Minkštas jogurtinis keksas su mandarinais

2024-12-05 Autorius Vaida Bučinskienė

Minkštas jogurtinis keksas su mandarinais
Mandarinų keksas – drėgnas, minkštas ir aromatingas kepinys, tobulai tinkantis prie kavos ar arbatos puodelio. Graikiškas jogurtas ir rapsų aliejus tešloje suteikia keksui ne tik sodraus skonio, bet ir užtikrina, kad jis ilgiau išliktų šviežias ir minkštas. Subalansuotas tešlos saldumas leidžia mandarinų sirupui tapti pagrindiniu šio deserto akcentu.

Mandarinų sirupas, paruoštas iš natūralių sulčių ir cukraus, suteikia keksui gaivumo bei lengvą citrusinį saldumą. Keksas, subadytas mediniu iešmeliu, puikiai sugeria šį sirupą, todėl kiekvienas kąsnis tiesiog tirpsta burnoje. Karamelizuotas mandarinų sirupas ne tik praturtina skonį, bet ir suteikia kepiniui subtilų blizgesį, kuris vilioja tiek akį, tiek gomurį. Tai paprastai paruošiamas, tačiau nuostabaus skonio desertas, puikiai tinkantis tiek kasdieniam pasimėgavimui, tiek šventiniam stalui.

Ingredientai

    • Miltai: 300 g (2 stikl.)
    • Kepimo milteliai: 1,5 arb. š.
    • Cukrus: 200 g (1 stikl.)
    • Druska: žiupsnelis
    • Graikiškas jogurtas: 270 g (1 stikl.)
    • Kiaušiniai: 3 vnt.
    • Rapsų aliejus: 0,5 stikl.
    • Mandarinų žievelė: nuo 1 vnt.
    Sirupui:
    • Mandarinų sultys: 1 stikl.
    • Cukrus: 0,5 stikl.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pasiruošti visus ingredientus.
  2. ingredientai
  3. 2. Į didelį dubenį suberti miltus.
  4. miltai dubenyje
  5. 3. Prie miltų berti cukrų, kepimo miltelius ir druską.
  6. cukrus ir kepimo milteliai dubenyje
  7. 4. Viską sumaišyti.
  8. sumaišyti sausi ingredientai
  9. 5. Tuomet sudėti graikišką jogurtą.
  10. jogurtas ant miltų
  11. 6. Įmušti visus kiaušinius.
  12. įmušti kiaušiniai
  13. 7. Supilti rapsų aliejų.
  14. aliejus supiltas
  15. 8. Tešlą gerai išmaišyti, kad neliktų sausų miltų.
  16. sumaišyta tešla
  17. 9. Kepimo formą ištiesti kepimo popieriumi ir supilti tešlą. Paviršių išlyginti.
  18. kekso tešla formoje
  19. 10. Keksą kepti iki 180 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50-55 min. Patikrinti mediniu pagaliuku ar iškepė.
  20. 11. Bebaigiant keksui kepti paruošti sirupą. Į nedidelį puodą supilti mandarinų sultis. Sulčių reikia 1 stiklinės, tai būtų maždaug 6-8 mandarinai, priklausomai nuo sultingumo.
  21. mandarinų sultys puode
  22. 12. Į sultis supilti cukrų.
  23. cukrus ir sultys
  24. 13. Maišant kaitinti kol cukrus pilnai ištirps. Tuomet dar pakaitinti kelias minutes, kol sirupas šiek tiek pakeis spalvą, taps tamsesnis, panašus į šviesaus gintaro spalvą.
  25. 14. Iškepusį keksą išimti iš orkaitės ir mediniu iešmeliu gausiai subadyti. Kuo daugiau skylučių, tuo geriau sirupas susigers.
  26. keksą subadyti mediniu iešmeliu
  27. 15. Ant kekso pamažu supilti paruoštą sirupą. Jis susigers po truputį.
  28. sirupas ant kekso
  29. 16. Supylus sirupą keksą palikti pilnai atvėsti. Vėsdamas jis sugers visą supiltą sirupą ir taps ypatingai minkštas.
  30. 17. Patiekiant galima apibarstyti cukraus pudra ir papuošti mandarinų skiltelėmis.
  31. Minkštas jogurtinis keksas su mandarinais
Receptų autorė Vaida Bučinskienė
Apverstas keksas su kiviais
(7)
Velykinis citrinų keksas
(7)
Šokoladinis cukinijų keksas | Receptas
(2)