poreikį
    • Cukraus pudra (pabarstymui): pagal skonį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Raugo paruošimas: Šiltą pieną supilkite į didelį dubenį. Į pieną sudėkite mieles, kvietinius miltus ir cukrų.
  2. 2. Viską kruopščiai išmaišykite, kad mielės visiškai ištirptų.
  3. 3. Palikite raugą šiltoje vietoje apie 10 minučių, kol jis pakils ir taps putotas.
  4. 4. Tešlos paruošimas: Dideliame dubenyje persijokite kvietinius miltus ir įmaišykite žiupsnelį druskos. Į dubenį supilkite paruoštą raugą, šiltą pieną, įmuškite kiaušinį ir suberkite vanilinį bei paprastą cukrų.
  5. 5. Naudodami šaukštą, švelniai maišykite ingredientus, kol jie pradės jungtis į vieną masę.
  6. 6. Tešlos minkymas: Kai ingredientai susijungia, perkelkite tešlą ant miltuoto paviršiaus ir minkykite apie 10 minučių, kol ji taps elastinga ir lygi.
  7. 7. Paruoštą tešlą grąžinkite į dubenį, uždenkite švariu audiniu ir palikite kilti apie 45 minutes šiltoje vietoje.
  8. 8. Obuolių įmaišymas: Nulupkite obuolius, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite juos nedideliais kubeliais.
  9. 9. Į pakilusią tešlą sudėkite obuolių gabalėlius ir švelniai įmaišykite, kad obuoliai tolygiai pasiskirstytų.
  10. 10. Palikite tešlą pakilti dar 10–15 minučių.
  11. 11. Kepimas: Keptuvėje įkaitinkite apie 3 mm aliejaus. Šaukštą pamirkykite šaltame vandenyje, tada imkite nedideles tešlos porcijas ir dėkite į karštą aliejų.
  12. 12. Kepkite pyragėlius ant vidutinės ugnies apie 2,5 minutės iš vienos pusės, tuomet apverskite ir kepkite dar 1 minutę, kol abi pusės taps gražiai auksinės spalvos.
  13. 13. Patiekimas: Iškepusius pyragėlius sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų perteklinį aliejų.
  14. 14. Prieš patiekdami pabarstykite pyragėlius cukraus pudra ir mėgaukitės.
  15. 15. Santrauka: Šie mieliniai pusryčių pyragėliai su obuoliais yra ne tik gardūs, bet ir nostalgiški, primenantys tradicinius šeimos receptus. Jie tiks tiek jaukiems pusryčiams, tiek lengvai vakarienei ar desertui. Paruošimo laikas gali užtrukti, tačiau galutinis rezultatas tikrai vertas pastangų!